Dinsdag 14/07/2020

Fiscus heeft nieuw doelwit: drankbonnen voor voetbalspelertjes

Het gratis bonnetje waarmee jeugdvoetballers na de wedstrijd een drankje kunnen krijgen, dreigt te verdwijnen. Op de consumpties moet 21 procent btw betaald worden. Nu de fiscus strenger controleert, worden er minder uitgedeeld.

Een heel spijtige zaak", noemt Leroy D'hont, jeugdcoördinator van SK Lokeren Doorslaar, de btw-heffing op de bonnetjes voor de jeugdspelers. "Het is een mooie traditie. De kinderen kijken daar ook altijd heel erg naar uit. Voor hen is een drankbonnetje na de match een beloning. Het zou jammer zijn als we dat moeten afschaffen omdat het te duur wordt. De jeugdclubs hebben het nu al financieel zo moeilijk, want steeds meer bedrijven besparen op hun sponsorgeld. Nog eens een prijsverhoging zet nog extra druk op de clubs."

Scherpere controles

Clubs moeten al langer 21 procent btw betalen op de drankbonnetjes na de macht. Vroeger controleerde de fiscus dat nauwelijks, maar tegenwoordig zijn de controles aangescherpt. Voetbalclubs die nu een inspecteur van de FOD Financiën over de vloer krijgen, ontvangen wel degelijk een fikse boete als ze niet in regel zijn. Meteen schieten heel wat voetbalclubs in een kramp. Veel verenigingen zijn immers niet in orde met de wetgeving. "Vaak is dat onbewust", zegt Benny Mazur, directeur-generaal van Voetbalfederatie Vlaanderen.

Er wordt met twee maten gecontroleerd, stelt Mazur. "De ene controleur vindt het wel erg, maar de andere knijpt een oogje toe. De brave man aan het roer van de voetbalclub heeft dus dringend nood aan transparantie en duidelijkheid." Ter illustratie: de meerkosten voor een club met 250 spelers bedraagt algauw 1.000 euro.

Om geen risico te lopen, schaffen heel wat clubs het bonnetje gewoon af. "Wij hebben dat twee jaar geleden al gedaan", zegt jeugdcoördinator Danny D'Hoorns van SK Berlare. "Na de match komen voortaan drie flessen cola op tafel. Helaas minder leuk voor de spelers, maar financieel waren de bonnetjes niet langer haalbaar voor de club."

Ook in de kantine van SK Waregem worden geen bonnetjes meer uitgedeeld. Spelers krijgen alleen nog gratis kraantjeswater na de wedstrijd. "Ik merk trouwens dat ook bij onze tegenstanders veel voetballers geen kaartje meer krijgen", vertelt jeugdcoördinator Tony De Bel.

Beloning na match

Andere clubs, zoals SMS Lubbeek, proberen de oer-Vlaamse traditie in stand te houden. Jerry Janssens, technisch verantwoordelijke voor de jeugdopleiding van SMS Lubbeek: "Jonge spelers verdienen een beloning na de match. Dat drankje is iets waar ze naar uitkijken tijdens de inspanning. Spijtig genoeg weegt het financiële plaatje steeds zwaarder door. Ik zou het enorm spijtig vinden als die bonnetjes er binnenkort niet meer zijn."

"De jacht op de drankbonnetjes is zeker geen speerpunt van de fiscus", reageert Francis Adyns van de FOD Financiën. "Wij weten dat voetbalclubs vaak op vrijwilligers draaien die niet allemaal boekhouders zijn. Daarom hebben we vorig jaar voorlichtingsavonden in heel Vlaanderen gegeven. Als onze mensen daarna ter plekke gaan, controleren ze natuurlijk of de regels nageleefd worden. Dat is nu eenmaal hun taak."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234