Dinsdag 19/01/2021

Oorlog in Syrië

Forse taal uit Rusland: VS houden al-Qaida in Syrië hand boven het hoofd

De Russische buitenlandminister Sergei Lavrov.Beeld REUTERS

De Verenigde Staten houden de Syrische terreurgroep Jabhat Fateh al-Sham een hand boven het hoofd om via die groep hun ultieme doel in Syrië, het afzetten van president Bashar al-Assad, te verwezenlijken. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, aan de Britse omroep BBC gezegd. Jabhat Fateh al-Sham is de nieuwe naam van Jabhat al-Nusra, die moet verdoezelen dat de beweging het al-Qaida-filiaal in Syrië is. Met de naamswijziging staat de groep plots ook niet meer op de terreurlijst van de VS.

Lavrov blijft voor het niet verlengen van de door Washington en Moskou bereikte, korte wapenstilstand de Amerikanen verwijten dat zij zich niet aan hun belofte hebben gehouden, de terroristen en extremisten te scheiden van de zogenaamde "gematigden". Over IS waren beide het landen het eens, maar, zei Lavrov, de VS "hebben niet een keer al-Nusra geviseerd" in Syrië.

Over de kwestie Oost-Aleppo, het door rebellen en/of terroristen beheerste stadsdeel, pareerde Lavrov de Westerse kritiek op de huidige Russisch-Syrische bombardementen. Toen (de hele stad) Aleppo in handen van de rebellen dreigde te vallen, werd in het Westen met geen woord gerept over het precaire lot van de burgers, stelde hij.

Zware gevechten in 'zone des doods'

In het noorden en het centrum van de Syrische stad Aleppo wordt ondertussen zwaar gevochten tussen regeringstroepen en rebellen. Volgens Artsen Zonder Grenzen is het oosten van de stad "een gigantische zone des doods" geworden waar geen medische hulp kan worden geboden. "De bommen kletteren als regen uit de vliegtuigen van de militaire coalitie van de Syrische regering op de mensen neer", zei een hulpverlener.

Het regeringsleger zette deze week een grondoffensief in om de door opstandelingen beheerste delen van de stad te heroveren. Het opstandige deel, waar meer dan 250.000 mensen wonen, wordt daarbij vanuit de lucht bestookt door Russische gevechtsvliegtuigen.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakte melding van zware beschietingen in de wijk Suleiman al-Halabi. Het front zou "heen en weer" gaan. Bij een bombardement werd een waterpompstation vernield, waardoor de watervoorziening in de wijk nog meer beperkt werd.

De Wereldgezondheidsorganisatie zei dat in de afgelopen weken in de belegerde oostelijke delen van Aleppo zeker 338 mensen zijn gedood, onder wie 106 kinderen. Er vielen 846 gewonden, van wie 261 kinderen. "Wij vragen vier dingen: stop met doden, stop met aanvallen van de medische zorg, laat de zieken en gewonden eruit en laat de hulp erin", zei Rick Brennan van de WHO in Genève.

De slag om Aleppo wordt gezien als beslissend in de Syrische burgeroorlog.

Ooit had Oost-Aleppo meer dan 20 ziekenhuizen, maar er zijn er nu nog maar zes over, op een bevolking die de VN schat op 250 duizend. Slechts twee ziekenhuizen hebben een operatiekamer, terwijl elke dag honderden gewonden vallen.

Meer bommenwerpers

Rusland heeft deze week ook zijn vloot bommenwerpers van het type Su-24 en Su-34 in Syrië uitgebreid. Ook staan Su-25 gevechtsvliegtuigen speciaal voor aanvallen op gronddoelen klaar om naar Syrië te vertrekken. Dat heeft het dagblad Izvestia gemeld.

Als gevolg van de Russische luchtaanvallen in Syrië zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten in een jaar tijd bijna 10.000 mensen om het leven gekomen. Onder hen waren 3.800 burgers, van wie ruim 900 kinderen. Rusland ging zich op 30 september 2015 militair met de burgeroorlog in Syrië bemoeien.

Het Kremlin zegt dat er geen tijdlijn voor de Russische operatie in Syrië. "Het belangrijkste resultaat van de luchtaanvallen is dat er Islamitische Staat, noch Al Nusra nu in de hoofdstad Damascus zitten", aldus een woordvoerder van het Kremlin . Met de luchtaanvallen ondersteunt Rusland het leger van machthebber Bashar al-Assad.

De Verenigde Staten hebben gedreigd de samenwerking met Rusland in Syrië te verbreken als de bombardementen doorgaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234