Zaterdag 08/05/2021

FOCUS OP corsica

Onbekende extremisten starten nieuwe aanslagencampagne tegen buitenlanders en drugsdealers

corsica blijft in de ban van de terreur

Zestig procent meer aanslagen in 2002 dan in 2001. Er werd de voorbije maanden dan wel intensief gesleuteld aan een oplossing voor het Corsicaanse probleem, de nationalisten blijven zich roeren met bomaanslagen en vergeldingsacties. Hoewel, nationalisten? Vaak gaan de conflicten om geld en macht en is ideologie niet veel meer dan het masker van Corsicaanse criminelen. Daar kan ook Nicolas Sarkozy voorlopig weinig aan verhelpen.

Afgelopen weekend was het al de vierde keer dat de alomtegenwoordige minister van Binnenlandse Zaken Sarkozy naar Corsica trok. De man wordt er met meer egards onthaald dan vorige gezanten uit het verfoeide Parijs ooit mochten verhopen. Niet alleen is zijn eerste vrouw een Corsicaanse, de nationalisten lijken een haast natuurlijke voorkeur te hebben voor het van dadendrang vervulde rechts van Sarkozy. Veel meer in elk geval dan voor het Parijse salonsocialisme dat premier Jospin belichaamde.

Soms lijkt het wel een parade van rechtse machtshebbers in Corsica. Premier Raffarin kon zich na zijn verkiezingsoverwinning niet snel genoeg naar het 'Ile de Beauté' reppen. Met zijn provinciale roots maakte hij van de decentralisering van Frankrijk een speerpunt in zijn verkiezingscampagne en sindsdien struikelen de rechtse boegbeelden haast over elkaar in Corsica. Raffarin en Sarkozy, maar ook minister van Justitie Perben mocht gaan beloven dat politieke gevangenen van Frankrijk naar Corsica worden overgebracht.

Rechts zet haast achter een oplossing voor Corsica, al verschilt die in weinig van de afgeschoten Matignon-akkoorden van de weggeveegde Lionel Jospin. Ook de tandem Raffarin-Sarkozy wil het Corsicaanse parlement op termijn wetgevende bevoegdheden schenken en meer culturele mogelijkheden verschaffen, zoals het toegelaten gebruik van het Corsicaans. Ook Sarkozy hamert op het belang van economische ontwikkeling. Begin januari was hij nog te gast in Brussel, waar hij de Europese Commissie probeerde te overtuigen de structuurfondsen voor Corsica niet te schrappen, ook al heeft het eiland daar geen recht meer op nu het bruto nationaal product er de bovengrens van 75 procent van het Europese gemiddelde is overstegen.

Maar als de ambities zo sterk gelijken, wat is dan het verschil tussen Jospin en Sarkozy? Sarkozy bespeelt de Corsicaanse psychologie veel subtieler dan Jospin. Hij geeft de Corsicanen de indruk dat ze zelf hun toekomst mogen uitstippelen, terwijl de Parijse hervormingen van Jospin in Corsica als paternalistisch werden ervaren. Niets is beslist, maar Sarkozy geeft de indruk dat veel mogelijk is.

Sarkozy's dadendrang lijkt zich daarbij ook tegen hem te kunnen keren. Hij heeft twee miljard euro te spenderen voor de economische wederopbouw van het eiland. De Corsicaanse machthebbers brengen de geweren in stelling om de macht over die geweldige geldpot te verwerven. Als resultaat is het debat over de institutionele hervorming van het eiland helemaal vastgelopen. De twee departementen, het Corse-du-Sud van hoofdstad Ajaccio en Haute Corse rond de economische pool Bastia, zouden samengesmolten worden tot een collectivité unique, maar het verzet is enorm. Het regionale parlement is weinig verrassend voor, de burgemeester van Bastia Emile Zuccarelli, bijvoorbeeld, tegen.

Het lijkt een Byzantijnse discussie, maar de inzet is essentieel. Met een simpeler staatkundige structuur kunnen de overheidsfinanciën doorzichtiger gehouden worden. De onuitgesproken basisfilosofie: hoe minder vingers in de kas graaien, hoe kleiner de corruptie. En de haast gemeengoed geworden corruptie hypothekeerde de voorbije jaren elke poging tot hervorming.

Nu de voor- en tegenstanders geen vin meer verroeren, heeft Sarkozy daarom een konijn uit zijn hoge hoed getoverd. Als de bewindslieden op Corsica er niet uit raken, zal de Franse regering beslissen een referendum onder de Corsicanen te organiseren. Dat zou nog voor september van dit jaar plaatsvinden.

Sarkozy heeft nog andere katjes te geselen: de methodes van de immer weerbarstige nationalisten. Nu is de meerderheid van de Corsicanen wel gematigd en eigenlijk pro-Frans en halen de nationalisten maar 15 procent bij verkiezingen. Ze hebben zelfs hun onafhankelijkheidsretoriek vervangen door de vraag om autonomie. Maar ze maken met hun terreurmethodes wel nog steeds elk openbaar debat onmogelijk. Vorig jaar steeg het aantal aanslagen met 60 procent. In oktober vorig jaar lanceerde vermoedelijk de terreurbeweging FNLC een bommencampagne tegen banken en vakantiehuisjes omdat ze meende dat de hervormingen van Sarkozy en Raffarin niet ver genoeg gingen. Er viel alleen maar materiële schade, maar op 17 januari ontploften alweer twee bommen.

Of daar snel een einde aan komt, is maar de vraag. De gematigde nationalisten van Corsica Nazione trokken zich bijvoorbeeld al terug uit het debat over de institutionele hervorming. Bovendien kampt Corsica met het probleem dat zogezegd nationalistisch geweld niet altijd te onderscheiden is van ordinaire criminaliteit. De clans op het eiland, met een voorliefde voor vendetta, vechten ook een bittere strijd uit om de politieke controle over de winstgevende toeristische industrie op Corsica.

En alsof de situatie nog niet moeilijk genoeg was: onlangs dook een nieuwe terreurgroep op, Resistenza Corsa, die het met zijn bommen gemunt heeft op drugsdealers en migranten. De groep zou banden hebben met het FLNC. A Corsica a I Corsi, heet de plaatselijke vertaling van 'Eigen volk eerst'. Zo ontplofte eind december een splinterbom in een volkse buurt van Bastia, waar zich nogal wat kleine criminelen en drugsdealers ophouden. Corsica, met amper 10 procent migranten, is volgens onderzoek de meest racistische regio in Frankrijk. Fabian Lefevere

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234