Vrijdag 22/10/2021

Flatterend portret van een gedreven wijsneus

De voormalige first lady blijft een dankbaar onderwerp voor een boek, en als een gereputeerde journaliste zich daaraan waagt, wil dat nog wel eens boeiend leesvoer opleveren in plaats van geroddel en speculaties. La double vie de Hillary Clinton van France 3-boegbeeld Christine Ockrent staat in Frankrijk al weken op de eerste plaats in de bestsellerslijsten, signaleerde een redacteur buitenland en bewonderaar van sterke vrouwen.

"Ik ken geen enkele vrouw die eigentijdser is dan Hillary", verklaart Ockrent haar interesse voor de voormalige first lady. "Macht en geluk, moederschap en onafhankelijkheid, vrouwelijkheid en de top bereiken: in haar leven, haar keuzes vertolkt ze alle kwellende keuzes van onze generatie vrouwen." Ockrent ontmoette Hillary voor het eerst op een bijeenkomst van la Fondation franco-américaine op het einde van de jaren zeventig en was niet meteen onder de indruk. "Beweren dat ze toen al indruk maakte door haar charme, allure of intellectuele brio zou een flagrante leugen zijn", schrijft Ockrent. "We hechtten toen nog belang aan koketterie, het spel van de verleiding, en daar nam ze niet aan deel. Met haar onflatteuze bril en vormeloos kapsel, haar uitstraling van wijsneus en de neiging om om het even wanneer tussenbeide te komen, verwierf ze al snel de reputatie van zeurkous binnen ons groepje jolige Fransen." Als de gebrilde wijsneus presidentsvrouw wordt, heeft Ockrent nog verschillende gesprekken met haar, zowel professioneel als privé, tot - en ook dat is typisch - de journaliste haar voornemen bekendmaakt om een boek aan Hillary te wijden. Onmiddellijk wordt een muur van stilzwijgen opgetrokken.

Gelukkig krijgt Ockrent door haar stevige reputatie toegang tot een heleboel intimi van de voormalige presidentsvrouw, en aan de hand van hun getuigenissen en haar eigen verslag van Hillary's campagne voor de senaatszetel in New York, krijgen we toch een indringend en in essentie sympathiserend portret van de ene ambitieuze vrouw door de andere.

Van Susan Thomases, een van Hillary's oudste vriendinnen, komt deze verklaring voor de nieuwe weg die Hillary inslaat met haar eigen politieke mandaat. "Waarom ze hiervoor kiest? Omdat het haar leven is, haar universum, haar zuurstof, haar roeping, altijd geweest. Politiek is het cement van hun levens, dat van Bill en het hare... Het moeilijkste voor haar is niet een grondige kennis van de dossiers, ze is briljant, met een ongelooflijk vermogen tot synthese, maar het moeilijkste is over zichzelf praten."

Ockrent laat ook verwoede tegenstanders aan het woord, zoals de beroemde feministe Camille Paglia, die uitgebreid haar ongenoegen ventileert. "Weet je waarom Hillary zo verschrikkelijk schuldig is? Omdat zij de eerste vertegenwoordigster van onze generatie is, van de generatie babyboomers en feministes, die de zaak verraden hebben. En we hebben zoveel van haar verwacht. De eerste catastrofe: haar plan over de ziekteverzekering. Arrogantie, nepotisme, elitisme: het was er allemaal. Ze heeft nooit, nooit toegegeven dat ze zich vergist heeft. Tweede schandaal: haar autoritaire, zeg maar fascistische manier van doen... Zou het een goede zaak zijn als ze verkozen werd in de Senaat? Nee, ben je gek. Ten eerste beschikt ze over geen enkele vorm van intuïtie, en ten tweede: ze heeft echt een messiascomplex, in de zin van 'ik heb de waarheid in pacht, zij die me tegenspreken zijn vijanden, vertegenwoordigers van de duivel'." La double vie is een boek zoals je het van een uitstekende journaliste verwacht: degelijk, met zeer veel politiek feitenmateriaal, maar tegelijk warm en levendig. "Men zal nog een hele tijd de kwaliteiten en fouten van Hillary Rodham Clinton ontleden", besluit Ockrent. "Haar intelligentie, haar ambitie, haar gereserveerdheid, haar berekening. Zoveel te beter of te slechter. Hillary weet dat ze, op 53 jaar, gewonnen heeft."

Christine Ockrent, La double vie de Hillary Clinton, uitg. Robert Laffont.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234