Maandag 16/05/2022

Fiscus controleert Airbnb-verhuurders

De Belgische fiscus richt zijn vizier op de duizenden verhuurders in ons land die een kamer of appartement aanbieden via Airbnb. Vaak doen zij geen aangifte van de inkomsten die ze via de site krijgen.

Airbnb, het Amerikaanse internetplatform voor het huren en verhuren van privékamers, -studio's en -appartementen, is populair in ons land. In juli vorig jaar waren er 4.500 Belgische adressen te vinden op de site, een stijging met 70 procent tegenover een jaar voordien. Vooral in steden als Gent, Antwerpen en Brussel bieden heel veel mensen een kamer, studio of appartement aan, voor bedragen die meestal tussen 30 en 100 euro per nacht liggen. Een aardige bijverdienste voor verhuurders.

Dat is ook de fiscus opgevallen. In veel gevallen doen verhuurders geen aangifte van de inkomsten die ze krijgen via het verhuren van hun accommodatie, terwijl dat volgens de wet op de inkomstenbelasting wel moet. Daarom speurt het Belgian Internet Service Center (BISC), onderdeel van de Bijzondere Belastinginspectie, het internet af naar mensen die kamers verhuren via Airbnb en aanverwante peer-to-peersites zoals 9Flats.

"De wetgeving rond inkomsten uit de verhuur van inkomsten bestaat al langer. Airbnb is niets meer dan een platform dat vraag en aanbod faciliteert. De eigenlijke transactie gebeurt tussen huurder en verhuurder", verduidelijkt Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën. "Per geval moeten we nagaan of het gaat om verhuring die plaatsvindt in het kader van de uitoefening van een professionele bezigheid of niet, of de aangeboden accommodatie gemeubeld is of niet, of er bijkomende diensten (zoals ontbijt of schoonmaak, DSO) worden aangeboden."

Volgens het wetboek inkomstenbelasting zijn alle "winst of baten, hoe ook genaamd, die zelfs occasioneel of toevallig, buiten het uitoefenen van een beroepswerkzaamheid, voortkomen uit enige prestatie, verrichting of uit diensten bewezen aan derden" belastbaar als diverse inkomsten. De inkomsten worden apart belast aan 33 procent. De FOD Financiën heeft geen cijfers van hoeveel mensen tot dusver hun inkomsten via Airbnb en aanverwante sites niet aangaven en welke boete zij daardoor moesten betalen.

Wereldwijd

Dat de Belgische fiscus sites als Airbnb in de gaten houdt, is allesbehalve vreemd. Wereldwijd bekijken belastingdiensten de huur- en verhuursite met argusogen. De Amerikaanse belastingdienst heeft zelfs al actie ondernomen: als de Amerikaanse verhuurder geen aangifte doet van zijn huurinkomsten, houdt Airbnb de belastingen in. In ons land is dat niet zo. In ons land kunnen provincies of gemeentes een belasting heffen op de verhuur van kamers. "Airbnb gaat ervan uit dat verhuurders zich hebben laten informeren over de lokale wet- en regelgeving", zo vermeldt het op zijn site.

In Nederland raakte gisteren bekend dat de belastingdienst een onderzoek is gestart naar de omvang van Airbnb in het land. "Steeds meer mensen verhuren hun woning via internet, maar geven de inkomsten niet op bij hun jaarlijkse aangifte", zo luidt het ook daar.

Los van de aandacht van de fiscus is Airbnb op zoek naar een algemeen directeur voor ons land. Die zoektocht toont aan dat Airbnb meer werk wil maken van zijn expansie in België. De directeur wordt verantwoordelijk voor de lokale uitvoering van de expansiestrategie van het bedrijf, inclusief de contacten met de overheid. Voorlopig is de vacature nog niet ingevuld. Airbnb was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234