Donderdag 24/10/2019

Fiscus controleert élke erfenis op fraude

Beeld belga

De fiscus zal vanaf nu alle erfenisdossiers binnen de tien maanden na het overlijden grondig controleren op fouten en fraude. Dat zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein (Open Vld). De Vlaamse overheid hoopt zo op 130 miljoen extra inkomsten.

Toen de federale overheid nog bevoegd was voor de inning, bleek er nauwelijks controle op het betalen van successierechten: een onderzoek van het Rekenhof wees uit dat er in 2014 slechts 58 van de ruim 111.000 aangiftes onderzocht zijn op fouten en fraude.

Sinds begin dit jaar heeft de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) de controles opgevoerd: een eerste snelle check gaat na of de aangifte formeel in orde is, daarna volgt een grondige, inhoudelijke controle. Die zou in de toekomst voor iedere aangifte systematisch worden doorgevoerd, en wanneer daarvoor aanleiding is, zal er een grondige bijkomende controle komen. Die valt wel buiten de termijn van tien maanden.

Onder meer met het opdrijven van de controles hoopt Tommelein om de inkomsten van 2015 te verhogen van 1,375 miljard euro naar 1,505 miljard. Ook de dossiers die het voorbije anderhalf jaar werden ingediend zullen systematisch gecontroleerd worden. Daar is nu nog een achterstand, maar die wordt weggewerkt. Voor wie geen aangifte indient, maakt VLABEL tien maanden na het overlijden zelf de berekening van de erfbelasting.

Federale ambtenaren van Financiën geschoffeerd door "desinformatie"

De ambtenaren van Financiën voelen zich geschoffeerd door de berichten waarin gemeld wordt dat de aangiftes van erfenissen nauwelijks werden gecontroleerd toen het nog federale materie was. Ze spreken in een reactie aan Belga over "desinformatie".

Tot begin 2015 was het federale niveau daarvoor bevoegd, "maar van de 111.000 aangiftes in 2014 werden er maar 58 onderzocht op onregelmatigheden", zo klonk het. Die bewering is bij de federale ambtenaren van de Algemene Administratie van de Patrimoniumdocumentatie (AAPD) in het verkeerde keelgat geschoten.

"De FOD Financiën heeft altijd voor een correcte berekening en een tijdige betaling van de successierechten gezorgd", zegt woordvoerder Francis Adyns. "De werkwijze van de federale administratie verschilde ook van de Vlaamse. Zodra de aangifte werd ontvangen, informeerde de FOD Financiën onmiddellijk de erfgenamen van tekorten in die aangifte. De Vlaamse belastingdienst doet dit pas na 10 maanden. De FOD Financiën controleerde ook onmiddellijk de waarde van de aangegeven onroerende goederen via instrumenten waarover Financiën beschikt."

Het in de pers geciteerde aantal van 88 "controles" op 110.000 aangiften betrof bankonderzoeken. Omdat de FOD Financiën eigen documentatie kan aanspreken en al vooraf met bijzondere bewijsmiddelen belangrijke verzuimen kan ontdekken, werd dit controlemiddel maar sporadisch gebruikt. "Er werd overigens met Vlabel afgesproken om vanaf medio 2014 géén bankonderzoeken meer uit te voeren, omdat de overname van de belasting op dat ogenblik werd georganiseerd. In 2014 werden er anderzijds 1.629 inbreukdossiers opgesteld", zegt Francis Adyns.

De geïnde successierechten voor het Vlaamse Gewest beliepen in 2012 1.328.217.000 euro, in 2013 1.474.068.000, in 2014 (nog federale bevoegdheid) 1.411.563.000 en in 2015 (nieuwe Vlaamse bevoegdheid) 1.375.000.000 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234