Dinsdag 18/05/2021

Update

Fluxys vrijgesproken op proces over gasramp in Gellingen

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Op het proces over de gasramp in Gellingen is gasnetbeheerder Fluxys vrijgesproken. Volgens de rechtbank van Doornik treft Fluxys geen enkele schuld. De maatschappij kon niet weten dat er een lek in de leiding was geslagen.

De correctionele rechtbank oordeelde dat het niet de taak van Fluxys was om te controleren of de veiligheidsmaatregelen op het terrein werden nageleefd.

Het onderzoek wees uit dat de leidingen van Fluxys op 24 juni 2004 beschadigd werden door een machine. Vijf weken later ontplofte de beschadigde leiding. Volgens de rechtbank werd Fluxys nooit op de hoogte gebracht van het incident.

De rechtbank oordeelde verder dat het bedrijf op een correcte manier handelde toen ze op 30 juli door Eddy Pettiaux op de hoogte werd gebracht van de gaslek. Pettiaux, het hoofd van de brandweer van Aat die ter plaatse stierf, was verantwoordelijk voor de veiligheid, zo oordeelde de rechtbank.

Hoofdbeschuldigde
De rechtbank gaat daarmee in tegen de openbare aanklager, voor wie Fluxys de hoofdbeschuldigde was. Het voorlezen van het vonnis zal nog de hele dag duren. Naast Fluxys staan onder meer ook architecten, aannemers en de toenmalige burgemeester van Ath Bruno Van Gootenbrulle terecht.

Bij de ontploffing van een ondergrondse gasleiding in Gellingen in 2004 kwamen 24 mensen om het leven en geraakten meer dan honderd mensen gewond.

Tevreden en onbegrip
Fluxus heeft zich tevreden uitgelaten over zijn vrijspraak, terwijl de burgerlijke partijen ontgoocheld en met onbegrip reageerden. Ook het vroegere Diamant Boart werd door de rechtbank van Doornik vrijgesproken, met name van onopzettelijke doodslag.

"We hadden altijd gezegd dat de veertien aanklachten ongegrond waren. De rechtbank is ons gevolgd. We zijn tevreden", zei Jean Scalais, de advocaat van Fluxys. "We hebben altijd gezegd dat het niet het proces van het gas maar het proces van de bouw was", voegde hij eraan toe.

Hard voor werknemers
Fluxys was volgens het openbaar ministerie de hoofdverantwoordelijke van de ramp. Dat was heel hard voor de werknemers en voor het bedrijf, dat altijd gezegd heeft dat veiligheid centraal stond, benadrukte Scalais.

Bouwheer Husqvarna (ex-Diamant Boart), het bedrijf dat een nieuwe fabriek liet optrekken op het terrein in Gellingen, werd door de rechtbank vrijgesproken van onopzettelijk doodslag. Het bedrijf werd wel schuldig bevonden aan enkele technische inbreuken in verband met bouwvergunningen. Maar die hadden niets te maken met de explosie, merkte de rechtbank op.

Ontgoocheling na ontgoocheling
"We gaan van ontgoocheling naar ontgoocheling. We proberen ons te herpakken. Ik ben geschokt", liet David Da Palma, een arbeider die zwaargewond raakte bij de ontploffing, na deze twee vrijspraken horen. "We zijn twee keer slachtoffer van deze tragedie: een keer als mens en een keer als burger." Jean-Paul Tieleman, advocaat van de 70 burgerlijke partijen, hoopt dat het parket in beroep gaat. (adb/belga/adv)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234