Woensdag 23/06/2021

Fortisbom ontploft helemaal

Voormalig voorzitter Maurice Lippens en ex-CEO Herman Verwilst zijn in verdenking gesteld in het grote Fortisonderzoek. Dat is alvast goed nieuws voor de kleine gedupeerde aandeelhouder.

Eerder werd al bekend dat de gewezen CEO's van Fortis, Jean-Paul Votron en Filip Dierckx, en de voormalige financieel directeur (CFO) Gilbert Mittler in verdenking waren gesteld. De Brusselse onderzoeksrechter Jeroen Burm heeft nu dus ook oud-voorzitter Maurice Lippens en ex-CEO Herman Verwilst in verdenking gesteld.

Deze vijf toplui speelden een belangrijke rol bij de overname van de Nederlandse bank ABN AMRO in 2007. Onder meer door deze overname kapseisde Fortis in 2008 in volle financiële crisis.

De vijf worden verdacht van 'koersmanipulatie' omdat er niet altijd waarheidsgetrouw gecommuniceerd zou zijn naar beleggers. Daarnaast is er ook een aanklacht voor 'oplichting'. De kapitaalverhoging die de bank doorvoerde om de overname van ABN AMRO te financieren, zou gebaseerd zijn op verdraaide informatie. Tot slot zou de jaarrekening van Fortis geen waarheidsgetrouw beeld hebben gegeven van de echte financiële positie van de groep, wat gelijk staat aan 'valsheid in geschrifte'.

Lippens zegt kennis te nemen van de inverdenkingstelling, en in alle sereniteit deze toestand te beschouwen. Tijdens verhoren hield hij zijn onschuld staande, zo bleek uit uitgelekte nota's. Hij legt alle schuld bij het management. Herman Verwilst, die in de zomer van 2008 enkele maanden CEO van Fortis was, wil geen commentaar kwijt. Optima Bank, waar Verwilst nu voorzitter is van de raad van bestuur, laat weten het volste vertrouwen te behouden in Verwilst.

Van teamgeest is er onder de gevallen toplui allang geen sprake meer. Voortaan is het elk voor zich. Ze maken zich met een batterij advocaten op voor een harde juridische strijd, waarbij ze elkaar de zwartepiet zullen toespelen.

De kans bestaat dat onderzoeksrechter Burm nog andere mensen of instellingen in verdenking zal stellen. De burgerlijke partijen in de zaak dringen er alvast op aan om ook de betrokken vennootschappen voor de rechtbank te brengen. Greet Poulmans, woordvoerster van Ageas, het voormalige Fortis, zei gisteravond dat de vennootschap nog geen kennis had van een inverdenkingstelling. Ook bij BNP Paribas Fortis, de voormalige Fortis Bank, zei woordvoerster Hilde Junius nog van niets te weten. Ook over eventuele doorverwijzingen van leden van de raad van bestuur zoals Jan-Michiel Hessels of Nederlandse directieleden als Lex Kloosterman was nog niets bekend.

Als de Fortistop schuldig wordt bevonden, is dat goed nieuws voor de kleine aandeelhouders, zegt Geert Lenssens. Hij is indiener van de eerste klacht met burgerlijke partijstelling in 2008. Bij veroordeling kan de rechtbank per aandeel een schadevergoeding opleggen. Voor historische aandeelhouders kan die oplopen tot 29 euro per aandeel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234