Dinsdag 26/10/2021

Media

FM Brussel wordt opgedoekt: "Dit lijkt op een politieke afrekening"

null Beeld fm brussel
Beeld fm brussel

De Brusselse stadszender FM Brussel gaat eind deze maand uit de ether. Eerder vandaag kreeg Anne Brumagne, de hoofdredactrice van de stadskrant Brussel Deze Week, haar ontslag. Jeroen Roppe, huidig hoofdredacteur van FM Brussel, zal haar functie overnemen. Met het ontslag en de wissel lijkt het begin van een herstructurering ingezet. Het personeel kondigde een stakingsaanzegging aan.

Sinds begin dit jaar werden verschillende Brusselse media, waaronder de krant Brussel Deze Week, de radiozender FM Brussel, de tv-zender TV Brussel en de site brusselnieuws.be, door de Vlaamse Gemeenschapscommissie ondergebracht onder de overkoepelde vzw Vlaams-Brusselse media. De structuur ontvangt het gros van zijn middelen via minister van Brussel en Media Sven Gatz (Open Vld).

Nu heeft de raad van bestuur besloten dat de groep geherstructureerd wordt en in de toekomst meer zal inzetten op tv en online. De radiozender FM Brussel verdwijnt. Hoofdredacteur Jeroen Roppe blijft aan boord en wordt de nieuwe hoofdredacteur van het eengemaakte bedrijf zonder FM Brussel.

"Bij de opstart van de overkoepelende vzw is altijd gezegd dat dat niet tot ontslagen zou leiden", reageert vakbondsafgevaardigde van ACV, Eric Laureys, aan de VRT. Minstens zes medewerkers verliezen nu toch hun baan. De anderen - er werken een 40-tal mensen bij de radiozender - worden ergens anders ondergebracht, zegt Laureys, die eraan toevoegt dat er "van zoveel mogelijk freelancers afscheid zal genomen worden".

De beslissing van de raad van bestuur is "totaal van de pot gerukt", zegt Laureys. "In plaats van FM Brussel te verbeteren, schaffen ze een Brussels instituut met een pennenstreek af."

De komende weken wil de directie zich, in overleg met human resources en de redactie, verder beraden over de toekomst van de media. Tegen eind juni moet dan duidelijk zijn of er vijf of zes mensen ontslagen worden.

Uit een reportage op TV Brussel en een open brief van het personeel blijkt alleszins dat het water tussen beide partijen erg diep is. "Bij het personeel leeft het gevoel dat het niet meer mogelijk is om met de ceo samen te werken. Het doet enorm veel pijn dat FM Brussel moet stoppen", aldus een personeelslid. "Uiteraard zijn wij ook voor een financieel gezonde vzw. En dat er besparingen nodig zijn, begrijpen we. Maar de overheidssubsidie is amper met 0,47 procent gedaald en voor dure consultants was er de voorbije maanden wél geld."

Zwarte lijst

Anne Brumagne, de hoofdredacteur van de wekelijkse krant Brussel Deze Week, werd vanmorgen op de hoogte gebracht van haar ontslag.

De Vlaams-Brusselse Media waren bij de aangekondigde besparingen van de nieuwe Vlaamse Regering met een besparing van een half procent relatief buiten schot gebleven. Bovendien kon de groep prima resultaten voorleggen bij een marktonderzoek begin maart, die het beste deden vermoeden met het oog op de evaluatie die dit jaar zou volgen.

Met het ontslag van de 43-jarige Brumagne, die 14 jaar lang voor De Morgen werkte en sinds 2008 hoofdredacteur is bij Brussel Deze Week, lijkt nu het begin van een herstructurering ingezet. Er zou ook een "zwarte lijst" bestaan met zeven mensen die de directie buiten wil. "Dit lijkt op een politieke afrekening", reageert Laureys.

Het personeel van de Vlaams-Brusselse Media laat dan ook weten erg verbouwereerd te zijn door de recente beslissingen. "Een goed draaiende radiozender als FM Brussel opdoeken is dom en ook het ontslag van Anne Brumagne betreuren we ten zeerste." Om hun standpunt duidelijk te maken, kondigden de werknemers vanmiddag dan ook een stakingsaanzegging aan. FM Brussel heeft zijn normale programmering stopgezet en er komt ook een speciale versie van de krant Brussel Deze Week.

