Zondag 25/08/2019

Flikken is kunstprogramma voor Nederlandse televisie

Bij VRT vallen meer dan honderd tv-programma's onder noemer cultuur

Niet alleen Canvas pakt dit najaar met nieuwe cultuurinformatieprogramma's uit. Ook een cultuurvoortrekker als de VPRO beraadt zich over nieuwe programmaformules. Stardust (film), Zeeman met boeken (literatuur), Lola da Musica (pop) en Bonanaza (beeldende kunst) keren na de zomer niet terug op Nederland 3. Alle afzonderlijke kunstprogramma's worden vervangen door een blok kunst op dinsdagavond (RAM), plus een uur op zondagmiddag (Propaganda). Tegen de herfst van volgend jaar zou op Nederland 3 een dagelijks kunstprogramma van een uur geprogrammeerd moeten worden.

De Nederlandse publieke omroepen moeten jaarlijks verplicht een kwart van hun zendtijd 'aantoonbaar' aan cultuur besteden, waarvan de helft specifiek aan kunst. Voor de omroepen wordt Nederlands drama echter ook als kunst beschouwd, waardoor de TROS probleemloos het opgelegde percentage haalt. VARA-satire als Kopspijkers en bijbelfilms van de NCRV vallen hier evenzeer onder.

Ook bij de VRT geldt het begrip cultuurprogramma niet alleen voor L!nk en Plankenkoorts. Tijdens het eerste semester van dit jaar vallen meer dan honderd VRT-programmatitels of -series onder deze noemer, zoals Gentse waterzooi, De leukste eeuw, Toon Hermans, Filmfactory, Filmfan en De schaduw van het kruis, en ook sommige afleveringen van Het derde oog en Spraakmakers. Nekkanacht, De Proms, het Nieuwjaarsconcert, De Gouden Uil en Cirque du soleil evenzeer. Afleveringen van de Rode loper, TerZake en De laatste show met culturele items worden dan weer niet meegerekend, wat de openbare omroep nochtans een veel hoger percentage van programma's met cultuuritems zou opleveren. (KDM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden