Zondag 17/10/2021

Fluxys zwijgt 'om polemiek te vermijden'

Brussel

Eigen berichtgeving

Hannes Cattebeke

De vraagtekens over de juiste oorzaak van de gasontploffing in Gellingen blijven. Een werknemer van het getroffen bedrijf Diamant Boart zou vorige vrijdag al om 6.40 uur de werfleider verwittigd hebben van opstijgend gas. Toch werden de hulpdiensten maar anderhalf uur later op de hoogte gebracht. Fluxys, de beheerder van de gasleiding, geeft wel aan dat het in de nacht van donderdag op vrijdag de druk op de leiding had verhoogd. 'Gecombineerd met een bestaande beschadiging kan dat tot een breuk hebben geleid.' Op de persconferentie gisteren gaf het bedrijf geen verdere informatie.

De graafmachines die volgens Diamant Boart al enkele weken niet meer in de buurt van de gasleiding waren gekomen kunnen wel degelijk ten grondslag liggen aan de explosie. Een metaalexpert onderzoekt nu het ontplofte leidingsegment waarop sporen van een machine werden aangetroffen. Het aanhoudende gedreun van overrijdende vrachtwagens of de verhoogde druk enkele uren voor de ontploffing kunnen fataal geweest zijn. Fluxys dreef de druk op naar 90 procent om reserves aan te leggen. Reden daarvoor waren de onderhoudswerken aan de leiding in Zeebrugge. "Zelfs als er al een klein lek geweest was, dan nog konden wij dat niet gezien hebben vanuit onze centrale dispatching", verklaarde woordvoerster Griet Heyvaert gisteren aan de toegestroomde pers op het Fluxys-hoofdkwartier. "Om een deel van de leiding af te sluiten, hebben we de juiste coördinaten nodig, maar dat was vrijdag om 8.30 uur niet het geval. Pas om 8.55 uur, het ogenblik van de ontploffing, was er een grotere afname van gas zichtbaar. Maar het zenuwcentrum kan niet zien of de daling van de balans in de leiding te wijten is aan een lek of aan een grotere afname van de klanten."

Alleen bij een groot lek kan de leidinguitbater ingrijpen, "maar een dergelijke gasontsnapping maakt een hels lawaai, die omstanders onmogelijk kunnen negeren". Blijft nog de vraag of er zich een ontploffing had voorgedaan als Fluxys om 8.30 uur de leiding wel had afgesloten. De directie wacht het gerechtelijk onderzoek af en antwoordt voorlopig niet op vragen over de ramp in Gellingen. "Sommigen hebben de neiging een polemiek te starten over de ontploffing. Op het moment dat er slachtoffers begraven worden, gaan wij daar niet op in." Later gaven de woordvoerders wel aan dat "er na het afsluiten wellicht enkele tientallen minuten verstrijken voor de situatie weer veilig is. Maar we kunnen dat niet met zekerheid zeggen".

Dat er volgens Rudi Plaistier, een werknemer van Diamant Boart, bijna twee uur verstreek tussen de eerste gaswaarneming en de aankomst van de brandweer intrigeert ook het parket van Doornik. Plaistier zegt dat hij al om 6.40 uur aan de werfleider signaleerde dat er een gaslek was ter hoogte van de parking. De werknemer zou gas uit een riool hebben zien opstijgen. Toch verwittigde Diamant Boart pas om 8 uur Electrabel. Veertien minuten later ontving de brandweer van Aat het bericht. Het parket van Doornik wil Plaistier nu ondervragen.

Parket ondervraagt werknemer die gaslek zag om 6.40 uur, ruim twee uur voor explosie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234