Donderdag 02/07/2020

De Student

Flirten kan je leren

Beeld THINKSTOCK

De lente hangt al in de lucht en de examens lijken nog even iets voor in een ander leven: is er een beter moment om een lief op te doen, voor een nacht of voor echt? Maar hoe vind je in de eindeloze vijver van knappe, jonge medestudenten die éne gelukkige die je graag van dichterbij wil leren kennen? En vooral: hoe sla je die persoon succesvol aan de haak? Wanhoop niet, maar blok snel onze spoedcursus flirten van buiten.

Sommige mensen hébben het gewoon: schwung, een aura, de gave van de lichte conversatie. Maar de meeste gewone stervelingen stuntelen erop los van zodra ze voor een aantrekkelijke persoon staan. Het is niet eerlijk. Maar het goede nieuws is dat je flirten kan leren - een stijve hark hoef je niet levenslang te zijn. Wij trokken voor concrete tips naar Pieter Beck: hij is professioneel improvisator bij het gezelschap Caque en geeft ook workshops flirten bij I Can Be, "want flirten is natuurlijk ook een beetje improviseren."

Beeld THINKSTOCK

STAP 1: Het jachtterrein kiezen en verkennen

Je kan natuurlijk altijd hopen op een spannend gesprekje met een charmante lesgenoot. Of heelder dagen doorbrengen in de bibliotheek, druk de indruk wekkend te studeren, hopend om die aantrekkelijke medestudenten ergens op het internet of op Tinder te zien verschijnen. Maar we raden je toch aan om van achter je boeken en schermpjes te komen en de echte wereld in te stappen. Ga naar een feestje, op café, eender waar veel studenten samentroepen, op zoek naar vertier. En eens je daar bent: verkleef niet met je oude vrienden. Verken de ruimte en ga op jacht - alleen.

"Het allerbelangrijkste om te onthouden als je op flirtpad bent: heb zelfvertrouwen. Of straal dat toch tenminste uit: sta rechtop, recht je schouders, kijk niet naar de grond, doe geen rare, zenuwachtige dingen met je handen en je armen. Glimlach. Kijk naar de mensen - we doen dat doorgaans veel te weinig, hier in ons land - en dan bedoel ik niet op een vuile, met-de-ogen-uitkledende manier. Laat gewoon je waardering zien, met je blik: ik zie je, ik heb je in de gaten en ik vind je leuk."

Beeld THINKSTOCK

STAP 2: De prooi naderen

Eens je een prooi in de smiezen hebt, moet je je aanwezigheid natuurlijk kenbaar maken. Stap niet zomaar in het wilde weg op iemand af. Maar als je een paar keer oogcontact hebt gehad, moet je wel tot actie overgaan. Je kan je niet achter je drankje blijven verschuilen en staren. "Je hoeft niet verlegen of nerveus te zijn: wanneer je uitgaat naar een plek met luide muziek, waar de mensen rechtstaan, staat iederéén open om een gesprekje aan te gaan. Schaam je dus niet. Ga eropaf, stel je voor, begin te praten."

"Pas wel op: besluip je slachtoffer niet langs achteren, om dan plots luid 'hallo' te zeggen. Dat is eng en opdringerig. Maar sta ook niet te zwaaien vanuit de verte, verwoede pogingen te doen om boven de muziek uit te komen. Stap er gewoon op af, ga er naast staan of zitten en begin te praten."

Zomaar beginnen praten? Een openingszin is niet nodig? "Nee! Het belang van openingszinnen is geweldig opgeblazen. Niet alles is in kannen en kruiken met een goede openingszin. Maar het is ook niet zo dat een onhandige opener als 'kom je hier vaker?' je kansen meteen doet keren en de rest van het gesprek verpest. Je kan daar natuurlijk wel mee spelen, zo'n vreselijk melige uitspraak als 'deed het pijn toen je uit de hemel viel?', kan je gebruiken, maar dan wel tongue-in- cheek. Dan heeft de andere meteen in de gaten dat je gevoel voor humor hebt. Maar, zoals ik al zei: de openingszin doet er echt niet toe, het is wat daarna komt, dat telt."

STAP 3: De vis aan de haak houden

Wat daarna moet komen, dat is: aan de praat blijven. "Je hebt contact gelegd, proficiat! Nu is het zaak om dat gesprek gaande te houden. Als je er niet over nadenkt en vol zelfvertrouwen bent, lukt dat vanzelf."

