Donderdag 20/01/2022

Forse stijging van het aantal operaties bij ouderdomskwalen

Socialistische mutualiteiten:

Het aantal operaties voor aandoeningen die vooral ouderen treffen, is in twintig jaar tijd opmerkelijk fel gestegen. Zo verachtvoudigde het aantal geplaatste knieprotheses, verdubbelde het aantal heupprotheses en verzesvoudigde het aantal geplaatste kunstlenzen bij staaroperaties.

Door Nathalie Carpentier

brussel l Ook het aantal patiënten in ons land dat alzheimermedicatie neemt, is in vier jaar tijd verdubbeld. Dat blijkt uit berekeningen van de Socialistische Mutualiteiten die De Morgen kon inkijken.

Tussen 1988 en 2007 nam het aantal ingrepen waarbij knieprotheses geplaatst werden in ons land toe van 2148 tot 16.950, of bijna een verachtvoudiging. In diezelfde periode steeg het aantal geplaatste heupprotheses van 10.350 naar 22.400 in 2007. Dat blijkt uit nationale gegevens van het Rijksinstituut voor de Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (Riziv) die de Socialistische Mutualiteiten analyseerden.

Ook het aantal staaroperaties waarbij een vertroebelde ooglens wordt vervangen door een kunstlens, zit al jaren in de lift. Van 17.738 ingrepen in 1988 is het aantal operaties inmiddels opgelopen tot 102.781 vorig jaar. In de meeste gevallen gaat het om cataract of grauwe staar op oudere leeftijd, met slechtziendheid tot gevolg.

Ook het gebruik van alzheimermedicatie zit al vijf jaar op rij in de lift, zo blijkt uit een extrapolatie voor heel België op basis van eigen cijfers van de Socialistische Mutualiteiten. Het aantal patiënten dat met medicijnen behandeld wordt, steeg van naar schatting 14.500 patiënten in 2003 tot 32.500 patiënten in 2007.

De medicatie tegen de specifieke vorm van dementie wordt vanaf midden 2002 terugbetaald en dus ook geregistreerd. In 2003 kostte het de ziekteverzekering 12,740 miljoen euro, vorig jaar was dat bedrag opgelopen tot naar schatting 26,536 miljoen euro.

"Die enorme stijging van het aantal operaties kun je deels verklaren door de toenemende vergrijzing", verduidelijkt Patrick Galloo, geneesheer-directeur van de Socialistische Mutualiteiten. "Er zijn meer oudere mensen die in aanmerking komen voor een knie- of heupprothese of de plaatsing van een kunstlens."

"Daarnaast is ook de drempel om een prothese te laten plaatsen gedaald. Wie vroeger last had van zijn knie nam medicijnen of kreeg inspuitingen, nu stappen mensen sneller naar een chirurg voor een prothese. De levenskwaliteit verbetert ook sterk met zo'n prothese."

Cataractoperaties zijn vandaag ook vrij eenvoudige ingrepen, aldus Galloo. "'s Morgens meld je je aan in het ziekenhuis, 's avonds stap je buiten met een nieuwe lens." De knieprotheses hebben dan weer een forse inhaalbeweging gemaakt tegenover de heupprotheses. "Heupprotheses werden eind jaren tachtig al vrij courant geplaatst, vandaar de kleinere toename", besluit Galloo. "Die ingreep was al erg ingeburgerd."

Die enorme stijging van het aantal ingrepen is te verklaren door de toenemende vergrijzing en de drempelverlaging

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234