Zondag 19/09/2021

'Fly on the wall' in Spanje Vakantieland

'Het is als televisiemaker veel gemakkelijker om alle spektakelregisters open te trekken dan op zoek te gaan naar de eenvoud van de verhalen', zegt TV 1-eindredacteur Ludo Penninckx over de nieuwe docusoap Costa Blanca in de reeks Het leven zoals het is. 'De collecties extremen, orgieën en blote borsten en billen laten we over aan meer ervaren collega's. TV 1 focust op herkenbare verhalen die tonen wat leeft onder de duizenden kinderen, jongere en oudere vakantiegangers die jaarlijks naar de Costa Blanca trekken.'

Na het kampeerterrein, het kinderziekenhuis en het politiekantoor, heeft het productiehuis Kanakna zijn werkterrein voor de komende vijf weken naar de Spaanse Costa Blanca verlegd. Deze nieuwe docusoap is opgebouwd volgens het stilaan bekende stramien, dat ook steeds meer gekopieerd wordt. Niet enkel waren afgelopen najaar in Vlaanderen al twee docusoaps over zuiderse vakantieoorden te zien, ook het dagelijkse Man bijt hond brengt sinds de herfst een dagelijkse minidocusoap. Toch vreest de bezielende kracht achter Het leven zoals het is, Stef Soetewey, niet dat het verzadigingspunt bij de Vlaamse kijker door dit grote aanbod snel bereikt zal worden.

"In elke reeks kom je in een nieuwe biotoop terecht waarvan de kijker wil weten wat er zich afspeelt en wat er achter de schermen gebeurt", zegt Soetewey. "Met Het leven zoals het is hebben wij het grote voordeel dat we bijzonder veel tijd kunnen investeren in research, opnames en montage. Dat zorgt voor meer fly on the wall-gehalte, waarbij de camera louter registreert, dan in items van drie tot vier minuten."

Op dit moment trekken veel mensen naar de reisbureaus om hun zomerreizen te boeken. Het voorjaar is volgens Soetewey dan ook het ideale moment om hen te laten uitkijken naar een bestemming als Spanje. "De zon is de voornaamste reden waarom de meeste Vlaamse vakantiegangers naar de Costa Blanca trekken, zo blijkt uit onze reeks. Maar ook het feit dat er heel veel Vlamingen zijn, dat er veel Nederlands gesproken wordt en dat alles er op z'n Vlaams teruggevonden kan worden - van café's tot onroerendgoedmakelaars - doet zoveel Vlamingen naar de Costa trekken."

Sinds een aantal maanden is er op de Vlaamse televisiezenders zowaar sprake van een 'Spanje-revival'. Niet enkel Paul Jambers bracht zijn Hete kussen uit Salou, ook VT4 ging op Ibiza de zomersfeer opsnuiven en het verborgen-cameraprogramma van VTM Kan Dit?! trok naar Benidorm om er Vlamingen in de luren te leggen. "Meer nog: die VTM-ploeg logeerde in hetzelfde hotel als wij", lacht Soetewey. "Het zal allemaal wel heel toevallig zijn dat plots zoveel televisiemakers naar het warme zuiden trekken. Wij waren al vorig jaar met dit project bezig. Het idee lag trouwens al een tijdje te sudderen. Mijn ouders en de ouders van producer Ludo Poppe wonen aan de Costa waardoor we wisten dat er in deze biotoop voldoende stof te vinden was om een boeiende reeks van te maken."

Dat de reeksen steeds korter worden, heeft volgens Soetewey meer met toeval dan met programmatorische overwegingen te maken. Kinderziekenhuis telde tien episodes, Politie zeven afleveringen en Costa Blanca slechts vijf. "We streefden voor deze reeks naar zes, maar er zijn er maar vijf uitgekomen. Terwijl bij Kinderziekenhuis dan weer op een zevental afleveringen gemikt werd en het er uiteindelijk tien geworden zijn. Je kunt dit nooit op voorhand volledig inschatten. Je kunt enkel een kwaliteitsgrens vastleggen waaronder je niet wilt gaan en dat bepaalt uiteindelijk het aantal afleveringen."

"We zoeken ook altijd de ideale balans tussen luchtige verhalen en meer dramatische", stelt Soetewey. Toch bleek op een persvisie dat in de eerste aflevering het luchtige overheerst tegenover de meer gevoelige verhalen. Zo overstijgt een kirrende Koen Crucke zijn eigenhandig gecreëerde karikatuur en wordt een item over de Brabançonne bijzonder lang gerekt. Het relaas van een gebroken vakantieliefde wordt dan weer bijwijlen pijnlijk en gênant. Enkel bij de puberale opstoten in de familie Melis wordt een evenwicht gevonden.

"Om een volledig beeld te krijgen moet je de vijf afleveringen gezien hebben", verdedigt Soetewey zich. "We wilden de reeks vooral niet te zwaar en te emotioneel beladen maken. Uiteindelijk zitten we aan de Costa, waar het tussen het leuke en plezante de realiteit en het drama van het leven te vinden is. Ik ben er ook zeker van dat veel kijkers het leuk zullen vinden om bijvoorbeeld Koen Crucke op een andere manier en achter de schermen te zien te krijgen."

Na Costa Blanca volgt een achtdelige reeks over het Oostendse Thermae Palace-hotel van het productiehuis Sylvester Productions. Kanakna werkt intussen al aan nieuwe docusoapreeksen, die ten vroegste volgend jaar op het scherm komen. (KDM)

Stef Soetewey: 'De kwaliteitsgrens waaronder je niet wilt gaan bepaalt het aantal afleveringen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234