Maandag 23/05/2022

Fondsen met kapitaalbescherming zijn een 'vluchtheuvel'

De fenomenale groeivoeten van fondsen met kapitaalbescherming liggen wellicht definitief achter de rug. Maar hun 'veilige' profiel lokt allicht nog heel wat beleggers.

Brussel

Van onze medewerker

Kurt Kegels

Beleggingsfondsen zijn niet immuun aan de recente beurscrisis. De actiefwaarde van heel wat fondsen heeft de voorbije jaren dan ook zware klappen gekregen. Veel beleggers hebben zich teleurgesteld teruggetrokken van de fondsenmarkt, of mijden voortaan de risicovolste beleggingsvormen. Enkele jaren geleden, in volle beurseuforie, waren het nog vooral de aandelenfondsen die sterk geliefd waren bij beleggers. Inspelend op de modetrends beschikte elke beheerder wel over een aanbod van de meest diverse thematische aandelenfondsen (die zich toespitsten op hippe sectoren zoals ict of biotechnologie). Nu die beleggers zware verliezen moeten doorslikken, kunnen die diverse aandelenfondsen nog slechts weinigen bekoren. De vermogensbeheerders hebben zich in de voorbije jaar zo goed en kwaad mogelijk aangepast aan de nieuwe marktomstandigheden.

Zo wordt de voorbije jaren zekerheid in de beleggerswereld opnieuw hoog in het vaandel gedragen. Er trad dan ook een verschuiving op richting beleggingsfondsen met een laag risicoprofiel, zoals obligatiefondsen en monetaire fondsen (die investeren in kortetermijnpapier).

De beheerders bedienen hun cliënten dan ook graag op hun wenken. Volgens cijfers van BVICB, de beroepsfederatie van beleggingsfondsen, stonden de fondsen die hoofdzakelijk investeren in vastrentende activa eind 2002 in voor 31, 5 procent van de totale fondsenmarkt. Een jaar voordien bedroeg dit slechts 27,4 procent.

Ook de fondsen met kapitaalbeschermingen kunnen nog op relatief veel belangstelling rekenen vanwege de beleggers. De producten bleken bijzonder populair in de loop van de jaren negentig om voorzichtige beleggers alsnog over de streep te trekken. In de marketingcampagnes werden destijds vooral de potentiële hoge returns voorgespiegeld. Deze strategie was niet zonder succes. De groeivoeten van de fondsen met kapitaalbescherming waren dermate indrukwekkend, zodat na enkele jaren tijd al een kapitaal van ongeveer 30 miljard euro werd verzameld (goed voor ongeveer een vijfde van de totale fondsenmarkt in België).

De meeste beleggers die de laatste jaren inschreven op deze fondsen, hebben er echter nog niet zoveel plezier aan beleefd. Wie tussentijds zijn deelbewijzen in een fonds met kapitaalbescherming van de hand doet, loopt zelfs het risico dat hij met een fikse minderwaarde wordt opgezadeld. De kapitaalbescherming geldt immers enkel op de vervaldatum van het fonds. Wie wel geduld kan uitoefenen, kan tenminste vooruitblikken op een terugbetaling van zijn initiële inleg (waarmee hij dan allicht beter presteert dan veel beleggers in zuivere aandelenfondsen). Er moet wel worden opgemerkt dat de bescherming meestal enkel exclusief kosten geldt. De belegger moet dus alsnog rekening houden met een verlies van enkele procenten.

De fondsen met kapitaalbescherming konden in het voorbije jaar nog op relatief veel belangstelling rekenen. De actiefwaarde van deze fondsen kon zich in feite handhaven, terwijl de gehele fondsenmarkt een inkrimping van meer dan 10 procent moest incasseren. Dat succes is niet echt verwonderlijk. Er wordt nu immers de nadruk gelegd op het (vrijwel) risicoloze karakter van de fondsen. Dat kan blijkbaar heel wat belegger bekoren die wel graag in de (opnieuw wat goedkopere) aandelenmarkt willen stappen, maar toch het risico van een (bijkomende) koersdaling liever ontwijken.

Die kapitaalbescherming heeft natuurlijk zijn prijs. Niet enkel moet de belegger een deel van de potentiële return afstaan. Ook de kostenstructuur van deze fondsen is niet voor de poes. Een belegger die zijn geld vervroegd opvraagt, wordt nog vaak geconfronteerd met uitstapkosten die rond 3 procent schommelen. Aangezien de kapitaalgarantie door de beheerder meestal is ingedekt bij een derde partij (zoals een gespecialiseerde zakenbank), brengt een vervroegde afsluiting ook voor de beheerder zelf lasten met zich mee. Niettemin lijkt er, ook op het kostenvlak, toch enigszins een kentering te komen.

Eerder dit jaar pakte ABN Amro nog uit met een fonds met kapitaalbescherming waarvoor geen uitstapkosten meer worden gehanteerd. In de meeste gevallen is een fonds met kapitaalbescherming echter zelden een goedkope formule.

Er wordt nu de nadruk gelegd op het (vrijwel) risicoloze karakter van de fondsen

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234