Vrijdag 23/04/2021

Fortistop zou baas Bois Sauvage getipt hebben over crash aandeel

Maandag verschijnt Doumier voor de raadkamer. De handel in Bois Sauvage blijft minstens tot dinsdag geschorst.

Volgens gerechtelijke bronnen is Vincent Doumier, de gedelegeerd bestuurder van Bois Sauvage, tot bekentenissen overgegaan. Doumier werd afgelopen week aangehouden door de Brusselse onderzoeksrechter Michel Claise en wordt verdacht van valsheid in geschrifte en misbruik van voorkennis. Hij zit opgesloten in de gevangenis van Vorst. Het Brusselse gerecht zou aanwijzingen hebben dat Bois Sauvage op vrijdag 3 oktober 2008, net voor de federale regering een deal sloot voor de verkoop van de Fortis Bank aan BNP Paribas, met voorkennis 3,6 miljoen aandelen verkocht zou hebben. De holding, al jaren een van de kroonjuwelen van de hoofdstedelijke haute finance, zou dat behoorlijke pakket aan aandelen in een ijltempo van de hand gedaan hebben, zonder grondig denkwerk vooraf. Het lopende gerechtelijke onderzoek moet vooral bovenspitten wie Doumier getipt heeft vlak voor het tweede reddingsweekend van Fortis. Bronnen dicht bij het onderzoek zeggen dat Doumier intussen heeft bekend dat hij werd ingelicht door het topkader van Fortis en niet door ingewijden in de politieke wereld, die eveneens van de nakende deal met BNP Paribas op de hoogte waren. Paul D’Haeyer, chef van de financiële sectie van het parket, geeft ‘geen commentaar’ over de lekken naar La Compagnie Du Bois Sauvage. Het Brusselse parket wil alleen kwijt dat het dossier maandag door de raadkamer wordt behandeld.

‘Iedereen belde met iedereen’

Luc Vansteenkiste, die jarenlang tot de raad van bestuur van Fortis Bank behoorde en ook in de raad van bestuur van Bois Sauvage zetelde, heeft er geen weet van dat Bois Sauvage in de fout gegaan is. “Die week hebben honderden mensen Fortisaandelen verkocht”, zegt hij. Vansteenkiste minimaliseert de voorkennis waar de prestigieuze holding van beticht wordt. “In die week zal iedereen wel met iedereen gesproken hebben”, haalt hij de schouders op. “Bois Sauvage heeft het ongeluk dat het op vrijdag zijn aandelen verkocht heeft en daarmee de aandacht heeft getrokken.” Vansteenkiste, topman van Recticel en ex-voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen, werd ook zelf door de Brusselse speurders ondervraagd. “Er wordt mij echter niets ten laste gelegd”, zegt hij. “Ik weet niet veel, ik ben niet op de hoogte van het onderzoek. Het enige wat ik doe, is de vragen van de rechercheurs beantwoorden.” Er werden ook nog twee andere bestuurders van Bois Sauvage verhoord door de Brusselse onderzoeksrechters, maar ook hen zou nog niets ten laste gelegd zijn.

Vlijmscherpe kritiek

Eind juni vorig jaar had Bois Sauvage nog 5,1 miljoen aandelen. In augustus verkocht het daarvan een half miljoen stuks, op de bewuste vrijdag 3 oktober nog eens 3,6 miljoen aandelen. Toen was het aandeel nog 5,4 euro waard, na de schorsing maar 1,5 euro. Vincent Doumier had in de zomer van 2008, bij de aankondiging van een noodplan voor Fortis, nog bikkelharde kritiek op het beleid van de bank-verzekeraar. Hij pikte het niet dat de bank haar beloftes over de uitbetaling van het dividend niet hield, waarmee Fortis de woede van de aandeelhouders aanwakkerde. “We zijn zeer verrast en zeer ontgoocheld”, zei Doumier toen. “We zijn niet geraadpleegd over die operatie.”Enkele maanden later zou Doumier wél ingelicht zijn geweest over een aantal belangrijke beslissingen over Fortis: de verkoop van het Nederlandse deel van de holding en de nakende verkoop van Fortis Bank aan BNP Paribas, met de daaruit voortvloeiende zekere ineenstorting van de beurskoers. Daarvoor riskeert hij een zware straf. Bij een strafrechtelijke vervolging kan Bois Sauvage een boete krijgen die oploopt tot drie keer het verworven voordeel. Gedelegeerd bestuurder Doumier kan ook voor één jaar achter de tralies vliegen.

> Beursbengel, pagina 44

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234