Fitnesszender Vitaya start op 18 augustus
Op vrijdag 18 augustus krijgt Vlaanderen een nieuwe televisiezender die de nadruk zal leggen op gezondheid en welzijn vanuit een preventieve invalshoek. Het station vindt onderdak bij het facilitair bedrijf ENG-Videohouse, en komt daardoor terecht in het gebouw waar elf jaar geleden de allereerste Vlaamse commerciële televisiezender, VTM, voor het eerst uitzendingen op de kabel bracht.
Zowel inhoudelijk als naar aanpak en de frequentie waarop de programma's gebracht zullen worden, wil Vitaya een alternatief zijn. Het centrale thema is levenskwaliteit. "Vitaya moet interessant zijn voor iedereen zonder onderscheid. Jong, oud, man of vrouw, actief of non-actief", zegt initiatiefneemster Greet Deleenheer. "Iedereen heeft een lichaam en een kop en probeert zijn eigen geluksbevinden op te drijven en met het kapitaal gezondheid iets te doen. Het is een combinatie van die factoren die maken dat je je goed in je vel voelt, en daar willen wij televisie over maken."
Bij Vitaya is het momenteel alle hens aan dek. De ploeg is druk bezig met het bedenken en draaien van programma's. Momenteel bestaat het team uit een twintigtal vaste medewerkers, aangevuld met freelancers en met een tiental technici van het facilitaire bedrijf ENG-Videohouse. "Het is perfect mogelijk om met een dertigtal mensen televisie te maken", vindt Deleenheer. "In het buitenland zijn er een paar voorbeelden waaraan we ons spiegelen, zoals het Franse station Teva. Zij zenden echter ook fictie uit, wat Vitaya in principe niet zal doen."
Het initiatief voor Vitaya gaat uit van het Leuvense marktonderzoeksbureau Vedia-Business van Dirk Dierckx. Onder de initiatiefnemers bevinden zich ook Anita Beysen, die haar strepen verdiende bij het vroegere FilmNet, Philip Aspeslag, ex-kabinetsmedewerker van voormalig landbouwminister Karel Pinxten, en Greet Deleenheer, die ook satellietzender Superchannel op de Belgische kabel lanceerde.
Het programmaschema van Vitaya ligt momenteel nog niet vast. Het wordt een combinatie van horizontale en verticale programmering. "Het is de bedoeling om Vitaya-gezichten van verschillende soorten te lanceren. Dat zullen zowel vrouwen van begin twintig tot een stuk in de vijftig zijn. Geen hele grote namen, want die zijn voor ons onbetaalbaar. Mensen die ook inhoudelijk journalistiek mee zullen werken. We zijn volop bezig met screentests en proefdraaien. Dan zien we wel wie er definitief uitkomt. We beslissen niets voor we het uitgetest hebben via een kijkerspanel. De kijkers krijgen het laatste woord."
De kijkersonderzoeken gebeurden tot op heden in alle Vlaamse provincies. "De reacties op de thema's die we behandelen zijn uiterst positief. De meeste mensen zeggen 'eindelijk' en zijn blij dat er een alternatief voor het overvloedige entertainment geboden wordt", verdedigt Deleenheer haar project. Vitaya zal met andere woorden geen shows, entertainment of drama brengen, maar 'de andere dingen die mensen bezighouden'. Het worden voornamelijk eigen programmaconcepten, waarin ook aangekocht materiaal gebruikt kan worden.
Aangezien het kanaal vorig jaar een vergunning kreeg als thematisch kanaal dat zich tot de hele Vlaamse bevolking richt, komt het in aanmerking voor een 'must-carry-statuut'. Dat betekent dat alle Vlaamse kabelmaatschappijen verplicht zijn het station in hun basisaanbod op te nemen. "Bij meer dan de helft van de kabelmaatschappijen is er al een akkoord. Ik doe momenteel mijn eigen 'roadshow' en verwacht geen problemen", zegt Deleenheer zelfverzekerd.
Anita Beysen voert het eigen verkoopsteam van Vitaya aan. "Zij is volop bezig de mediacentrales als de agentschappen en adverteerders warm te maken. Het is momenteel dan ook bijzonder druk." Het businessplan van Vitaya houdt rekening met een overlevings- en slagkracht tot het station voor het derde jaar break-even moet draaien.
"In vergelijking met Event TV destijds hopen we op die manier meer kans te maken. Ons product moet ook van dag één aanslaan", vindt Deleenheer. "We willen niet blijven zoeken en een moeilijk te identificeren zender maken. Als er geen lijn en regelmaat in zit, ben je de aandacht van de kijker zo kwijt. Je krijgt van de kijker maar één kans om een goede indruk te maken. En dat is de eerste."
Kristof Demasure