Vrijdag 17/09/2021

Fortis Bank groeit liever op eigen kracht

Bank start eind maart met 'Fortis'-kantoren

Als het van directievoorzitter Herman Verwilst afhangt, gaat Fortis Bank, de nieuwe bank die ontstaan is door onder meer de integratie van de ASLK en de Generale Bank, de volgende maanden geen grote fusie, maar veeleer een reeks kleine overnames en internet-initiatieven aankondigen.

Brussel

Jan Scheidtweiler

Over Fortis doen nu al weken allerlei geruchten de ronde. Financiële analisten beginnen het steeds geloofwaardiger te vinden dat Fortis een Europese partner zoekt waarmee het "op basis van gelijkwaardigheid" een nieuwe groep zou vormen. Daarbij worden onder meer de namen genoemd van Abbey National, Lloyds TSB en de Spaanse fusiegroep BBV-Argentaria. Ook de Fortis-top zelf heeft al aangegeven dat hij praat met geïnteresseerden. Toch heeft hij ook gezegd dat hij nu nog geen concrete onderhandelingen voert.

Herman Verwilst, de voorzitter van het directiecomité van Fortis Bank, zit wat verveeld met al dat gepraat over een nieuwe, grote stap die de financiële groep zou zetten. "Het schept alleen maar onzekerheid bij mensen binnen de bank. Het is alsof je spits bent in een voetbalploeg en je elke dag in de krant moet lezen dat ze een andere speler gaan aantrekken. Dan stel je je op de duur de vraag of je wel goed genoeg bent", zei Verwilst gisteren in een gesprek met enkele journalisten.

Verwilst is nu zelf bezig met de lange, complexe integratie van de vijf banken waaruit de Fortis Bank bestaat (ASLK, Generale Bank, VSB, MeesPierson, Generale Bank Nederland). Vorige week kwam daar nog een zesde bij, toen Fortis bekendmaakte dat het de 47 procent van de Banque Générale du Luxembourg (BGL) die het nog niet bezat volledig overneemt, een transactie die ruim 65 miljard frank kost. De integratie-oefening van de Fortis Bank loopt nog tot 2003. Daarbij moet onder meer nog de informatica op een gemeenschappelijke leest worden geschoeid, de procedures voor back-office (administratieve afwikkeling van transacties) met elkaar in overeenstemming worden gebracht en alles samen 14.000 arbeidsplaatsen herschikt worden. Nu al werken 5.000 mensen bij de Fortis Bank op een nieuwe plek. Eind maart komt Fortis Bank ook met 'echte' gemeenschappelijke bankkantoren naar buiten. Verwilst lijkt niet erg happig om de creatie van die reusachtige Benelux-bank (die marktleider is in België en Luxemburg) in de war te laten sturen door weeral een nieuwe stap. "Het is ook allemaal niet zo dringend", zegt hij. "Als er geen sprookjeshuwelijk aan komt, dan is dat maar zo." Dat Fortis Bank alomtegenwoordig is in de Benelux, maar haast afwezig in de rest van Europa, is voor hem geen dwingende factor. "Het is een sterkte, omdat het ons tot een interessante partner maakt voor anderen. Ik geef toe dat er ook een zwakte inzit, maar welke Europese banken staan overal in Europa even sterk ?" Toch wil Verwilst ook groeien buiten de Benelux. "De Benelux is een relatief rijpe markt voor ons. En wat moet je doen als je al een martkaandeel van 30 procent hebt ? Moet je dan naar 60 procent gaan ? Nee toch." Verwilst voorspelt dat zijn bank de volgende maanden eerder zal groeien door "kleine gerichte overnames" (van vermogensbeheerders bijvoorbeeld of van financiële diensten voor bedrijfsklanten) en door eigen initiatieven. Elektronisch bankieren is er daar een van. Nog voor de zomer wil Fortis Bank op de thuismarkt elektronische handel op internet opzetten. Als dat proefproject aanslaat zou Fortis ook naar andere Europese landen uitzwermen met het initiatief. "En in het slechtste geval zullen we toch veel geleerd hebben." Internet is een kanaal waar Verwilst veel van verwacht. "In plaats van lijstjes te maken van andere banken waarmee we zouden kunnen samengaan, zouden we misschien eens moeten uitkijken naar partnerships met internet-bedrijven. Dat zou ons misschien in staat stellen een quantumsprong te maken - je moet niet altijd kijken naar partners die met dezelfde problemen kampen als jij zelf."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234