Zaterdag 04/04/2020

Forse kritiek van academici op plannen Brusselse kunstmusea

Beeld Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel

25 academici uiten, zonder namen te noemen, snoeiharde kritiek aan het adres van huidig (super)directeur Michel Draguet en minister Paul Magnette (PS) over de gang van zaken in Brusselse federale kunstmusea.

De 25 ondertekenaars zijn prominente kunsthistorici uit België en Frankrijk, onder wie Dominique Allart (ULiège), Arnout Balis (VUB), Ralph Dekoninck (UC Louvain), Maximiliaan Martens (UGent), Paul Philippot (ULB), Jan Van der Stock (KU Leuven), Bart Verschaffel (UGent), François Mairesse (Paris 3, Sorbonne Nouvelle) en Christian Heck (Lille 3). Ze nemen in opvallend kritische bewoordingen afstand van de door Michel Draguet geïntroduceerde thematische musea en maken zich zorgen over een mogelijke fusie van drie federale wetenschappelijke instellingen in Brussel: de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten in de Regentschapstraat KMSKB, de Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis in het Jubelpark KMKG en het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium KIK.

Volgens hen is de oprichting van nieuwe thematische musea zoals het Magritte Museum, het toekomstige Fin-de-Siècle Museum en een mogelijk I Fiamminghi Museum "weinig gefundeerd". Het zijn projecten die de talrijke problemen van de bestaande musea eerder verbloemen dan oplossen, aldus de ondertekenaars. In verband met het Magritte Museum nemen ze geen blad voor de mond: ze noemen het "slechts een mooi uithangbord", dat "de verwaarlozing van de collecties van deze musea verhult".

'Een funest klimaat'
De academici stellen de toestand aan de kaak van "sommige reserves van de Koninklijke Musea van Kunst en Geschiedenis die een ontwikkeld land te schande maken."

Voorts pleiten de 25 ervoor dat de collecties moderne en hedendaagse kunst van KMSKB "zo snel mogelijk opnieuw aan het publiek worden getoond". KMSKB-directeur Michel Draguet, die momenteel ook interim-directeur KMKG is, sloot de collectie Moderne Kunst in februari 2011 om er de inrichting van een Fin-de-Siècle Museum mogelijk te maken.

De mogelijke fusie van KMSKB, KMKG en KIK - een voorstel van de Dienst Federaal Wetenschapsbeleid - zal volgens de ondertekenaars leiden tot een "onoverzienbaar geheel" onder "één enkele algemeen directeur". "De ondertekenaars zijn gechoqueerd dat een dergelijk project, onder het voorwendsel van fictieve budgettaire besparingen, tot ontwikkeling is kunnen komen zonder wezenlijk overleg en vooral zonder grondige doorlichting van de situatie."

De 25 ondertekenaars pleiten niet tegen veranderingen maar roepen op tot een breed debat over de noodzakelijke vernieuwing van de federale wetenschappelijke instellingen. Maar zoiets kan niet in "een funest klimaat", dat inmiddels ontstaan is door de aan de gang zijnde hervormingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234