Donderdag 28/10/2021

Update

"Fluxys grootste verantwoordelijke voor Gellingen"

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Eerste substituut Jean-Bernard Cambier heeft vandaag voor de correctionele rechtbank van Doornik de maximumstraf gevorderd tegen gasnetbeheerder Fluxys: 48.000 euro, vermenigvuldigd met 5,5 opcentiemen, wat 264.000 euro geeft.

De grootste verantwoordelijkheid voor de ramp in Gellingen ligt bij Fluxys, meent het openbaar ministerie. Het OM plaatst de toenmalige burgemeester van Aat onderaan de ladder van de verantwoordelijkheden.

"Wat een janboel"

Cambier vraagt de schuldigverklaring van de veertien beklaagden - negen natuurlijke personen en vijf rechtspersonen die vervolgd worden voor onopzettelijke doodslag door gebrek aan voorzorg en voorzichtigheid. Hij benadrukte vandaag dat de beklaagden geen "boeven of criminelen" waren. Ze hadden niet de bedoeling kwaad te doen. "Maar wat een janboel!", voegde hij eraan toe.
De maximumstraf (twee jaar cel) kan in de ogen van sommigen "belachelijk" lijken gezien de zware menselijke tol die de ramp eiste, aldus de eerst substituut.

"Ontoelaatbare" tekortkomingen Fluxys
Cambier wees op "ontoelaatbare" tekortkomingen bij Fluxys en op een "rampzalig beheer" van de crisis toen de brandweer op 30 juli 2004 het gaslek signaleerde dat tot de ontploffing leidde waarbij 24 doden en 132 gewonden vielen. Fluxys had geen evacuatie geadviseerd toen de brandweercommandant het bedrijf opbelde. "Er was geen enkele mogelijkheid om te ontkomen. Er worden nochtans stations en scholen voor minder ontruimd", zei Cambier.

Volgens de substituut dragen de vroegere burgemeester en gemeentesecretaris van Aat, Bruno Van Grootenbrulle en Marc Duvivier, de kleinste verantwoordelijkheid in de ramp. Voor hen vroeg hij een opschorting van de uitspraak. Deze twee beklaagden lagen aan de basis van de "gemiste afspraken" tussen Fluxys en de brandweer tussen 2001 en 2003. Als die afspraken waren doorgegaan, dan hadden de brandweermannen op een meer gepaste wijze gereageerd de dag van de ramp. "Dan had de explosie misschien vermeden of binnen de perken gehouden kunnen worden."

"Veiligheid opgeofferd voor economie"

De veiligheidscoördinatoren, "die zo efficiënt waren dat sommigen hen niet kenden", en Diamant Boart, "dat de veiligheid op het altaar van de economie offerde", komen voor Cambier meteen na Fluxys op de schaal van de verantwoordelijkheden. "Welke meerwaarde had veiligheidscoördinator CAD&V op de werf? Geen enkele! , aldus Cambier.

Hij erkende wel dat de functie op dat ogenblik nog nieuw was. Diamant Boart, dat in Gellingen een nieuwe fabriek liet bouwen op een terrein waaronder een gasleiding van Fluxys liep, drong er bij de aannemers op aan de werken zo snel mogelijk uit te voeren en de kosten zoveel mogelijk te drukken.

Architect

Op de vierde plaats van de verantwoordelijkheden komt volgens Cambier Dirk De Cremer. Deze architect maakte in 2003 de plannen op waarop de ondergrondse leidingen van Fluxys verkeerd stonden. Het ging volgens de vertegenwoordiger van het OM om een ernstige vergissing.

Cambier ziet in het architectenbureau A&I de vijfde verantwoordelijke. Het bureau leidde de bouwwerken "maar bekeek de zaken nogal van ver".

Daarna komen, zonder onderscheid tussen hen, de aannemers die op de werf aan de slag waren. Een van hen gebruikte een machine die Fluxys verboden had in de buurt van gasleidingen. De machine beschadigde op 24 juni 2004 de ondergrondse leiding die vijf weken later ontplofte.

Behalve tegen Fluxys vermeldde Cambier geen specifieke straffen. De maximumstraf voor onopzettelijke doodslag is twee jaar cel voor natuurlijke personen.

"Zoals we al in de raadkamer zeiden, vechten we de veertien punten aan die het parket tegen Flu xys inbrengt", zei Jean Scalais, de advocaat van Fluxys, buiten de zitting. Hij beklemtoonde dat Fluxys altijd uiterst bekommerd was om de veiligheid, ook voordat de ramp zich voltrok. Hij meent dat "de communicatie goed verlopen is de dag van het drama", in tegenstelling tot wat het parket denkt.

Volgens Eric Toussaint, die het werk van de talrijke advocaten van de burgerlijke partijen coördineert, zijn niet de straffen maar de vergoedingen voor de slachtoffers het belangrijkste op dit proces. De pleidooien van de burgerlijke partijen beginnen op 14 september. De pleidooien van de beklaagden zouden op 23 september beginnen. (belga/mvdb)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234