Vrijdag 06/12/2019

consument

Fiscus jaagt op oneerlijke eigenaars van woningen

Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld). Beeld BELGA

Elke dag betrapt een belastingcontroleur vijf Vlamingen die 'vergeten' zijn hun verbouwingen te melden of die op hun 'braakliggende' grond toch een riante villa hebben neergepoot. Ze riskeren vijf jaar achterstallige voorheffing ineens te moeten betalen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

Het is al van 1975 geleden dat er een algemene herschatting is gebeurd van het kadastraal inkomen. Volgens de Hoge Raad van Financiën zouden de opbrengsten aan onroerende voorheffing voor alle gewesten samen liefst 2,9 miljard euro hoger liggen als die herschatting er zou komen. Maar de federale regering ziet zo'n herschatting momenteel niet zitten - niet het minst omdat ze zich zo electoraal gezien op bijzonder glad ijs begeeft.

Intussen hebben de gemeenten, provincies en gewesten wel steeds meer geld nodig. Daarom laat Vlaams minister van Financiën Annemie Turtelboom (Open Vld) haar controleurs al twee jaar actief zoeken naar Vlamingen die zelfs de 'lage' tarieven niet correct betalen. "Intussen hebben we bijna 2.400 dossiers opgesteld en overgemaakt aan de federale fiscus", zegt Kris De Sagher van de Vlaamse Belastingdienst. "Bij 1.800 Vlamingen is het kadastraal inkomen inmiddels aangepast." Omgerekend worden dus elke dag vijf Vlamingen betrapt omdat ze een te lage onroerende voorheffing betalen - tot 24 keer te weinig.

Volgens De Sagher moet elke Vlaming die serieuze bouwwerken laat uitvoeren dat melden aan de gemeenten en aan het kadaster. "Soms wordt niets aan het kadaster overgemaakt of is er iets fout gelopen met de gegevensuitwisseling. Bijgevolg duiken abnormaliteiten op wanneer controleurs ter plaatse gaan kijken. Soms stuiten ze ook op een afwijking als ze het Rijksregister naast de verschuldigde belasting leggen. Dan kan het weleens gebeuren dat op een 'braakliggend' erf al enige tijd een villa staat."

Navorderen

In dat laatste geval krijgt de eigenaar van de grond een rekening die tientallen keren te laag is. Zo moet je in Deinze voor een onbebouwd perceel jaarlijks 26,91 euro onroerende voorheffing betalen. Als er een villa op staat, dan kan dat al snel 658,55 euro zijn.

"Boetes hebben we nog niet uitgeschreven", aldus De Sagher. "Maar we gaan wel onroerende voorheffing navorderen - tot maximaal vijf jaar." Wie in de fout gaat, kan een gepeperde factuur in de bus krijgen. In het voorbeeld van Deinze zou die oplopen tot ruim 3.150 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234