"Ongehoorde aanpak"

Pol Deltour, nationaal secretaris van de Vlaamse Vereniging voor Journalisten (VVJ), treedt het personeel in hun ontzetting bij. "De manier waarop de herstructurering bij Vlaams-Brusselse Media aangekondigd werd, is ongehoord. Er is nagenoeg geen enkel overleg geweest met het personeel", zegt hij.

Het ontslag van Anne Brumagne als hoofdredactrice van Brussel Deze Week vindt hij onbegrijpelijk. "Ze werd zogezegd ontslagen wegens managementsredenen. Dat wijst volgens mij op een pijnlijke vermenging van twee rollen. Een hoofdredacteur moet in de eerste plaats geen manager zijn, maar een hoofdredacteur. En Brumagne was een erg goede hoofdredactrice. Ze werd gedragen door de ganse redactie", legt Deltour uit.

Ook het opdoeken van FM Brussel begrijpt Deltour hoegenaamd niet. "De Vlaamse aanwezigheid in onze hoofdstad is toch erg belangrijk. Deze beslissing is echt onbegrijpelijk." Deltour vraagt zich af of de Vlaamse Brusselse Media niet het slachtoffer zijn van politieke berekeningen in de hoofdstad. "De politieke omgeving waarin de Vlaams-Brusselse Media moeten werken, is alleszins niet evident", besluit hij.

Deltour stelt zich ook openlijk de vraag of er geen formele regels geschonden zijn. "Vlaams-Brusselse Media wordt voor een groot stuk gefinancierd met overheidsmiddelen. Er is ook een redactiestatuut met een redactieraad als verkozen instantie. Die moet geconsulteerd worden bij een aantal zaken, zoals het ontslag van een hoofdredactie. We stellen vast dat dat niet gebeurd is."

Pol Deltour. Beeld BELGA
Pol Deltour.Beeld BELGA

Geldtekort?

De herstructurering zijn volgens Michel Tubbax, de ceo van de Vlaams Brusselse Media, noodzakelijk, zegt Eric Laureys. "De raad van bestuur wijt de afschaffing van FM Brussel aan geldtekort, maar dat klopt niet. Wij hebben de jaarrekeningen opgevraagd bij de Nationale Bank van België en daaruit blijkt dat FM Brussel een negatief resultaat boekte, maar dat tvbrussel en Brussel Deze Week wel een positief resultaat hebben voorgelegd. Het totale resultaat was wel positief", zegt Laureys.

De vakbondsman wijst wel op de eenmalige uitgaven die werden gedaan in het kader van de fusie van de verschillende vzw's. "Door het aanstellen van een crisismanager en de fusiekosten en verschillende rechtszaken tegen ons, lagen de uitgaven veel hoger. Daardoor was er een financiële put geslagen door eenmalige kosten."

Brusselnieuws.be moet als digitale component de motor worden van de hele groep. In de toekomst gaan alle takken onder dezelfde naam verder. Laureys vermoedt dat die nieuwe naam "brusselnieuws" zal zijn. Er komt zeker geen nieuwe radiozender. Maar de mogelijkheid bestaat dat er podcasts of audiofragmenten online worden geplaatst.

Anne Brumagne kon zich als hoofdredactrice van de stadskrant Brussel Deze Week niet vinden in de nieuwe strategie. "Officieel is ze ontslagen om haar managementtechnische capaciteiten", zegt Laureys.

Tubbax: "Inzetten op digitaal"

Dat de nieuwswebsite brusselnieuws.be het hart zal worden van het bedrijf, bevestigt ook Michel Tubbax. Bij Vlaams-Brusselse Media heerste nog een hokjesmentaliteit, zo vindt hij. "Iedereen werkte er voor zijn eigen merk. En daarom is er meer synergie nodig tussen de verschillende merken."

