Zaterdag 15/05/2021

Flink aantal politici bepaalden mee de koers bij Dexia

BRUSSEL

Als het over politici en Dexia gaat, wordt spontaan aan Jean-Luc Dehaene (CD&V), de voorzitter van de raad van bestuur, gedacht. Maar wie zijn de andere politici die de voorbije jaren mee de lijnen hebben uitgezet bij de financiële groep?

De Belgisch steden en gemeenten zijn via de Gemeentelijke Holding een van de belangrijkste aandeelhouders van Dexia. Ze mochten de voorbije jaren dan ook een pak bestuurders leveren. Dehaene is sinds de bankencrisis van 2008 voorzitter van de raad van bestuur van de overkoepelende Dexiagroep. Niet echt een benijdenswaardige functie, waar de gewezen premier een jaarlijkse vergoeding van 88.000 euro voor ontvangt. Een stuk minder dan zijn voorganger Pierre Richard, die 300.000 euro werd betaald.

De raad van bestuur van de groep telt op dit moment twee burgemeesters, een Waal en een Vlaming. Het gaat om Serge Kubla, de MR-burgervader van Waterloo, die sinds 2005 bestuurder is. Francis Vermeiren, de Open Vld-burgemeester van Zaventem, zetelt sinds 2004. Vermeiren is ook voorzitter van de Gemeentelijke Holding, voorzitter van Publi-T en bestuurder bij Vivaqua, Elia en Asco Industries.

Bestuurders bij Dexia ontvangen een jaarlijkse vaste vergoeding van 10.000 euro en 2.000 euro per bijeenkomst van de raad van bestuur. In 2010 waren er elf bijeenkomsten die druk bijgewoond werden. Er was een aanwezigheidgraad van maar liefst 92 procent. Een aantal bestuurders maakt ook deel uit van bijzondere comités. Vermeiren zetelt bijvoorbeeld in het strategisch comité en het bezoldigingscomité. Daar hangt eveneens een vergoeding van 2.000 euro per vergadering aan vast.

In 2004 werd PS-voorzitter Elio Di Rupo bestuurder bij Dexia. Toen hij eind 2005 minister-president werd, nam hij ontslag. Zijn bestuurdersvergoedingen stortte hij door naar de stichting Franz Aubry, een fonds dat weeskinderen helpt hun universitaire studies te betalen. EU-commissaris Karel De Gucht (Open Vld) is een ex-bestuurder, net als Eric André (MR), François-Xavier de Donnéa (MR) en Didier Donfut (PS). Die laatste moest in 2009 ontslag nemen als minister, nadat bekend was geraakt dat hij tegelijk als consultant jaarlijks tienduizenden euro's ontving van intercommunales. De gewezen Gentse burgemeester Frank Beke (sp.a) hoorde tot 2006 deel bij het bestuur als waarnemer.

Blijft de aanwezigheid van politici in de raad van bestuur van de Dexiagroep beperkt tot twee of drie leden, dan zetelen er een pak meer politici in de raad van bestuur van dochter-vennootschap Dexia Bank België. Voorzitter van de Belgische bankpoot is al jaren Marc Deconinck. De relatief onbekende PS'er is burgemeester van het Waals-Brabantse Bevekom.

Genks burgervader Jef Gabriëls (CD&V) was lang vicevoorzitter, maar werd in 2008 in die functie opgevolgd door Dehaene. Kubla is eveneens bestuurder bij de bank, net als Patrick Janssens (sp.a), Patrick Lachaert (Open Vld), Luc Martens (CD&V), Tony Van Parys (CD&V), Wivina Demeester (CD&V) en Jean-Jacques Viseur (cdH).

Daarvoor vervulden onder meer Herman Van Rompuy (CD&V), Louis Bril (Open Vld), Benoit Drèze (cdH) en Antoine Duquesne (MR) bestuursfuncties bij de bank. (sts)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234