Maandag 05/12/2022

Forse verontwaardiging over optreden van veroordeelde Dieudonné met Robert Faurisson

Franse komiek eert Holocaustontkenner

De Franse stand-upcomedian Dieudonné heeft al jaren een patent op antisemitische grappen. Wat de veroordeelde komiek vorig weekend presteerde was echter nooit gezien: voor een 5.000-koppig publiek haalde hij een notoir negationist op het podium.

DOOR LODE DELPUTTE

PARIJS l Provocatie is altijd een handelsmerk geweest van de Bretoen met Kameroense wortels. In Parijs was ook de crème van het extreem rechtse Front National van de partij.

De voorstelling die Dieudonné in de bekende Zénith ten beste gaf, had haar naam niet gestolen. In J'ai fait l'con ('Ik heb domme streken uitgehaald') nodigde de controversiële komiek onverwacht Robert Faurisson op het podium uit, een oud-universiteitsprofessor uit Lyon die berucht is om zijn vele revisionistische geschriften en die al ettelijke malen veroordeeld werd voor het ontkennen van de Holocaust. Ook nu loopt een onderzoek tegen Faurisson nadat hij het verbod op negationisme "een officiële religie" had genoemd, "die miljoenen mensen op gortige wijze misbruikt".

"Deze keer haal je pas echt een domme streek uit", riep Faurisson terwijl hij onder gejoel en applaus van het publiek Dieudonné in de armen viel. "Het is de grofste die ik ooit heb begaan", maakte de komiek zich vrolijk. "Maar het leven is kort. Laat ons dom blijven doen en zo snel mogelijk ongehoorzaam worden."

Volgens de komiek verdiende Faurisson een prijs "voor zijn slecht gezelschap en schaamteloosheid", een onderscheiding die hem meteen aangereikt werd door een assistent die het strepenplunje van de gedeporteerde Joden droeg, "het kostuum van het licht" - zoals Dieudonné het nodig achtte eraan toe te voegen, tot zichtbare voldoening van de negationist.

"Ik ben dit niet gewoon", zei Faurisson. "Ik word verondersteld een gangster van de geschiedenis te zijn. Al dertig jaar ben ik een Palestijn in eigen land."

Le Pen

Overigens was Faurisson vervelend gezelschap voor die andere vriend van Dieudonné, Jean-Marie Le Pen, de voorzitter van het extreem rechtse Front National. Le Pen, die peter is van een van Dieudonnés kinderen en die het opperbest met de komiek kan vinden, haastte zich na afloop om zijn aanwezigheid als "discreet" af te doen. "Ik wou geen deel uitmaken van het schouwspel."

Dat Faurisson plots op het podium stond heeft de zelf al meermaals veroordeelde Le Pen "verbaasd", en noemde hij een "bizarre genrevermenging". Ook meerdere andere FN-medewerkers zaten in de zaal. Eveneens aanwezig waren Palestijnse militanten en leden van de zwarte, radicaal antiblanke banlieuegroep Tribu Ka, die twee jaar geleden wegens racisme en aanzet tot haat buiten de wet gesteld werd.

Afwijzende reacties

Aan de krant Journal du Dimanche verduidelijkte Dieudonné na afloop dat hij "het niet eens is" met alle stellingen van Faurisson maar dat voor hem "het vrije woord doorslaggevend is".

De reacties zijn alleszins niet uitgebleven. De Franse minister van Cultuur Christine Albanel noemt zich "verbijsterd" door "deze provocatie, die alweer het geheugen kwetst en pijnigt". De CRIF, de koepel van Joodse organisaties in Frankrijk, gewaagt van een "hatelijke maskerade die schande brengt over ons land". Volgens de Unie van Joodse Studenten in Frankrijk (UEJF) heeft Dieudonné "bewezen dat hij een nieuwe leider van extreem rechts is door Faurisson een podium te bieden" en SOS Racisme stelt dat de stand-upcomedian meer gedaan heeft dan provoceren: "Dit optreden is de bevestiging van een politieke lijn die extreem rechts volgt."

In juni vorig jaar werd Dieudonné M'bala M'bala in beroep veroordeeld tot een dwangsom van 7.000 euro nadat hij zich in Algerije laatdunkend over de shoah uitgelaten had. Die uitspraken, uit 2005, hadden grote verontwaardiging tot gevolg in Frankrijk.

Negationist krijgt prijs uitgereikt door iemand in een 'kostuum van het licht': het strepenplunje van gedeporteerde Joden

n Dieudonné M'bala M'bala vorig jaar op het proces tegen een tijdschrift dat de Mohammedcartoons had geplaatst. Hij is bekend om zijn antisemitische uitspraken.

n Robert Faurisson in 2000 op het zoveelste proces wegens revisionistische geschriften. Hij werd al meermaals veroordeeld voor het ontkennen van de Holocaust.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234