Maandag 18/10/2021

Fortis houdt sessies voor onafhankelijken G-Bank

De Generale Bank en Fortis praten opnieuw met elkaar. Daarmee wordt de aanbeveling van de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) wel erg snel opgevolgd. Commissievoorzitter Duplat vroeg onder meer Fortis in een brief de onafhankelijke bestuurders van de G-Bank met bekwame spoed meer informatie te geven. De vraag blijft of de ambitie om de hele zaak vòòr 15 juli te regelen nog wel haalbaar is.

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Twee dingen vroegen ze de 11 onafhankelijke bestuurders van de Generale Bank die maandag mee een advies hadden geformuleerd in verband met de nakende controlewijziging van de G-Bank. Ze wilden meer informatie en meer tijd. Het is dat ene signaal dat de Commissie voor het Bank- en Financiewezen (CBF) dinsdagnamiddag oppikte uit het verdeelde advies van de raad van bestuur van de G-Bank en via een brief als 'aanbeveling' doorspeelde aan de betrokken partijen ( Fortis, de Generale Maatschappij en de G-Bank).

De aanveling van de CBF werd verbluffend snel opgevolgd, want gisterenochtend reeds trakteerde Fortis de onafhankelijke bestuurders van de Generale Bank op meer informatie over het project. Zoals het er nu naar uitziet kunnen de onafhankelijke bestuurders van de G-Bank een waterval van infosessies verwachten want Fortis poogt nog altijd de alliantie met de G-Bank vòòr 15 juli af te ronden.

De haast van Fortis heeft alles te maken met de haast van Gérard Mestrallet, directievoorzitter van Suez-Lyonnaise des Eaux, die enkele weken geleden zegde "zonder tijd te verliezen de Generale Maatschappij" volledig te willen opslorpen. Op die manier wil Mestrallet de muur rond Tractebel slopen. Die operatie kan pas doorgang vinden als Fortis-AG uit de Generale Maatschappij verdwijnt. Dat is dan weer gekoppeld aan de opslorping van de G-Bank door Fortis-AG.

Voor Suez-Lyonnaise betekent die opslorping dat twee participaties (G-Bank en Fortis-AG) gereduceerd worden tot één, wat dan weer een ander doel binnen handbereik brengt: het afstoten van de participaties.

De haast van Mestrallet heeft het project al veel schade toegebracht. Zo had de Generale Maatschappij zich de smadelijke nederlaag van vorige week woensdag (wegstemmen audit) en van afgelopen maandag (advies aan de CBF terwijl die instelling in deze fase van de operatie daar helemaal niet om gevraagd had) perfect kunnen besparen, maar de Generale Maatschapij vond het blijkbaar nodig om tot de 'forcing' over te gaan om de onwillige bank in de pas te doen lopen. De holding ging ervan uit dat zijn lobbymachine (onder meer Pierre Dryon van Petercam mag het oldboys-netwerk nog eens inschakelen) wel het werk zou doen, maar ook dat was een verkeerde inschatting.

Even zag het ernaar uit dat de CBF stelling zou moeten nemen in de zaak, maar commissievoorzitter Jean-Louis Duplat kaatste de bal handig terug door aan te bevelen dat de onafhankelijke bestuurders meer informatie zouden krijgen zodat ze wel een advies zouden kunnen formuleren over de voorgenomen overdracht van G-Bank-aandelen door de Generale Maatschappij en Solvay/Boël aan Fortis-AG. De CBF vroeg dat dit 'met bekwame spoed' zou gebeuren.

De onafhankelijken kregen gisteren al een informatiesessie en de bedoeling is dat dit in de komende dagen nog gebeurt met als doel op dinsdag 12 mei tijdens een nieuwe zitting van de raad van bestuur tot een duidelijke stellingname te komen. De onafhankelijke bestuurders hebben tot nu toe duidelijk gemaakt dat ze het belang van de bank voor ogen hebben en niet toegeven aan externe druk, met andere woorden: ze hebben de capaciteit om onafhankelijk te beslissen.

De verwachting is dat als Fortis zijn project voldoende bijstuurt, de alliantie zal plaatshebben. Het project Fortis zou de Generale Bank naar een hoger Europees niveau kunnen tillen maar het complexe karakter van de oefening maakt dat het voorzichtig sturen is. Zo zou de nieuwe combinatie het met 500 agentschappen minder doen en een herstructurering doormaken die 30 miljard frank zou kosten. De integratie van de agentschappen stuit op het delicaat informaticaprobleem wat het project op het terrein veel vertraging zou kunnen bezorgen. De G-Bank is nog volop bezig met de integratie van Generale Bank Nederland, BPC (en straks Rivaud), terwijl de banken van Fortis (MeesPierson, NMKN, ASLK en VSB) helemaal niet geïntegreerd zijn. Het gaat om banken met verschillende bedrijfsculturen, actief in verschillende landen. G-Bank zou de leiding krijgen over het geheel maar inmiddels staat haar directiecomité wel op de zwarte lijst van Fortis; een beetje een merkwaardige combinatie. Als alles goed loopt zou de nieuwe combinatie in de Europese top-20 komen en inzake rentabiliteit naar de top-10 kunnen doorstoten. (PDD)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234