Zaterdag 10/06/2023

For The Record

Vinyllovers die hun collectie willen uitbreiden, zetten koers naar de platenbeurs in TRIX. Al dekt het woord 'platenbeurs' niet helemaal de lading, want je kan hier ook cd's en cassettes scoren. Vergeet niet om vanaf 16 uur je neus binnen te steken in de Trix Club en Bar voor een portie earcandy, van luistersessies over interviews tot optredens. Muziekfanaat Luc Janssen komt vertellen over zijn liefde voor vinyl en artwork, en dEUS-opperhoofd Tom Barman komt jazzplaatjes opleggen. Twijfel je nog tussen komen of thuis in je zetel naar Parijs-Roubaix kijken? Dankzij een groot scherm hoef je van de live uitgezonden wielerwedstrijd geen nanoseconde te missen.

28 april vanaf 12 uur in Muziekcentrum TRIX, Noordersingel 28, 2140 Antwerpen. www.trixonline.be.

Ammor

Ammor is het verhaal van een cowboy en zijn paard die een beetje het noorden kwijt zijn, of liever: ze zijn de liefde kwijt, de liefde voor elkaar. Samen besluiten ze om de liefde te gaan zoeken en dat wordt een avontuurlijke zoektocht waarbij alle zintuigen geprikkeld worden. Vzw Het Huispaleis creëerde vorig jaar een amoureuze theatervoorstelling op maat van mensen met een beperking. Het publiek reageerde zo enthousiast dat het stuk nu hernomen wordt. Gauw je kaartjes boeken, want de voorverkoop loopt als een trein.

5, 7, 26 en 28 april en 3, 29 mei en 2 juni in de kapel van dienstverleningscentrum Sint- Jozef, Missiehuislei 46, 2920 Kalmthout. www.hethuispaleis.be.

2 x schuddebuiken

John Cleese

Wie comedylegende John Cleese aan het werk zag in cultseries Monty Phyton's Flying Circus en Fawlty Towers, veegt nog nagenietend de tranen van het lachen uit zijn ogen. Al te lang wacht je beter niet met het scoren van kaartjes, want zijn one-man show heet Last Time To See Me Before You Die. Altijd zelf al eens grappig uit de hoek willen komen tegen de besnorde Brit? Het tweede deel van zijn show bestaat uit een Q&A, ideaal om de man achter de legende de kleren van het lijf te vragen.

27 en 28 april in Stadsschouwburg, Nieuwstad 1, 2000 Antwerpen.

www.livecomedy.be.

Bevergem live

Moh, hebrukt-ie em nog wosandjes? Zit je wezenloos te staren naar dat lege tv-scherm sinds topserie Bevergem zijn eindtune blies: De Roma to the rescue! De acteurs uit de serie bestormen het podium voor een dolle avond onder leiding van Freddy De Vadder en prente. Of er ook genurft zal worden, blijft vooralsnog een mysterie.

28 april in De Roma, Turnhoutsebaan 286, 2140 Borgerhout. www.deroma.be.

BootcamP Kunstbende

Kunstbende, dé wedstrijd in kunst voor iedereen van 13 tot 19 jaar, is al aan haar 17de editie toe. In de paasvakantie bezetten finalisten uit heel Vlaanderen samen DE Studio. Niemand geknipter om dit vrolijke gespuis op hun zotte rollercoaster van indrukken, ervaringen en emoties te begeleiden dan choreografe Ann Van den Broek. Benieuwd welk creatief ei ze na een week hebben uitgebroed? Voorwaarts mars naar het toonmoment!

9 april om 16 uur in DE Studio, Maarschalk Gérardstraat 4, 2000 Antwerpen.

www.destudio.com.

20 Jaar Scala

Het bekendste meisjeskoor van het land bestaat 20 jaar. Het Amerikaanse platenlabel Warner gaf hen in februari al een wereldwijd contract cadeau, en nu vindt Scala het tijd om de fans enkele cadeautjes te geven. Zo maakten de dames onder leiding van de broers Kolacny een volledig nieuwe cd en die komen ze twee keer voorstellen op Linkeroever. Snel zijn is de boodschap, want de avondvoorstelling is al uitverkocht.

16 april om 15 en 20 uur in Sint-Anna-ten-Drieënkerk, Hanegraefstraat 1, 2050 Antwerpen. www.scalachoir.com en www.scalaoplinkeroever.be.

