FOD Financiën overweegt cassatieberoep in zaak De Gucht
"We zullen het arrest onderzoeken en dan overwegen of we in cassatie gaan, zoals we dat in iedere zaak doen." Dat zegt woordvoerder van de federale overheidsdienst (FOD) Financiën Francis Adyns in een reactie op de beslissing van het Gentse hof van beroep, dat oordeelde dat de Bijzondere Belastinginspectie niet het recht had om de bankrekeningen van het echtpaar in te kijken. Over de grond van de zaak geven Financiën, de BBI en directeur Karel Anthonissen geen commentaar.
Het Gentse hof van beroep oordeelde dat de fiscus onvoldoende aanwijzingen van belastingontduiking had om de rekeningen van het echtpaar in te kijken. De machtiging om de rekening in te kijken werd vernietigd door het hof van beroep en alle gegevens daaruit mogen door de fiscus niet gebruikt worden. Dat betekent dat de fiscus de betwiste aandelentransactie die ontdekt werd, niet kan aanwenden in de belastingzaak die in 2015 gepleit zou worden.
De Belgische staat kan wel nog in cassatieberoep gaan tegen het arrest van het Gentse hof van beroep. Volgens de FOD Financiën wordt de zaak van De Gucht en zijn echtgenote als elke andere zaak beschouwd. Ook Anthonissen verklaarde voor het hof van beroep dat de zaak "één van 800 gevallen" is waarbij het bankgeheim werd opgegeven door de Gentse BBI sinds de nieuwe wet daarover.
"Voorbeelddossier"
Anthonissen stelde wel in een interview met de Wall Street Journal dat de zaak "een voorbeelddossier" is geworden. "Maar het is niet ik die een voorbeeld maak van meneer De Gucht, maar hij die een voorbeeld maakt van zichzelf", liet Anthonissen noteren. "We proberen onze job goed te doen. Simpele, gewone mensen moeten belastingen betalen. Waarom zouden we uitzonderingen maken omdat meneer De Gucht zoveel druk op ons zet."
Pas als er duidelijkheid komt over het cassatieberoep, wordt uitgemaakt of de zaak in 2015 voor de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg voortgezet wordt.