Zondag 18/04/2021

Doodstraf

Fors meer doodstraffen, maar minder executies in 2014

null Beeld Amnesty International
Beeld Amnesty International

Wereldwijd werden in 2014 zeker 2.466 doodstraffen uitgesproken, 28 procent meer dan in 2013. Vooral Egypte en Nigeria zijn verantwoordelijk voor de forse toename. Daartegenover staat dat het aantal werkelijke executies wel met 22 procent is gedaald. Zonder China mee te tellen registreerde Amnesty International in 2014 minstens 607 executies, zo blijkt uit het rapport over doodstraffen en executies voor het jaar 2014.

Amnesty registreerde in 2014 bijna 500 doodvonnissen meer dan in 2013. Dat komt vooral door de toename in Egypte en Nigeria. In die landen werden tijdens massaprocessen doodstraffen opgelegd in een context van intern conflict en politieke instabiliteit.

"Landen die de doodstraf gebruiken om criminaliteit te bestrijden, bedriegen zichzelf en hun bevolking", zegt Lore Van Welden van AI Vlaanderen. "De doodstraf is geen efficiënt middel tegen misdaad. Het is beschamend dat zo veel landen wereldwijd de doodstraf naar voor schuiven als mirakeloplossing tegen terrorisme en interne instabiliteit."

Samengevat

• Wereldwijd werden minstens 2.466 doodstraffen uitgesproken, 28 procent meer dan in 2013
• Het aantal executies in 2014 is met 22 procent gedaald tegenover 2013
• In 2014 hebben 22 landen executies uitgevoerd, evenveel als in 2013

"Ooit zal doodstraf tot het verleden behoren"

Het doodstrafrapport vermeldt echter ook beter nieuws: in 2014 registreerde AI minder executies dan in 2013 en verschillende landen hebben maatregelen genomen om de doodstraf in hun land af te schaffen. Ook op lange termijn is de trend duidelijk positief. Executies werden uitgevoerd in 22 landen, een significante daling tegenover 1995, een jaar waarin AI executies registreerde in 41 landen. Dat bevestigt de wereldwijde trend dat steeds meer landen afstand nemen van de doodstraf.

"De cijfers spreken voor zich - ooit zal de doodstraf tot het verleden behoren. De weinige overheden die nog executies uitvoeren moeten in de spiegel kijken en zich afvragen of ze nog lang het recht op leven willen blijven schenden in plaats van de rest van de wereld te vervoegen die deze wrede en onmenselijke straf al heeft afgeschaft," zegt Lore Van Welden.

China houdt cijfers verborgen

Slechter nieuws is er uit China, dat opnieuw meer executies uitvoerde dan alle andere landen samen. AI vermoedt dat er jaarlijks duizenden mensen geëxecuteerd en ter dood veroordeeld worden. Het is echter onmogelijk om hier een betrouwbaar cijfer op te plakken, omdat de doodstrafcijfers in China staatsgeheim zijn en de publiek beschikbare gegevens een zware onderschatting zijn van de realiteit.

In 2014 werden de volgende executiemethodes gebruikt: onthoofding, ophanging, dodelijke injectie en het vuurpeloton. Publieke executies werden uitgevoerd in Iran en Saoedi-Arabië. Mensen werden ter dood veroordeeld voor een hele waaier aan misdrijven zonder dodelijke afloop zoals diefstal, drugsfeiten en fraude. Mensen werden zelfs ter dood veroordeeld voor daden die niet eens als een misdaad mogen worden beschouwd zoals 'overspel', 'godslastering' of 'hekserij'. Ook vaag omschreven politieke 'misdrijven' werden als rechtvaardiging gebruikt om dissidenten terecht te stellen.

Bekijk een grote versie van deze kaart op de website van Amnesty International.

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234