Groezrock

Elk jaar in april davert Meerhout op zijn grondvesten, met dank aan het weergaloze muziekfestival Groezrock dat dit jaar *tromgeroffel en trompetgeschal* haar 25ste editie viert. Eerder raakte al bekend dat de punkrockers van Rancid hun album ...And Out Come the Wolves uit 1995 integraal komen spelen en dat SUM 41 en Hatebreed present tekenen, maar nu pakt het festival ook uit met een kersvers pak klinkende namen. Hou je vast aan de takken van de Kempense bomen, want Frank Carter & The Rattlesnakes, Much The Same en Knockout Kid spelen de weide plat.

29 en 30 april, Gestelsesteenweg, 2450 Meerhout. www.groezrock.be.

Born in Antwerp

Creatief talent in de Scheldestad? Het bulkt ervan! Geen wonder dus dat er binnenkort een hoofdkwartier opent waar designers, beeldende kunstenaars, muzikanten en modeontwerpers zes maanden lang samenkomen om hun werk voor te stellen en ideeën uit te wisselen. CTRL Copy organiseert er zeefdrukworkshops, Jonge Makers als Stephanie Specht en designbureau Unfold krijgen carte blanche en de mensen achter MARTA, Buurderij en Goegekregen organiseren er verrassende, lokale markten. Als daar geen razend interessante kruisbestuivingen van komen...

Openingsfeest op 22 april vanaf 20 uur in KAAI 22, Kattendijkdok-Oostkaai, Hangar 22, Antwerpen.

BOTANIK

Geen evenement dat een betere timing kent voor ons buitennummer dan dit groenstedelijk festival in de gebouwen en tuinen van deSingel. Wat denk je van een plantenmarkt waar je mag snuisteren tussen zaden, kruiden en potten en je je eerste voorjaarsplanten kan aanschaffen? Of van workshops wildplukken of koken met onkruid? Of van Jardin Botanique, dé groene ontmoetingsplek van Antwerpen die zich uitstrekt van parking tot artiestenfoyer met tentzeilen, minimoestuinen en drankjes met botanische insteek? Voel je ze al kriebelen, die groene vingers?

23 april vanaf 10 uur in deSingel, Desguinlei 25, 2018 Antwerpen. www.desingel.be.

ADRIAAN VAN DEN HOOF STAAT VIERDE KEER SOLO OP VLAAMSE PODIA

"Thuis is  waar

mijn podium

staat"

In zijn vierde solovoorstelling Nee, het was gisteren ook al laat maakt Adriaan Van den Hoof het zich gemakkelijk. Hij laat een luie zetel aanrukken en beslist gewoon om thuis te blijven. "Ik beschouw het podium als mijn natuurlijke habitat."

Adriaan Van den Hoof: "Weet je wat ik altijd al heb willen zeggen tegen het publiek, aan het begin van een voorstelling? 'Ik ben zó blij dat ik vanavond eens mag thuisblijven.' Dat is eigenlijk één grote metafoor: zeggen dat je thuis bent terwijl je optreedt voor 800 man. Noem het podium dus maar mijn natuurlijke habitat. Zo vind ik het heerlijk om voor een voorstelling nog wat te slapen op het podium. Wanneer alles klaarstaat, ga ik nog een halfuurtje op de planken liggen. Het podium maakt mij rustig. Er gaat niets boven de magie van het theater: in de coulissen staan en de spanning voelen van het publiek. En dan gaat het licht uit. Vanaf het moment dat je een voet op de bühne zet, ben je overgeleverd aan de mensen. Je kan niet meer terug. Dat gevoel zorgt voor een enorme ontlading bij mij."

Nee, het was gisteren ook al laat: alleen al voor de titel zou ik een kaartje kopen.

"Ik vind het vooral een intrigerend zinnetje. Als iemand zegt dat het gisteren ook al laat was, dan weet je: die persoon heeft een zware nacht gehad. Je beseft meteen dat er van alles is gebeurd. De titel impliceert al een verhaal op zich, dat vond ik er zo goed aan. De voorstelling begint met één telefoontje. Uit het gesprek kan je afleiden dat ik zelf amper nog iets weet van de nacht ervoor. Van daaruit begint het verhaal."

Kreeft van Delhaize

Heb je nog altijd dat boekje op zak waarin je al je hersenspinsels opschrijft?

