Maandag 21/10/2019

Fraude

Fiscus plant gerichte controles tegen Airbnb-verhuurders

Beeld ANP XTRA

De belastingdienst gaat binnenkort gerichte acties organiseren tegen verhuurders die hun inkomsten uit Airbnb-activiteiten niet aangeven. Dat zegt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, vandaag in De Tijd. Overtreders riskeren boetes tot 1.250 euro of belastingverhogingen tot 200 procent op de ontdoken belasting.

Airbnb telt naar eigen zeggen 12.500 actieve verhuurders in België, die gemiddeld 2.000 euro per jaar extra verdienen. Zij moeten al hun belastbare inkomsten aangeven, maar tot nu toe was de kans klein dat verhuurders gecontroleerd werden. Lokale belastingdiensten beslisten namelijk zelf of ze individuele controles uitvoerden.

Maar daar komt nu verandering in. Belastingcontroleurs moeten binnenkort systematisch speuren naar verhuurders op Airbnb en gelijkaardige websites. De fiscus maakt daarbij gebruik van intelligente dataminingprogramma's, die websites automatisch screenen.

Gegevens

De fiscus zit met Airbnb aan tafel om de fiscale gegevens te krijgen van verhuurders. "Die onderhandelingen zitten in een eerste fase, maar we hopen tot een akkoord te komen", zegt Francis Adyns. "We viseren niet enkel Airbnb, maar gaan alle platformen van de sector bevragen. Airbnb is wel een van de eerste waarmee we aan tafel zitten." Airbnb-woordvoerder Bernard D'heygere wijst erop dat het platform op zijn site al veel inspanningen doet om verhuurders te wijzen op hun verplichtingen.

De FOD Financiën moet vaststellen dat veel inkomsten via dergelijke platformen van de zogenaamde deeleconomie niet of onvolledig worden aangegeven. Bij Adyns is te horen dat "derden die beschikken over informatie die voor de fiscus van belang kan zijn, verplicht kunnen worden om die informatie door te geven. Daarover is er trouwens al een precedent geweest." Een overeenkomst tussen fiscus en Airbnb moet de precieze modaliteiten waarbinnen die gegevensoverdracht gebeurt, bepalen. Zover zijn de twee partijen echter nog niet.

De fiscus gaat al langer zelf op zoek naar mensen die online diensten aanboden. "Maar dat is heel tijds- en arbeidsintensief", zegt Adyns. "Als we rechtstreeks de info kunnen krijgen, is dat betrouwbaarder."

Bedoeling is dat de gegevens die de verschillende platformen aan de fiscus bezorgen, gecentraliseerd worden in Brussel. Vervolgens zullen die doorgestuurd worden naar de verschillende kantoren. "Daar zullen die gegevens geconfronteerd worden met de belastingaangiftes", legt Adyns uit. "Als blijkt dat die niet overeenkomen, dan wordt de normale procedure opgestart, zoals bijvoorbeeld een vraag tot inlichtingen."

Juridisch verzoek

In tussentijd is bij Airbnb te horen dat zij niet samenzitten met de FOD Financiën over het doorgeven van fiscale gegevens. "Het delen van persoonsgegevens kan alleen plaatsvinden naar aanleiding van een geldig juridische verzoek - in overeenstemming met bestaande wetgeving bijvoorbeeld inzake privacy en gegevensbescherming", zegt het platform in een reactie. "We nemen elk geldig juridisch verzoek serieus en reageren op passende wijze." Airbnb wijst erop dat ze onder meer verhuurders een "jaarlijk overzicht van hun verdiensten geven, om hun belastingaangifte te vergemakkelijken."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234