Vrijdag 15/11/2019

Flahaut noemt De Crem 'klootzak'

Beeld UNKNOWN

Lang heeft de vrede tussen de oude en de nieuwe defensieminister niet geduurd. Nadat opvolger Pieter De Cem (CD&V) een pleidooi hield voor een vrijwillige legerdienst noemde André Flahaut (PS) hem 'un con', een klootzak. Eén die het dossier bovendien niet kent.

Zaterdag verscheen zijn eerste interview als kersvers minister van Defensie en al meteen trapte Pieter De Crem op de ziel van aartsrivaal en voorganger Flahaut. In De Standaard van afgelopen weekend pleitte De Crem voor de invoering van een vrijwillige legerdienst. Daarmee hoopt hij defensie "opnieuw in de gedachten van de mensen te brengen". "Ik wil defensie hiermee afhelpen van zijn imago van geldverslindende machine", zei De Crem. "Het leger kost een bom geld, per jaar 2,7 miljard euro. De mensen vragen zich dan af: what's in it for me? Ik wil die return on investment tonen."

Uitspraken waar Flahaut niet bepaald blij mee is. Hij wijst erop dat het budget van defensie al jaren bevroren is en bij momenten zelfs ingekropen werd. Dat het leger een 'geldverslindende machine' zou zijn, is een verkeerde voorstelling van de werkelijkheid, vindt Flahaut. En dan het ideetje van De Crem. "Bij de overdracht van het kabinet heb ik vrijdag uitgelegd dat de formule van vrijwillige legerdienst van collectief nut bestaat en dat Pieter De Crem die maar gewoon in werking te stellen heeft", stelt Flahaut.

Na de tsunami en vooral na de moord op Joe Van Holsbeeck rijpte het idee om mensen de kans te geven iets te doen voor de maatschappij via een vrijwillige legerdienst.

Het idee kreeg vaste vorm en werd uiteindelijk in april van dit jaar goedgekeurd in de Kamer. Het gaat om duizend jongeren die een vrijwillige stage kunnen doen. Dat aartsrivaal De Crem nu probeert met de pluimen te gaan lopen, zit Flahaut hoog. Hij noemt hem dan ook onomwonden 'un con', een klootzak.

De voormalige minister krijgt ook de steun van sp.a-defensiespecialist David Geerts, een van de Kamerleden die het voorstel destijds volmondig steunden. "Pieter De Crem kletst uit zijn nek. Tijdens de commissie-Defensie vond hij ons werk voor de vrijwillige legerdienst destijds nutteloos. Hij lachte het op zijn manier weg. Daarom vind ik zijn uitlatingen nu totaal ongeloofwaardig", klinkt het behoorlijk verontwaardigd.

De Crem zelf reageerde gisteren op de RTBF. Volgens hem is Flahaut vooral razend omdat hij geen deel meer uitmaakt van de nieuwe regering. "Zijn reactie zegt genoeg over de manier waarop het leger de voorbije twee legislaturen is geleid." Op diezelfde RTBF zei de nieuwe defensieminister eveneens dat 'onze jongens' meer naar conflictgebieden moeten. Op de vraag of hij daarmee ook Irak bedoelde, antwoordde De Crem ontwijkend: "Die vraag is niet aan de orde."
Premier Guy Verhofstadt op zijn beurt liet zich tijdens de speciale bijeenkomst in de Kamer fijntjes ontvallen dat het idee van De Crem (de vrijwillige legerdienst dus) al bestaat. "En ik ben blij dat nu ook de nieuwe minister van Defensie erachter staat", klonk het. (Cathy Galle)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234