"Ja hoor: mijn volledige zaalshows ontstaan in dat boekje. Ik noteer elke ingeving die ik tegenkom, en daar doe ik dan iets mee in de show. Eerst toets ik alles af bij drie goede vrienden van mij. Ik vertel bijvoorbeeld dat ik een idee heb rond het woord 'hashtag', en dan beginnen we daarover te praten. Alle interessante onzin die daaruit voortkomt, schrijf ik op. Vervolgens probeer ik dat allemaal te structureren en een plaats te geven. Het is een heel ingewikkeld proces, dat ik eigenlijk niet kan uitleggen. Andere comedians snappen ook totaal niet hoe ik werk, maar het houdt wel steek. Ik doe maar weinig try-outs, omdat ik in mijn hoofd heel goed weet waar ik naartoe wil."

Bezorgen jouw zonen Otto en Finn (allebei 8) jou ook inspiratie?

"De hele tijd! Het einde van deze voorstelling gaat over hen. Ik vertel het publiek dat ik me soms geneer voor mijn kinderen, maar dan in positieve zin. Zo stond ik eens aan de kassa van de Delhaize, toen Otto vanuit het niets aan mij vroeg: 'Papa, wanneer eten we nog eens kreeft?' Ik zag die vrouw aan de kassa echt denken: 'Daar heb je er weer eentje: zo'n omhooggevallen, rijke BV.' Terwijl wij thuis nog nooit kreeft hebben gegeten! Op zo'n moment schaam ik me diep, en moet ik tegelijk ook schaterlachen." (Gerlinde De Bruycker)

16 april in De Warande, Turnhout; 7 en 8 mei in Stadsschouwburg Mechelen; 15 en 16 mei in cc Zwaneberg in Heist-Op-Den-Berg. www.adriaanvandenhoof.be.

80 minuten liefde

Een avond naar de mooiste liefdesliedjes luisteren en tegelijk een goed doel steunen? Het kan dankzij cabaretier en vroegere HT&D-moppentapper Hugo Symons, die voor de ALS-liga in het repertoire van grootmeesters als Toon Hermans en Jacques Brel duikt. ALS mag dan een dodelijke zenuwspierziekte zijn waarbij de spieren verlamd raken, daarom hoeft het nog geen triestige avond te worden. Lachen en zingen zijn immers de hoofdingrediënten van deze show.

29 april om 20 uur in AMUZ, Kammenstraat 81, 2000 Antwerpen. www.amuz.be.

Langste openluchtcatwalk

De nieuwste zomercollecties van 2016? Daarvoor moet je op de Dag van de Arbeid naar de Meir, waar 150 mannen, vrouwen en kinderen over een 1,5 kilometer lange openluchtcatwalk flaneren. Samen met fa-shionista en presentatrice Eline De Munck ging de vzw Meir/Beleef Antwerpen en Models On Stage op zoek naar 150 'straatmodellen' die samen zoveel mogelijk kledingmaten, leeftijden, nationaliteiten, geaardheden en godsdiensten vertegenwoordigen. Het doel? Tonen dat iedereen kan stralen door gewoon zichzelf te zijn.

1 mei vanaf 13.30 uur, vertrek aan de Wapper, Antwerpen.

Buurman

Buurman-frontman Geert Verdickt is een man met een stem, een gitaar, een intense blik én een baard. Vierdubbele jackpot, inderdaad. Met de folky Nederlandstalige pareltjes van tweede album De kus in ruil voor een koninkrijk en anekdotes uit de familiegeschiedenis van Geert doet de band je wensen dat ze écht je buurmannen waren.

15 april, cc Ter Dilft, Sint-Amandsesteenweg 41, 2880 Bornem; 25 en 26 april in Ekerse Theaterzaal, Oorderseweg 8, 2180 Antwerpen. www.buurman.be.

Mechelen

hoort

Stemmen

Voor één keer hoef je je niet af te vragen of je volledig aan het doordraaien bent, want dat je in Mechelen vanaf 23 april allerlei stemmen hoort is heel normaal. Voor de zevende keer zakken tal van vocalisten, afkomstig uit alle Europese uithoeken, zowel solo als in koor en met gerenommeerde ensembles aan hun zijde, af naar de Dijlestad. Als je de Spaanse topsopraan Raquel Andueza, het Vlaamse polyfone Huelgas Ensemble en het Corsicaanse mannensextet A Filetta in duel met de Libanese Fadia Tomb El-Hage hebt beziggehoord, zou je wensen dat die stemmen altijd in je hoofd blijven resoneren.

23 april tot 15 mei op diverse locaties in Mechelen. Programma via www.mechelenhoortstemmen.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234