Woensdag 26/01/2022

Bitcoin

Fiscus opent jacht op Belgische bitcoinfans

De handel in bitcoin: graantje meepikken of speculatie? De fiscus kijkt mee Beeld EPA
De handel in bitcoin: graantje meepikken of speculatie? De fiscus kijkt meeBeeld EPA

Handel je als brave huisvader of ben je een speculant als je bitcoins koopt? Die vraag is belangrijk, want de fiscus kijkt mee. "De subjectiviteit is nefast", zegt professor fiscaal recht Michel Maus.

Lieven Desmet

Wie speculeert met cryptomunten zoals de bitcoin moet zijn winsten aangeven op zijn belastingbrief. Alleen is het koffiedik kijken voor de fiscus wie vandaag in dergelijke cryptomunten belegt, en met welke doeleinden. De platformen zijn vaak buitenlandse ondoorzichtige constructies, en het is ook niet meteen duidelijk of u een occasionele belegger bent die eventjes een graantje wil meepikken van de disruptieve valutahandel, dan wel een doorgedreven speculant.

De Bijzondere Belastinginspectie (BBI) is evenwel niet van plan om deze vraagstukken links te laten liggen, bevestigt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "De Belgische fiscale regelgeving bevat geen specifieke bepalingen betreffende het belastingstelsel van de inkomsten uit de aan- en verkoop van bitcoins", zegt Adyns. "De fiscale weerslag van dergelijke verrichtingen moet derhalve worden vastgesteld volgens de algemene bepalingen van het Wetboek van de inkomstenbelastingen."

En dan hangt het ervan af met welk voornemen u in bitcoins of aanverwanten hebt belegd. Volgens Adyns is de discussie minder diffuus dan ze lijkt. "Het algemene principe is dat winsten die voortvloeien uit het normale beheer van een privévermogen niet belast worden." Met andere woorden, hebt u enkele cryptomunten in portefeuille en verkoopt u die eenmalig, dan betaalt u geen belasting op de winst. Dat is het principe van gewoon beheer.

Als de winst voortvloeit uit een beroepsactiviteit (denk bijvoorbeeld aan een zelfstandige trader) dan zijn de gewone belastingtarieven en sociale lasten van toepassing. Een progressieve belasting dus, zoals de normale beroepsinkomsten.

Maar stel dat u het best leuk vindt om een beetje te spelen met die cryptomunten en op basis van het koersverloop koopt en verkoopt, dan valt u in de categorie van speculant. Met als gevolg dat u de winst moet aangeven in uw personenbelasting als 'diverse inkomsten' en tegen 33 procent wordt belast.

'Subjectief'

Michel Maus hekelt het 'subjectieve' karakter van die aanpak. "Bekeken door een hedendaagse bril is die benadering onzin", zegt de professor fiscaal recht. "Het onderscheid tussen normaal en abnormaal beheer, dus vanaf wanneer is iets speculatie, is dun. En als je het aan de fiscus overlaat, dan heb je wel een heel subjectieve scheidsrechter. Sterker, de fiscus gaat er bij voorbaat van uit dat alles wat naar bitcoin ruikt per definitie abnormaal en dus speculatief is. Dat zet de deur wagenwijd open voor veel discussie en rechtszaken."

Toch hoeven niet alle beleggers in bitcoins of aanverwanten zich meteen geviseerd te voelen, zegt Francis Adyns. Momenteel lopen er drie dossiers bij de BBI, waarbij het vermoeden is dat het om grote georganiseerde fraude gaat. "Via een gegevensuitwisseling uit de Verenigde Staten zijn we op een dergelijk spoor gestoten." Dat de fiscus bijgevolg die handel van nabijer wil opvolgen is een gevolg.

Nog dit: wie grote cryptobedragen omwisselt in euro kan de aandacht trekken. Banken of andere tussenpersonen moeten in het kader van de antiwitwaswetgeving dergelijke zaken melden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234