Vrijdag 20/05/2022

Flahaut en legervakbonden

In het artikel 'Lekke band in Congo gijzelt paracommando's in Kaboel' (DM 23/10) staat te lezen dat "de legervakbonden" woest zijn en de eindeloze reeks fratsen van uittredend minister van Defensie André Flahaut grondig beu zijn. Dat geldt allicht voor Emmanuel Jacob van de ACMP, die als enige vakbondsman in het artikel geciteerd wordt. Maar zelf ben ik een iets genuanceerdere mening toegedaan.

Laat dit duidelijk zijn: zelf zijn wij ook niet gelukkig met het feit dat de militairen een dag langer vastzitten in Kaboel, maar dat heeft meer te maken met de wet van Murphy dan met onkunde van Flahaut. Het leger beschikt sinds 1997 over Airbussen en de toestellen vliegen zo'n honderd zendingen op een jaar. Ze zijn dus niet op de draad versleten, zoals door sommigen wordt beweerd. Als zo'n Airbus vertrekt, heeft die altijd één mijnwiel en één neuswiel reserve mee. De Airbus waarmee Flahaut naar Congo vertrok, kreeg twee klapbanden, twee keer een mijnwiel. Je kunt dus kritiek hebben op de beslissing van Flahaut om naar Congo te gaan, maar je kunt de vertraging voor de militairen bezwaarlijk in zijn schoenen schuiven.

Wat me ook stoort, is dat collega Jacob in het artikel nog maar eens het beeld ophangt van Flahaut dat in Vlaanderen erg populair is: dat van de groteske clown, die de ene frats na de andere uithaalt op de kap van zijn personeel. Als Flahaut een veeg verdient, dan moet hij die zeker krijgen. Maar de waarheid heeft ook haar rechten. En die waarheid is dat Flahaut de eerste minister was die syndicaal overleg toeliet binnen defensie. Dat had tot resultaat dat alle militairen de voorbije jaren opslag kregen en dat er eindelijk aandacht kwam voor welzijn en veiligheid.

Ten slotte, de bewering van Jacob dat Flahaut had moeten weten dat zijn administratie kredieten onrechtmatig aanwendde, wil ik best geloven. Als hij daar bewijzen voor aanbrengt tenminste. Het zou namelijk niet de eerste keer zijn dat de legertop gegevens achterhoudt voor de minister. Als minister blijft Flahaut uiteraard politiek verantwoordelijk, maar dat is geheel iets anders als medeplichtig zijn aan.

Dirk Deboodt, ACOD Militairen

Geen rugby op VRT?

Lezer Ronald Verheyen maakt zich ontzettend druk over het feit dat de VRT geen aandacht zou hebben besteed aan het WK rugby (DM 23/10). "Een absolute schande!", heet het zelfs. Jammer dat hij blijkbaar de samenvatting van de halve finale Frankrijk-Engeland in onze Journaals heeft gemist. Net zoals die van de andere halve finale, Argentinië-Zuid-Afrika, overigens. En zo te zien ook de voorbeschouwing op de finale, het verslag van de kleine finale én de samenvatting van de apotheose in de Journaals en Sportweekend. O ja, er was ook nog de bijdrage met studiogast in De zevende dag, naast gesprekken over het WK in onze Radio 1-programma's De ochtend, Vandaag en Sporza Live. Ook op Teletekst en op onze site sporza.be was het toernooi van bij het begin te volgen. Een absolute schande?

Geert De Vriese, redactiechef VRT Sportnieuws

Jagen met vuurwapens

Oktober is zoals steeds de maand waarin onze gewapende medemens terug zijn ding kan doen. Oktober is dan ook de maand waarin dierenliefhebbers op steeds meer plaatsen de discussie aangaan met jagers. Dat is dit jaar niet anders.

Wanneer zullen jagers eindelijk eens beseffen dat jagen met vuurwapens eigenlijk niet meer kan in deze moderne tijd? Het zogenoemde 'wild' waarop men mag jagen is eigenlijk zo schaars aan het worden dat sommige daarvan het best op de 'Rode lijst van bedreigde soorten' worden geplaatst. We denken daarbij vooral aan de haas en de patrijs en neem er ook maar de fazant bij want sedert het verbod op uitzetten van gekweekte dieren zijn er nog maar bitter weinig te zien.

Hier bij ons waren er dit jaar amper een tweetal hazen te zien en sedert zondag zijn die er niet meer. Enkele, min of meer rake, schoten maakten een einde aan het leven van die volkomen onschadelijke dieren. Jagen vanwege wildschade aan akkergewas is hier echt niet op zijn plaats. Jagen om in de voeding te voorzien is ook al niet van toepassing, gezien de uitrusting van de jagende 'heren' in kwestie. Jagen omdat er te veel zijn van die soort is ook al niet van toepassing.

Van de patrijzen waren er tot vorig jaar steeds een zevental te zien in het weidelandschap waar wij wonen maar ook mede door de jacht zijn hun kansen zo miniem geworden dat er dit jaar géén meer te zien zijn.

Jagers schieten puur voor hun plezier weerloze dieren af en volgens ons kan dat niet langer. Plaats zeer dringend de drie voornoemde soorten op de 'Rode lijst', vooraleer het laatste specimen haas, patrijs en fazant afgeschoten is.

Misschien kunnen we een kleine toegeving naar de schietgrage 'heren' doen en hen een vergunning geven om enkel te jagen met pijl en boog, zo krijgen haas, patrijs en fazant tenminste nog een kans. Zo'n manier van jagen zal dan ook met één raak schot fataal zijn voor het beest in kwestie en zo zal het niet moeten creperen na een wekenlange doodstrijd met enkele hagelbollen in zijn lijf zoals het nu zo vaak gebeurt.

Laat ons alstublieft de jacht met vuurwapens volledig verbieden, hoe eerder hoe liever.

Familie Bonami Bruggeman, Knesselare

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234