Zondag 18/04/2021

Update

"Fourniret en Olivier hadden al plannen voor ze elkaar kenden"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Het criminele parcours van Michel Fourniret en Monique Olivier was al aanwezig in een lange correspondentie die ze voerden, toen ze elkaar nog niet kenden en Fourniret in 1987 in de cel zat. Dat legde een Belgische politieagente voor het assisenhof van de Franse Ardennen uit.

Schriftelijk
"Het waren slechts geschreven documenten", antwoordde Olivier verschillende keren. De vrouw legde uit dat ze Fourniret wilde ontmoeten omdat ze bijzonder eenzaam was, ondanks het feit dat hij in dat honderdtal brieven het al had over zijn intentie jonge meisjes te ontvoeren. Olivier ontkende opnieuw dat ze nog zaken te verzwijgen heeft, zoals een andere Belgische politieagent, die haar tijdens het onderzoek lang ondervroeg, meent. "Ik heb alles gezegd. Ik heb niets meer te zeggen", zei Olivier.

Weinig spijt
Tijdens de zitting vanochtend toonde ze slechts een beetje medelijden met de slachtoffers. Ze zei enkel een aantal keer dat het haar sterk spijt, gevolgd door lange stiltes en met het hoofd naar voor gebogen, soms aangevuld met "ik heb niets te zeggen." Fourniret, die in het Franse Fleury-Mérogis in de cel zat voor zedenfeiten, plaatste in februari 1987 een advertentie in het katholieke tijdschrift "La vie" om iemand te vinden die hem zijn eenzaamheid zou doen vergeten.

Olivier, die toen erg eenzaam was, antwoordde daarop. Voor de vrijlating van Fourniret in oktober 1987 schreven ze elkaar meer dan honderd brieven. Ze gingen samenwonen en ontvoerden en doodden twee maanden later hun eerste slachtoffer.

Seksueel misbruik
Catherine Beauret, van de federale gerechtelijke politie van Dinant, ontleedde de correspondentie. "Wat ons interesseerde, is dat Michel Fourniret zijn criminele projecten geleidelijk aan onthulde om Monique Olivier er vervolgens bij te betrekken", legde ze uit. Fourniret had het in zijn brieven over zijn verleden als seksueel misbruiker. Hij legde er zijn zoektocht naar maagdelijkheid in uit en lichtte zijn visie over "de geilheid van vrouwen die toegeven aan hun driften" toe. Ook ondervroeg hij Olivier over haar seksuele ervaringen.

Wraak
Olivier vertrouwde hem haar ongelukkige ervaringen toe met haar man, die alleen de hoede over hun twee kinderen had. Op 25 augustus 1987 stelde Fourniret Olivier een pact voor, legde Beauret uit. Hij beloofde Olivier zich op haar man te wreken door hem te doden. In ruil moest zij hem een jonge maagd aanbieden. Fourniret werd steeds preciezer en deelde zijn programma voor hun toekomst mee: voldoende geld hebben door "Bonnie and Clyde" te worden, de drie "venten" van Olivier "liquideren", over een jonge maagd beschikken en ontvoeringen uitvoeren.

Moeilijk om te hore
Olivier reageerde niet onmiddellijk, maar, zo zei Beauret, "we zijn zeker dat ze het programma las". Toen de vrouw in 2004 ondervraagd werd, zei ze aan de speurders dat ze toen "aanvaard had hem (Fourniret) zijn genot te laten zoeken waar hij wilde, op het gevaar af meisjes op te offeren". Twee maanden later ging het koppel over tot actie. Olivier zei vandaag dat het voorlezen "nogal lastig is om te aanhoren". Ze preciseerde: "achteraf gezien heb ik spijt van alles wat ik heb gedaan", "ik bevond me toen alleen in een woestijn" en "ik klampte me vast aan iemand".

Jaar later
"Voor mij waren het geschreven documenten. Ik dacht niet dat hij tot het einde zou zijn doorgegaan", zei Olivier nog, die in korte zinnen sprak, vaak met gebogen hoofd en wachtte tot de aandacht van haar afgeleid werd. De bekentenissen van Olivier in 2004 werden pas na een jaar verhoren bekomen, hoofdzakelijk door hoofdinspecteur Stéphane Brasseur van de federale gerechtelijke politie van Dinant. (belga/adv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234