Dinsdag 30/05/2023

Flavius Josephus

De Oude Geschiedenis van de Joden

Vertaalde klassieker

Uitgeverij Ambo/Kritak

ISBN 90 2631 456 6

525 pagina's * 1790 frank

Jezus bestaat (niet): het bewijs!

Binnenkort zal de hele christelijke wereld opnieuw de geboorte van Jezus Christus herdenken. Maar wat wéten we eigenlijk over die Jezus? Akkoord, we hebben het Nieuwe Testament maar dat kan bezwaarlijk een objectieve historische bron worden genoemd. Heel wat vroeg-christelijke teksten werden er door de kerkvaders uit geweerd en er bestaat al eeuwenlang een school van wetenschappers die openlijk de 'waarheid' van het evangelie in twijfel trekt. Die wetenschappers zijn allemaal niet zo paranoïde als de hoofdpersonages in Umberto Eco's Slinger van Foucault. Maar zijn er dan geen onverdachte, niet-christelijke bronnen van tijdgenoten die het leven van Jezus Christus beschrijven en die alle ketters de mond kunnen snoeren? Ja, er is er één: de Joodse historicus Flavius Josephus (37-38 tot ca. 100 na Chr.) besteedt in zijn twintig boeken tellend levenswerk Antiquitates Judaicae precies twee paragrafen en één zin aan Jezus. Dit Testimonium Flavianum wordt al eeuwenlang door de kerk gebruikt als bewijs dat Jezus ook echt bestaan heeft. Maar dat is verre van zeker. Zo zouden de Jezus-paragrafen vervalst zijn door christelijke kopiïsten. In hun inleiding bij de vertaling van het derde deel van hun voortreffelijke vertaling van De Oude Geschiedenis van de Joden besteden F.J.A.M. Meijer en M.A. Wes heel wat aandacht aan die wetenschappelijke polemiek. Even doornemen voor je besluit dit jaar nog eens - voor de lol - naar de middernachtmis te gaan.

Goedkope herdruk

Rascha Peper

Rico's vleugels

Pandora Pocket

ISBN 90 2549 921 X

238 pagina's * 260 frank

Rascha Peper (°1949) werd in Driebergen geboren, gaf een tijdje les, maar verhuisde in 1983 naar Wenen waar ze begon te schrijven. Rico's vleugels verscheen in 1993 en dat is - vanuit commercieel oogpunt, althans - jammer. Indien Peper het boek nu had geschreven zou het meteen een schandaalsucces geworden zijn. Rico's vleugels gaat immers over de liefde van de oude diplomaat Eduard - die wegkwijnt in een liefdeloos huwelijk - voor de 14-jarige nozem Rico Gabrieli. Anno 1998 kan je dit boek niet meer lezen zonder steeds de Dutroux-affaire voor ogen te hebben. Dat vertroebelt uiteraard het artistieke oordeel. Toch vraag ik me af of Het Algemeen Dagblad nu nog zou kunnen schrijven dat "zelden die eeuwig genoemde combinatie van erotiek en dood zo treffend en aangrijpend is weergegeven," zoals de krant dat deed in 1993.

Goedkope herdruk

Willem Wilmink

Hoe schrijf ik een gedicht?

Ooievaar Pocket

ISBN 90 5713 318 0

303 pagina's * 300 frank

Ach, geef maar toe - o hypocrite lecteur - dat ook u in uw wilde jaren verzen heeft gepleegd. Misschien is de nakende kerstvakantie een goede gelegenheid om de latente liefde voor de poëzie nog eens in daden om te zetten. De Nederlandse duizendpoot-dichter Willem Wilmink schreef enkele jaren geleden een prachtige handleiding voor amateur-poëten. Die is nu verkrijgbaar in een goedkope herdruk. Aan de hand van gedichten, dichtregels, liedjes, popsongs en andere teksten geeft hij een overzicht van de poëzie in al haar facetten. Sonnetten, vrije verzen, rondelen, litanieën, noem maar op, u vindt het in dit boek. En als Wilmink er niet in slaagt om de kwaliteit van uw poëzie op peil te brengen, dan zal hij zeker de liefde voor de poëzie in het algemeen opnieuw doen oplaaien. Een prachtig doe-boek.

Non-fictie

Cornelis Thenu

Korban

Uitgeverij De Arbeiderspers

ISBN 90 2954 821 5

192 pagina's * 699 frank

In december 1975 kaapten zeven jonge Zuid-Molukkers een trein in de buurt van het Nederlandse Wijster. De actievoerders hielden het wekenlang vol, maar hun actie leverde uiteindelijk niets op. Wat wilden ze precies bereiken? Hoe waren de Zuid-Molukkers massaal in Nederland terechtgekomen? Waarom voerden ze actie in Nederland, terwijl het de Indonesische dictator Soeharto was die het Molukse volk onderdrukte? Cornelis Thenu is de geknipte man om die vragen te beantwoorden; hij was de jongste van de actievoerders van december '75. Hij bracht nadien ruim negen jaar door in de cel en in dit boek vertelt hij voor het eerst zijn verhaal. Daarbij geeft hij een goed inzicht in de motieven en de geschiedenis van de Molukse strijd.

Biografie

Clayborne Carson

Martin Luther King jr. De autobiografie.

Uitgeverij Arena/kritak

423 pagina's * 998 frank

Een autobiografie heeft Martin Luther King nooit geschreven. Dat heeft Clayborne Carson - dertig jaar na de dood van de zwarte Nobelprijswinnaar - voor hem gedaan. Carson is historicus aan Stanford University en directeur van het Martin Luther Papers Project. Aan de hand van duizenden essays, notities, brieven, toespraken en preken stelde hij Martin Luther King jr. De autobiografie samen. Belangrijk daarbij is dat King niet alleen tevoorschijn komt als een naïeve dromer, maar ook als de revolutionaire denker die hij was. Of zoals hij als student in een van zijn eerste essays schreef: "We kunnen geen ordelijke en gezonde natie hebben met één groep die zo aan de grond zit dat ze haast gedwongen wordt tot a-sociaal handelen en het plegen van misdaden." Misschien moeten ze in Schaarbeek dit boek eens lezen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234