Zaterdag 23/10/2021

Fiscus zal 84,6 miljoen euro opvorderen bij Carrefour

Het fiscale gunsttarief dat de coördinatiecentra van warenhuisketen Carrefour en vier andere multinationals in België genoten, is sinds 1 januari 2006 illegale staatssteun. Dat is de teneur van twee arresten die het Hof van Justitie in Luxemburg gisteren heeft geveld. De fiscus zal eerstdaags de verschuldigde belastingen opvorderen. Mét intrest.

Europees Hof bestempelt voordeelregime coördinatiecentrum als illegale staatssteun

Door de twee arresten moeten Carrefour, maar ook vier multinationals die zich verenigden onder de vlag van de belangenvereniging Forum 187, tientallen miljoenen euro aan onrechtmatig verkregen belastingvoordeel terugbetalen aan de Belgische staat. Het coördinatiecentrum van Carrefour is de Belgische staat volgens zijn balans 84,6 miljoen euro verschuldigd. Van de andere vier zijn naam noch bedrag bekend.

De Belgische belastingen weigerden eind 2005 het statuut te verlengen van het coördinatiecentrum voor Carrefour en een waslijst andere multinationals die hun financieel beleid vanuit België voerden. Voor de leken: coördinatiecentra zijn interne banken van multinationals, waarin dochterondernemingen uit de hele wereld hun centen konden parkeren. De interne banken leenden dat geld tegen een gunsttarief weer uit aan andere dochters van de groep en betaalden omzeggens geen belastingen op hun kapitaal.

De erkenning van Carrefours interne bank liep eind 2005 af, die van de vier andere multinationals eind 2006. De fiscus weigerde een nieuwe erkenning omdat de Europese Commissie de fiscale voordelen voor coördinatiecentra als illegale staatssteun was gaan beschouwen. In 2003 had Europa ze een eerste keer verboden, maar het Europees Hof floot de Commissie terug omdat ze geen overgangsmaatregelen had voorzien voor de centra die wel nog erkend waren. Dus vaardigde de Commissie in november 2007 een nieuw besluit uit dat de interne bedrijfsbanken weer buiten de wet stelde, met een uitdoofscenario tot 2010 voor de coördinatiecentra die nog een erkenning hadden lopen.

In 2006 werd voor 6,6 miljard euro aan winsten van coördinatiecentra vrijgesteld van belastingen, in 2007 3,8 miljard en in 2008 3,1 miljard. Hoewel hun interne banken niet langer door de fiscus erkend waren, bleven Carrefour en minstens vier andere bedrijven toch het voordelige belastingstatuut gebruiken. Volgens het Hof genoot Carrefour daardoor vier jaar, en de andere bedrijven drie jaar, een ongeoorloofd belastingvoordeel.

Daardoor kan de Belgische staat meteen miljoenen euro’s terugvorderen van de betrokken ondernemingen. De revisor van Carrefour heeft becijferd dat de totale belastingschuld van zijn interne bank 84,6 miljoen euro bedraagt, na verrekening van de notionele intrestaftrek. Wellicht komt daar zo’n 10 procent nalatigheidsintrest bij.

Wie de vier bedrijven zijn die varen onder de paraplu van Forum 187, laat staan hoeveel hun belastingschuld bedraagt, is niet bekend. De balansen van de vroegere leden van het Forum geven terzake trouwens ook weinig geheimen prijs: enkel in die van Vandemoortele steekt een nota van de revisor die waarschuwt voor een uitstaande belastingschuld. De voedingsgroep zou de fiscus nog 1,85 miljoen euro moeten betalen voor 2006 en 2007. Het is echter onduidelijk of Vandemoortele een van de bedrijven is waar het arrest naar verwijst.

De fiscus wil nu overgaan tot een onmiddellijke inning van die belastingschulden.

“Wij hebben nooit een verlenging toegestaan van het statuut van coördinatiecentrum”, zegt woordvoerder Francis Adyns van de FOD Financiën. “We hebben alleen gewacht op een uitspraak van het Europees Hof voor we de verschuldigde belastingen gingen innen. Nu het Hof onze redenering volgt, zullen we de bedragen onmiddellijk opvorderen, mét intrest.”

De Carrefourgroep liet in een reactie vanuit Parijs weten dat het zich zal schikken naar alle verplichtingen die worden opgelegd. Maar de groep sluit ook een hoger beroep niet uit.

“We zullen het vonnis in detail bestuderen alvorens ons daarover uit te spreken”, klinkt het bij Carrefour.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234