Woensdag 05/10/2022

Update

Formateurs willen fiscale vrijstelling aandelen en obligaties

Kris Peeters en Charles Michel. Beeld PHOTO_NEWS
Kris Peeters en Charles Michel.Beeld PHOTO_NEWS

De bestaande fiscale vrijstelling op spaarboekjes zal worden uitgebreid naar aandelen en obligaties. Dat staat in de formateursnota van Charles Michel en Kris Peeters, meldt de VRT-radio.

Ontslagnemend minister van Financiën Koen Geens (CD&V) lanceerde het plan voor de uitbreiding van de fiscale vrijstelling voor spaarboekjes maar kreeg het er in de vorige regeerperiode niet door.
De bedoeling is de miljarden "slapend spaageld" naar andere beleggingsproducten te mobiliseren.

Wie jaarlijks minder dan 1.900 euro aan intresten op spaarboekjes ontvangt, moet daar nu al geen roerende voorheffing op betalen. Maar ook andere producten, zoals aandelen en obligaties, zouden in de toekomst van een fiscale vrijstelling genieten, een maatregel dat in het verkiezingsprogramma van Open VLD stond.

Perslek voorkomen
Formateurs Kris Peeters en Charles Michel hebben hun formateursnota rond 20 uur aan de partijvoorzitters van N-VA, CD&V en Open Vld overgemaakt. Door elke partij slechts één papieren kopie te bezorgen, hopen ze lekken naar de pers tegen te gaan. Morgennamiddag zitten de vier delegaties dan opnieuw samen, met als eerste agendapunt het luik 'Justitie'.

Na een eerste plenaire vergadering met de centrumrechtse toponderhandelaars maandag, toetsten Peeters en Michel hun formateursnota dinsdag mondeling af bij N-VA en Open Vld. Op basis van hun opmerkingen werd de nota verder bijgeschaafd. Deze voormiddag overliepen beide formateurs de nota ook nog met hun eigen partijen, CD&V en MR, maar dat was meer een formaliteit. Daarnaast zijn ook de resultaten van de technische begrotingswerkgroep nog in de nota opgenomen. Die kreeg maandag de opdracht na te gaan welke besparingsnormen kunnen worden afgesproken als het gaat om de eigen personeelsuitgaven en werkingsmiddelen van de overheid, net als in de sociale zekerheid.

Harmonisch
Pistes die de voorbije dagen al opdoken, zijn bepaalde btw-verhogingen om tot een meer "harmonisch" stelsel te komen, het optrekken van de accijnzen op diesel en alcohol, een stijging van de vervroegde pensioenleeftijd, een hertekening van de ambtenarenpensioene en een verlaging van de groeivoet in de gezondheidszorg. Daar tegenover zou onder meer een forse verlaging staan van de sociale lasten voor bedrijven. De uitbreiding van de fiscale vrijstelling op spaarboekjes naar andere producten, werd al bevestigd aan de krant De Tijd.

Hard copy
Voorlopig gaat het slechts om stukjes en brokjes op de onderhandelingstafel. Wat het uiteindelijke regeerakkoord zal halen, is voorlopig af te wachten. Om verdere lekken tegen te gaan, zal de formateursnota vandaag alvast enkel in 'hard copy' naar de hoofdkwartieren vertrekken. Morgen om 11 uur zitten Peeters en Michel eerst afzonderlijk samen. Van 14 uur tot 19 uur volgt dan een nieuwe bijeenkomst met de vier onderhandelingsdelegaties. Naar verluidt zal daarbij eerst het hoofdstuk 'Justitie' worden aangesneden. Ook vrijdag en zaterdag zal in "plenaire" formatie worden voortgepraat.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234