De ceo benadrukte dat er keuzes moesten gemaakt worden. "We doen liever een aantal dingen goed dan veel dingen slecht. Er was een scenario voor een light-versie van FM Brussel, maar daar hebben we niet voor gekozen", legt Tubbax uit. "Met een light-versie ga je te veel de vleugels wegknippen en zouden we veel luisteraars verliezen. Dat zou FM Brussel niet meer geweest zijn."

Om te voldoen aan de eisen van "de moderne Brusselse consument" zal de website brusselnieuws.be echter wel een aantal vernieuwingen moeten doorvoeren. "De website moet interactiever worden, en we moeten ons meer profileren op de sociale media. De Brusselse consument heeft ons duidelijk gemaakt dat hij zijn nieuws digitaal wil", zegt Tubbax.

Omdat die "moderne Brusselse consument" niet uitsluitend Nederlands spreekt, is er nood aan verruiming op het taalvlak. "Het Nederlands blijft bij uitstek onze belangrijkste taal. Maar Brussel is een wereldstad. Bovendien tellen we ook onder onze klanten heel wat expats, en pendelaars die ten zuiden van de hoofdstad wonen", aldus Tubbax.

Meer focus op digitaal heeft ook implicaties op de print. "De papieren titels blijven bestaan maar ze moeten een stukje hedendaagser." Tubbax wil dat de inhoud "gemakkelijker consumeerbaar wordt", waardoor het dus "minder lijvig en minder diepgravend" zal moeten in de toekomst.

Volgens Tubbax heeft de raad van bestuur van Vlaams-Brusselse Media afgelopen nacht lang vergaderd en pas na middernacht een beslissing genomen. Hij stelde vanochtend vast dat het nieuws uitgelekt was. "We hebben hier ongelooflijk veel energie in gestoken. Het is dan jammer dat het slechte nieuws eerst uitlekt. We willen ons alleszins richten op de positieve dingen."

Nieuwe strategie, nieuwe capaciteiten

Dat FM Brussel verdwijnt, komt volgens Tubbax omdat de lokale radiozender niet kon opboksen tegen de grote concurrenten. "Zij halen hun reclame over heel Vlaanderen, onze markt reikt net verder dan Mechelen. Binnen de nieuwe strategie is het beter dat we ermee stoppen."

Tubbax kwam ook nog terug op het ontslag van Anne Brumagne. "Haar capaciteiten stemmen niet overeen met wat we dagelijks nodig hebben." In Jeroen Roppe, die als radiohoofdredacteur nu hoofdredacteur van alle merken wordt, heeft Tubbax wel een goed oog. "Roppe is creatief en een echte merkenbouwer."

Kris Hendrickx en Robert Esselinckx, hoofdredacteurs van brusselnieuws.be en tvbrussel, blijven wel op hun stoel. "Kris Hendrickx blijft de online-ploeg aansturen maar zal nu richtlijnen krijgen van Roppe. Ook Robert Esselinckx zal de 'contentlijnen' van Jeroen Roppe aannemen. Daarnaast wordt zijn takenpakket uitgebreid: meer flexibele ploegen in de Brusselse straten die meer beelden moeten schieten in de Brusselse straten. Die beelden komen dan eerst op de website, waardoor we korter op de bal kunnen spelen."

Groen: "Veelzijdige berichtgeving in Brussel nodig"

De Vlaamse politieke partij Groen verzet zich tegen de ontmanteling van de Vlaamse media in Brussel. "De huidige waaier aan mediavormen garandeerde een veelzijdige berichtgeving over Brussel", zegt Annemie Maes (Groen). "Zeker nu de hoofdstad quasi afwezig is in de grotere Vlaamse media, is een onafhankelijke en genuanceerde verslaggeving over het gewest, in al haar facetten, meer dan nodig."

Maes klaagt vandaag ook aan dat de Vlaamse Gemeenschapscommissie buiten spel wordt gezet. "Over twee weken wordt de beleidsnota Media besproken in de Raad maar men heeft de belangrijke beslissingen duidelijk al genomen. De VGC-raadsleden zullen dus blijkbaar alleen voor de vorm de nota nog even mogen bespreken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234