Maar als je niet gezegend bent met een natuurlijke flair, wat doe je dan?

"Let op je energieniveau, pas dat aan je gesprekspartner aan. Sta dus niet als een gek te brullen tegen iemand die kalm aan de toog hangt. Of begin geen moeilijk gesprek over filosofie tegen iemand die als een bezetene staat te dansen."

Ook belangrijk: oprechte interesse. "Wees oprecht geboeid door de andere persoon, en laat dat ook zien. Wat ik nu ga zeggen klinkt erg basic, maar je zou er van opkijken hoeveel mensen er moeite mee hebben: pik in op wat je verovering zegt. Haal een woord, een gedachte, iets wat je opvalt, uit zijn of haar discours en ga daar speels op verder. Zo hou je een gesprek in de lucht."

"Praat niet per se over je studies. Je identiteit is niet wat je studeert. Je bent wat je boeit, wat je interesses zijn. Niemand is geïnteresseerd in de details van je lessenrooster, maar wel in waarom je zo graag amateurtoneel speelt of naar welke muziek je luistert."

Dat lukt allemaal als vanzelf, als je maar in het moment blijft. Laat je niet afleiden. "Dodelijk voor het flirten: de hele tijd in je zak graven om compulsief Facebook, Instagram, Whatsapp of Snapchat te checken. Niet doen. Geef al je aandacht aan die andere persoon. Blijf waar je bent, met je volle aandacht."

STAP 4: De vangst binnenhalen

Tot zo ver gaat alles goed, de conversatie lult lekker weg. Hoe weet je of je gesprekspartner gewoon de tijd zit te doden, of ook echt in jou geïnteresseerd is?

"Lichaamstaal zegt heel veel. Leunt de andere al eens dichter naar je toe? Of legt hij of zij een hand op je knie of schouder? Tenzij hij of zij ladderzat is en iedereen rond de hals valt, zit het dan wel goed. "Verwacht nu niet dat hij of zij je direct vol op de mond komt kussen. Het zit hem in de subtiele details: een open houding, een oprechte glimlach."

En als die subtiele details meezitten, moet je misschien al vooruit gaan denken. Je wilt natuurlijk een vervolgafspraakje verzilveren. "Je kan een cliffhanger creëren. Zeg dingen als: 'Ach, dàt vertel ik je volgende week wel eens.' Maak jezelf een beetje mysterieus."

En dan praktisch: je wilt je verovering makkelijk kunnen terugvinden. "Een telefoonnummer, dat vraag je gewoon, rechttoe rechtaan. Of schrijf jouw nummer op een bierviltje terwijl de ander is gaan plassen. Wees eerlijk en direct. Je kan je telefoon bovenhalen en gewoon zeggen: 'Ik zou je willen toevoegen op Facebook, want ik wil je graag nog eens zien. Mag dat?' Dat is beter dan de volgende dag als een stalker het internet af te zitten speuren."

STAP 5: 36 vragen

En daarna? We gaan je handje nu ook niet helemaal tot in de slaapkamer vasthouden. Amuseer je, dat vooral. Of het serieus wordt of niet, dat merk je zo wel. Maar je kan het lot ook een duwtje in de rug geven. Want liefde laat zich wel leiden, of toch als we de psycholoog Arthur Aron moeten geloven. In 1997 verdeelde hij zijn studenten bij wijze van experiment in 33 koppels.

Sommige van hen kregen 36 persoonlijke vragen voorgeschoteld, die ze aan elkaar moesten stellen. De rest moest elkaar meer oppervlakkige vragen voorleggen. Ze kregen 90 minuten om de vragenlijst af te werken en sloten de gesprekken af met vier minuten intens oogcontact. Daarna moesten de deelnemers de connectie beschrijven die ze voelden met hun 'partner'. Paren die de 36 persoonlijke vragen stelden, bleken al een diepe band te hebben. Meer nog: een van de koppels trouwde zes maanden later.

In 2015, diepte journaliste Mandy Len Catron die vragenlijst weer op. Ze onderwierp een vage kennis aan de vragen en daarna staarden de twee elkaar vier minuten diep in de ogen. En wat bleek? Ze zijn verliefd.

We raden je niet aan om die 36 vragen van buiten te leren en je love interest er uit het niets mee te bombarderen. Maar als jij en je flirt in zijn voor een experiment, kan je het zeker proberen. Misschien ontpopt er iets moois, en zo niet, weet je in elk geval preciés waarom het niet gaat werken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234