Dinsdag 30/05/2023

War on Drugs

‘Follow the money’: parketten lijken het in oorlog tegen drugs eindelijk te doen

De Antwerpse haven, draaischijf voor de drugshandel.  Beeld Tim Dirven
De Antwerpse haven, draaischijf voor de drugshandel.Beeld Tim Dirven

Een haventopman, een advocaat, een ex-rijkswachtadjudant, de eigenaars van twee dure brasserieën in Zoersel en Zandhoven. Als het de parketten menens is om in de strijd tegen de cocaïnehandel voortaan echt het credo ‘follow the money’ te volgen, maakten ze met de arrestaties van deze week een punt.

Douglas De Coninck

“Justitie moet aandacht hebben voor het ondermijnend karakter van dit fenomeen”, zo stelde het federaal parket donderdag in een mededeling. “Het is zeer verontrustend vast te stellen hoe criminelen doordringen in de hogere regionen en trachten de legale wereld en de bovenbouw van onze maatschappij te bezoedelen met gelden van criminele oorsprong. Het is onze plicht erop te wijzen dat niet enkel cocaïne wordt ingevoerd. De criminele organisaties hierachter brengen hun eigen gewelddadige niets ontziende methodes met zich mee.”

Havenbaas

Afgelopen dinsdag werden de jaren geleden al richting drugscriminaliteit afgegleden oud-rijkswachtadjudant Willy Van Mechelen (77), Lucio Aquino (58), drugsbaron-vastgoedman Tom B. en kickbokser Nathan S. (30) aangehouden. Het onderzoek draaide initieel rond de ontdekking van 2,8 ton cocaïne in een container in de Antwerpse haven, eind 2019. De politie haalde de cocaïne weg en startte een observatie op de container. Die werd gevolgd tot in Nederland. Daar kwam het viertal in beeld.

Speurders van de Antwerpse federale politie verrichtten dinsdag ook huiszoekingen in de gebouwen van Mexico Natie en ook twee kleinere havenbedrijven in Hamme en Beveren-Waas. P.V.M., bestuurder en terminalmanager bij Mexico Natie, werd aangehouden. “We zijn helemaal in het ongewisse”, zei een hoorbaar aangeslagen gedelegeerd bestuurder Marc Ivens van havenbedrijf Mexico Natie vrijdag. “We weten niet waarvan hij wordt beschuldigd. Er is ons vanuit de politie gevraagd om nergens over te communiceren.”

P.V.M. trad in 2011 toe tot de raad van bestuur van Mexico Natie. Hij is een van de kaderleden bij het al meer dan honderd jaar in de Antwerpse haven actieve bedrijf. De schoonzoon van Tom B. heeft een baan bij Mexico Natie. Hij werd eerder al opgepakt en onder elektronisch toezicht geplaatst. Onderzoek moet uitwijzen of P.V.M. werkelijk de cocaïnesmokkel mee heeft gefaciliteerd.

Vrijdagavond raakte bekend dat ook een zoon van Willy Van Mechelen is aangehouden.

Advocaat aangehouden

Het netwerk van de vooral in het Spaanse Marbella residerende Van Mechelen senior en B. fikste volgens het federaal parket eerder tien cocaïnetransporten van telkens zo’n 650 kilo: “Uitgaande van een minimum hoeveelheid van 650 kilogram per transport betekent dit een gerealiseerde omzet van tenminste 195 miljoen euro en een straatwaarde van minstens 325 miljoen euro.”

De parketten van Antwerpen en Tongeren maken zich sterk dat ze een deel van de met de cocaïnehandel gelieerde “bovenwereld” zichtbaar hebben gemaakt. Hoe stevig de bewijslast is, zal in de rechtszaal pas blijken. Onder de 29 verdachten die dinsdag bij 54 huiszoekingen van hun vrijheid werden beroofd zaten ook drie politiemensen. Een van hen, een docent op een politieschool, moest zich samen met zijn echtgenote verantwoorden omdat hij een vakantiewoning in Spanje had geregeld met Tom B. Beiden werden na verhoor vrijgelaten. Ook een commissaris van politiezone Zara (Zandhoven-Ranst) mocht na verhoor beschikken.

Een andere arrestant, strafpleiter J.E. uit Westerlo, blijft nog het hele weekend aangehouden. Hij is al jaren de vaste advocaat van Tom B. Tijdens het onderzoek luisterden speurders een telefoongesprek af tussen beiden na de aanhouding van een zogenaamde “uithaler” van B. Volgens het parket gaf B. de advocaat in dat gesprek de opdracht om zijn uithaler te gaan opzoeken in de gevangenis en hem te dicteren wat voor verklaring die tegenover de politie moest afleggen.

Zowel in het kantoor als in de woning van E. werden huiszoekingen verricht. E. verschijnt op eigen verzoek pas dinsdag voor de raadkamer.

Brasserieën

Dinsdag werden ook enkele oude bekenden uit eerdere Antwerpse drugszaken aangehouden in een onderzoek naar witwassen van winsten uit de handel in cocaïne en andere drugs, zo berichtte Gazet van Antwerpen vrijdag. Het gaat om Youssef R. (39), zijn jeugdvriend Brahim Z. (37), financieel raadgever Alain S. (52) en nog een 82-jarige man. R. en Z. behoorden in 2011 tot een groep van tien verdachten die vrijkwamen na een ridicuul ogende procedurefout. Drie onderzoeksrechters waren slordig geweest bij het ondertekenen van kantschriften voor telefoontaps, waardoor anderhalf jaar speurwerk door de federale politie in Antwerpen rond een cocaïnetransport van 400 kilo in het water viel.

Bij huiszoekingen werden nu 50.000 euro vacuüm verpakte cash, vijf luxewagens ter waarde van 600.000 euro en twee Rolex-horloges in beslag genomen. R., Z. en S. kochten zich de afgelopen jaren in in brasserieën De Hoge Boom in Kapellen en De Kroon in Zandhoven. Het zijn allebei zaken met een wat ouder, klassiek en vermogend publiek, gespecialiseerd in communie- en trouwfeesten. Een van de zaakvoerders heeft ook een bedrijf dat vip-luchthavenvervoer verzorgt. Ten tijde van de granaat- en kalasjnikov-aanslagen in december van vorig jaar bleek ook al dat twee broers die eerder waren genoemd in drugsdossiers een bekend Antwerps restaurant hadden overgenomen.

De vier arrestanten verschijnen maandag voor de raadkamer.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234