Zaterdag 31/07/2021

Florida en Michigan mogen 'halve' afgevaardigden sturen

Hillary Clinton dreigt met hoger beroep na Democratisch compromis

De resultaten van de omstreden presidentiële voorverkiezingen in de staten Florida en Michigan worden gedeeltelijk hersteld. Hun afgevaardigden krijgen nu toch zitting op de Democratische conventie, maar hebben maar een halve stem. Dat is onvoldoende voor Hillary Clinton.

Door Tom Vandyck

BOSTON l Aanvankelijk was beslist dat geen van beide staten afgevaardigden mocht sturen naar de Democratische conventie eind augustus in Denver, waar de Democratische nominatie officieel wordt toegekend.

Het compromis over Florida en Michigan kwam zaterdag uit de bus op een ellenlange, tumultrijke vergadering van het Democratische Rules and Bylaws Committee in Washington DC. Dat moest de straffen herbekijken die Florida en Michigan kregen nadat ze tegen de partijregels in hun voorverkiezingen al in januari hadden gehouden.

Hillary Clinton had de voorverkiezingen in Florida en Michigan gewonnen, en eiste daarna dat de resultaten toch zouden tellen. Aangezien Barack Obama sindsdien een zo goed als onoverbrugbare voorsprong opbouwde, was de vergadering van gisteren voor haar een van de allerlaatste strohalmen.

Over het lot van Florida, waar Hillary Clinton won met 50 procent tegen 33 voor Obama, bestond relatief snel eensgezindheid. Afgevaardigden van die staat mogen toch aan de conventie deelnemen, maar slechts met elk een halve stem.

Op die manier handhaafde de Democratische partij een duidelijke straf voor Florida, maar deed ze dat zonder haar kiezers tegen de schenen te schoppen in een staat die wellicht cruciaal wordt voor winst in de presidentsverkiezingen in november.

Ingewikkelder was het geval-Michigan. In die staat kreeg Clinton 55 procent van de stemmen, maar stond Obama's naam niet eens op de stembrief. Na lang debatteren achter gesloten deuren werd beslist om ook die staat al haar afgevaardigden terug te geven, met een halve stem per kop.

Vraag was echter hoe de stemmen verdeeld zouden worden. In Michigan ging namelijk 40 procent van de stemmen naar een vage categorie genaamd 'uncommitted' (niet-toegekend). Uiteindelijk besliste de reglementencommissie om 69 van de 128 afgevaardigden van Michigan aan Clinton toe te kennen en 59 aan Obama, wat luid protest uitlokte van de aanwezige Clintonsupporters.

Voor Obama betekent het compromis van zaterdag dat hij geen 2.026 stemmen meer nodig heeft om op de Democratische conventie aan een meerderheid te komen, maar 2.118. Met zijn nieuwe afgevaardigden uit Florida en Michigan is Obama volgens een schatting van CNN nog 67 stemmen van die grens verwijderd.

Hillary Clinton komt ondertussen geen stap dichter bij het Witte Huis. Volgens CNN had zij voor de vergadering van de reglementencommissie een achterstand van 201 afgevaardigden. De afstand is nu verkleind tot 174, maar is zo mogelijk nog moeilijker te overbruggen.

Clinton heeft 241 afgevaardigden nodig om aan de grens van 2.118 te komen. Aangezien ze daarvoor haast 90 procent van alle overblijvende afgevaardigden zou moeten winnen, is ze wiskundig zo goed als uitgeschakeld.

Of het Clintonkamp het compromis van de reglementencommissie aanvaardt, is overigens nog niet helemaal duidelijk. Clintonadviseur Harold Ickes liet zaterdag alvast horen dat zijn kandidate het recht voorbehoudt om in hoger beroep te gaan bij het Credentials Committee van de Democratische partij.

In dat geval zou de zaak aanslepen tot op de conventie in Denver. Vele Democraten vrezen dat een open conflict daar hun kansen in november ernstig in gevaar kan brengen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234