AchtergrondVakantie
Flexibiliteit boven: dit zijn de voorzichtige vakantieplannen van de Belg
Nu versoepelingen in zicht komen, worden ook de eerste zomervakanties al geboekt. Net als vorige zomer lijken Belgen voorlopig vooral de rust dicht bij huis op te zoeken, in plaats van de grote drukte. Ook de coronaklassieker, de mobilhome, blijft in trek.
“Wij wilden niet wachten. Gisteren is onze reis naar Valencia voor de zomer geboekt”, zegt Frank Bosteels, woordvoerder bij de Belgische reisorganisatie Connections. “Of ik geen schrik heb dat de reis in het water kan vallen? Nee, echt niet. We zien wel wat er gebeurt, maar zo hebben we alvast iets om naar uit te kijken.”
Nu we voorzichtig mogen hopen op wat meer vrijheden deze zomer, durven mensen opnieuw vakantieplannen te maken. Kiezen we daarbij nog steeds voor veilige vakantiehuisbubbels of wagen we ons aan all-inbuffets in vijfsterrenhotels? Een rondvraag bij de touroperators leert dat het aantal Belgen dat zich aan een zomervakantie waagt, vooralsnog beperkt is. “Een rush is er zeker nog niet.”
Ook bij TUI tellen ze voorlopig slechts een derde van het aantal boekingen in vergelijking met de periode voor corona. “Logisch ook,” zegt woordvoerder Piet Demeyere, “mensen worden al een jaar lang eerder ontmoedigd dan aangemoedigd om te reizen.”
Een enquête van de European Travel Commission toont nochtans dat de reishonger van de Europeaan niet gestild is. 54 procent van de bevraagden geeft aan dat ze in de komende zes maanden op reis willen gaan, hetzij in eigen land, hetzij in andere Europese landen. “Ook bij een recente enquête van TUI geeft 80 procent van de respondenten aan dat ze dit jaar nog op reis willen gaan, ze wachten alleen op meer duidelijkheid”, zegt Demeyere.
Gezien de onzekere omstandigheden hechten klanten extra belang aan flexibiliteit: omboekgarantie of annulatieverzekeringen zijn een conditio sine qua non voor de vroegboeker. “Als je een annulatieverzekering op je vlucht neemt en je legt een positieve test af voor vertrek, dan krijg je 70 procent van je vlucht terug. Dat is iets wat voor corona niet in de verzekering zat”, zegt Demeyere.
Net omwille van die flexibiliteit worden nu naar verhouding veel meer pakketreizen – een combinatie van logies en transport – geboekt. “Bij pakketreizen kun je tot twee keer toe gratis omboeken naar een ander tijdstip of andere bestemming. En mocht je op vakantie een besmetting oplopen, dan kijkt de touroperator voor een vervangvlucht. Die garantie heb je niet als je alleen de vlucht boekt.”
De vroegboekers zoeken hun vakantieplezier voorlopig vooral dicht bij huis. Bij TUI zijn veruit de meeste boekingen op dit moment voor een vakantie in eigen land. “Als we boekingen voor het buitenland hebben, dan is het toch vooral in de buurlanden”, zegt Demeyere. Bij reisorganisaties Sunweb en Connections zijn de ‘klassiekers’ zoals Spanje, Portugal en de Griekse eilanden nog steeds erg in trek. “Maar net als vorige zomer zien we ook dat alternatieve bestemmingen als Oostenrijk of Oost-Europa aan populariteit winnen. Mensen willen toch liever de natuur in, weg van de drukte”, aldus Bosteels.
Bestemmingen buiten Europa, zelfs trekpleisters als de Caraïben of Egypte, laten de Belgen vooralsnog links liggen. “Reizigers gaan er duidelijk vanuit dat die landen nog niet meteen uit code rood zijn. Die landen komen pas weer op in het najaar”, zegt Demeyere.
Ook qua accomodatie zoeken mensen eerder de rust met de eigen bubbel op dan de drukte. Het aantal boekingen voor citytrips is bijna onbestaande. “Je ziet eigenlijk twee verschuivingen”, zegt toerisme-expert Jan van der Borg (KU Leuven). “Een verschuiving van stedelijk naar landelijk toerisme. En daarnaast een verschuiving van gecaterde accomodatie zoals hotels naar vakantiehuizen of appartementen.” Bij Belvilla, marktleider in de Benelux op vlak van vakantiewoningen, hebben ze nu al 8 procent meer boekingen dan vorig jaar, eveneens vooral in eigen land.
Ook de mobilhome, een andere manier om je met je bubbel af te zonderen, kent hoogdagen. “De afgelopen drie maanden hebben we 50 procent meer mobilhomes verkocht dan vorig jaar”, zegt Dirk Van Eyck van Dicar, marktleider voor de verkoop en verhuur van mobilhomes in Vlaanderen. “Ook voor verhuur kunnen we op dit moment de vraag niet aan. Zo’n mobilhome biedt immers vrijheid om te gaan waar je wil. Mensen willen geen tweede zomer op rij hun vakantie in het water zien vallen.”