Maandag 19/10/2020

Coronavirus

FOD Economie publiceert voorbeeldformulier voor verplichte registratie in horeca

Beeld Joel Hoylaerts/Photo News

Horeca-uitbaters kunnen op de website van de FOD Economie voortaan een voorbeeldformulier vinden voor de registratie van klanten in hun zaak, een registratie die sinds vandaag verplicht is. 

Per tafel of boeking moet één persoon een dergelijk aanwezigheidsformulier invullen. Er wordt onder meer gevraagd naar naam en voornaam. Een telefoonnummer of e-mailadres vermelden is verplicht. Het formulier legt uit dat de registratieplicht het gevolg is van de beslissing van de Nationale Veiligheidsraad van 23 juli, omwille van de strijd tegen de coronapandemie. Ook legt het formulier uit wat de uitbater doet met de gegevens.

“We houden je gegevens bij in een gesloten envelop voor een duurtijd van veertien dagen, waarna deze onherroepelijk worden vernietigd. Enkel in het geval van een vastgestelde besmetting, worden jouw gegevens verder gecommuniceerd naar de bevoegde overheidsdiensten. In geen geval gebruiken we je gegevens voor marketing- of andere doeleinden dan tracing in het kader van de Covid-19-pandemie”, staat er.

Privacy

Privacyjurist Matthias Dobbelaere-Welvaert van het Ministry of Privacy zegt dat het “erom gaat dat de klant informatie krijgt over wat er met zijn gegevens gebeurt”. Ook al staat het horeca-uitbaters vrij om zelf te beslissen of ze gebruikmaken van het voorbeeldformulier, met dit formulier en de richtlijnen in de bijhorende FAQ respecteren ze volgens hem de privacyregels. Dobbelaere-Welvaert zegt dat er andere formulieren en apps in omloop zijn die niet conform zijn. Hij beklemtoont ook dat de gegevens in geen geval voor commerciële doeleinden mogen gebruikt worden. “Anders zou je het draagvlak verliezen.”

In de FAQ wordt aan horeca-uitbaters aangeraden om het document in een gesloten envelop te bewaren, die alle formulieren van die dag bevat. De datum moet goed zichtbaar op de envelop staan. De envelop verzegelen, doen uitbaters door die definitief af te sluiten met plakband en de handtekening van de verantwoordelijke of personeelslid over de plakrand te plaatsen. Als er geen besmetting vastgesteld wordt na veertien dagen, wordt de envelop best vernietigd met een versnipperaar of verscheurd.

Dobbelaere-Welvaert merkt overigens nog op dat de verplichting van het Antwerpse stadsbestuur om de gegevens vier weken lang bij te houden, niet in overeenstemming is met het ministerieel besluit van 24 juli dat de registratieplicht op nationaal niveau regelt. Dat besluit houdt de bewaartermijn op twee weken. Er wordt overwogen om hiertegen juridische stappen te ondernemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234