Woensdag 19/06/2019

Sharia4Belgium

Fouad Belkacem weet volgende maand of hij Belg mag blijven of niet

Fouad Belkacem Beeld afp

Het hof van beroep in Antwerpen beslist op 23 oktober of Fouad Belkacem zijn Belgische nationaliteit verliest of niet. Volgens het openbaar ministerie is hij ernstig tekort geschoten in zijn verplichtingen als Belgisch burger. "Die hele nationaliteitsafname is gewoon bedoeld om mij zo snel mogelijk te kunnen uitleveren. Laat de Marokkaanse staat maar met dat irritant 'manneke' afrekenen", reageerde Belkacem.

Fouad Belkacem werd in januari 2016 veroordeeld tot twaalf jaar cel en 30.000 euro boete als leider van de terroristische groepering Sharia4Belgium. In oktober 2016 werd de procedure gestart om hem zijn Belgische nationaliteit te ontnemen. Volgens het Antwerpse parket-generaal vormt hij een permanente bedreiging voor de openbare veiligheid en is hij ernstig tekort geschoten in zijn verplichtingen als Belgisch burger.

De advocate van Belkacem erkent die tekortkomingen, maar vindt niet dat hij nog langer een gevaar vormt. Zijn Belgische nationaliteit afnemen zou disproportioneel zijn. "Hij heeft veel spijt en had nooit gedacht dat het hele Sharia4Belgium-verhaal op dit zou uitdraaien. Het enige dat hij nu nog wil, is bij zijn gezin zijn, werken en een gewoon leven leiden", stelde meester Liliane Verjauw.

Uitlevering

Belkacem vreest dat als hem de Belgische nationaliteit ontnomen wordt, een uitlevering aan Marokko de volgende stap zal zijn. "Maar zijn verbondenheid met Marokko is nihil. Hij probeerde al afstand te doen van zijn Marokkaanse nationaliteit, maar kreeg bij het consulaat van Marokko de verkeerde informatie. Mijn cliënt is en voelt zich Belg. Zijn familie is al vijftig jaar, of drie generaties lang, in ons land. Hij heeft hier een vrouw en kinderen. Zijn Belgische nationaliteit is deel van wie hij is", aldus Verjauw.

Vervoer

Eerder vandaag was er onduidelijkheid of het proces over de intrekking van Belkacems Belgische nationaliteit kon doorgaan. De voormalige leider van Sharia4Belgium bleek vanochtend niet aanwezig te zijn in het hof van beroep in Antwerpen. Volgens het kabinet Binnenlandse Zaken was er een bezettingsprobleem bij de Antwerpse lokale politie, die instaat voor het vervoer.

De federale politie zocht en vond uiteindelijk een oplossing om Belkacem toch nog in de het Antwerpse hof van beroep te krijgen. De zaak kwam om 13 uur voor. 

De zaak werd een eerste keer uitgesteld op 26 juni, toen door een staking in de gevangenis. Belkacem wou zijn proces bijwonen, omdat er voor hem veel op het spel staat. Om die reden had het hof in juni een uitstel toegestaan. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden