Zondag 25/08/2019

Formatie staat in gammele steigers

Elio Di Rupo. Beeld BELGA

De formatie is voorlopig gered, er wordt weer gepraat. Zowel CD&V als de zeven andere partijen hebben ja gezegd op het jongste ultieme voorstel van formateur Elio Di Rupo (PS). Maar veel reden tot juichen is er niet. De te beklimmen berg blijft torenhoog en bezaaid met gevaarlijke haarspeldbochten.

We zitten weer aan tafel. Eindelijk, na 404 dagen waarvan er maar een fractie onderhandeld werd. Zie daar het goede nieuws. Op de nationale feestdag werd er meer over eieren gelopen dan gevierd en de ja's die de partijen gisteravond om 18 uur uiteindelijk opnieuw samenbracht waren lang niet allemaal van harte. De verstandhouding is bijzonder broos. MR - met FDF in de rangen - schuift mee aan, maar dat voorzitter Charles Michel schoorvoetend richting het kabinet van vicepremier Laurette Onkelinx (PS) toog, mag duidelijk zijn. De extra voorwaarden uit het ultimatum van Di Rupo aan CD&V (zie onderaan) - en vooral de interpretatie die voorzitter Wouter Beke eraan geeft - vallen de Franstalige liberalen zwaar op de maag.

De formateur heeft het in zijn tekst over parallelle onderhandelingen over de begrotingssanering. Voor CD&V kan dat, als het over de inspanningen van de deelstaten gaat en in overleg met die deelstaten. Vooraleer er aan echte regeringsonderhandelingen begonnen wordt, moet echter het probleem B-H-V uitgeklaard zijn voor de christendemocraten. Maar MR heeft altijd gezegd dat ze best wil praten over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, op voorwaarde dat die kadert in de bredere onderhandelingen over de staatshervorming. De partij ziet het niet zitten om daarop toe te geven. Als B-H-V nu afgehandeld moet worden vooraleer echte regeringsonderhandelingen gestart kunnen worden, hoeft het voor MR niet.

CD&V is zich volledig bewust van die gevoeligheden en steekt al lang niet meer onder stoelen of banken dat het weinig geloof hecht aan de goede onderhandelingsintenties van Michel en co. Net daarom wilde Beke de uitdrukkelijke bevestiging van alle betrokkenen dat ze akkoord gaan met de bijgestelde onderhandelingsvoorwaarden. Die wilden oorspronkelijk de vergadering en extra tekst en uitleg van de formateur afwachten, maar werden door de CD&V'er voor het blok gezet: een akkoord, of geen Beke op de afspraak.

Groen! sprong woensdagavond al mee op de kar, hoewel voorzitter Wouter Van Besien eerder op de dag zwaar fulmineerde tegen het wegblijven van Beke op de ochtendlijke vergadering tussen de acht partijen. Sp.a en Open Vld steken als vanzelfsprekend geen stokken in de wielen en ook cdH en Ecolo blijven bij hun standpunt. De partijen willen onderhandelen "op basis van het kader dat woensdag door de formateur geschetst is." Lees: de basisnota-Di Rupo, zijn wetsvoorstellen over Brussel en B-H-V en de vijf onderhandelingsprincipes uit het ultimatum aan CD&V. Het is evident dat er aan dat kader geschaafd kan worden door middel van amendementen, verduidelijken de partijen.

De MR pleegt tussen het Te Deum en het defilé voor de nationale feestdag in druk overleg. Voorzitter Charles Michel, vicepremier Didier Reynders en FDF-kopstuk Olivier Maingain besluiten dat MR niet kan wegblijven. Dat Wouter Beke praat over een reeks onderwerpen die naar commissies verwezen worden en in de koelkast belanden, zint hen allerminst. Maar ze zijn er evenmin blind voor dat er zich eindelijk een uitgelezen kans voordoet om CD&V toch aan boord te trekken, zonder die vermaledijde N-VA. De partij houdt wel nog een serieuze slag om de arm. De CD&V krijgt dan wel een ja, een mak lammetje hebben ze allesbehalve aan de Franstalige liberalen. "We voelen ons vrij om af te komen met amendementen op de voorstellen over B-H-V, amendementen die bovendien de positie herhalen van alle Franstalige partijen van maart 2007", zei Maingain. De MR heeft volgens hem het recht om amendementen neer te legen, ook over de grenzen van Brussel.

 We voelen ons vrij om af te komen met amendementen op de B-H-V-voorstellen  
Olivier Maingain
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden