Maandag 19/08/2019

Fiscale attesten en striktere controle moeten taxshelter redden

De taxshelter, die investeringen in de film- en televisie-industrie voor 150 procent aftrekbaar maakt, krijgt een grondige hervorming. Fiscale attesten en scherpere controles moeten misbruiken voorkomen en de Belgische audiovisuele industrie een forse duw in de rug geven.

Begin dit jaar trokken de Belgische regisseurs, scenaristen en productiehuizen aan de alarmbel. Het taxsheltersysteem, dat tien jaar lang voor groei in hun sector had gezorgd, stond op instorten.

Het systeem werd steeds vaker misbruikt door bedrijven die potentiële investeerders onrealistische rendementen beloofden. Dat maakte het moeilijk voor goed menende producenten om met lagere rendementen voldoende geld uit de markt te halen. Bovendien konden die hogere rendementen enkel betaald worden door te beknibbelen op het productiebudget, wat dan weer ten koste ging van de kwaliteit van de films en televisiereeksen die dat opleverde.

"De Belgische audiovisuele sector beleeft een noodsituatie", klonk het in de brief die de sector naar minister van Financiën Koen Geens (CD&V) stuurde. Om ook in de toekomst prijsbeesten als Rundskop of The Broken Circle Breakdown te blijven maken, was een grondige hervorming van het taxsheltersysteem nodig.

Realisme

De oproep viel niet in dovemansoren. Amper anderhalve maand na het versturen van de brief schaarde de volledige regering zich achter de grondige vernieuwing waar de sector om schreeuwt. "Een historische dag", vindt Peter Bouckaert, voorzitter van de Vlaamse Filmproducenten Bond (VFPB). "Het oude systeem heeft tien jaar lang voor de nodige financiële ademruimte gezorgd. Met deze nieuwe regeling zou dat ook voor de komende tien jaar moeten lukken."

De belangrijkste wijziging is de invoering van taxshelterattesten. Die attesten garanderen de investeerder zijn fiscaal voordeel maar worden pas bezorgd als blijkt dat zijn centen ook effectief in een audiovisueleproductie zijn geïnvesteerd.

Het grote voordeel van de nieuwe regeling is de transparantie, vindt Bouckaert. "Het vorige systeem was heel omslachtig", legt hij uit. "Er kwamen heel wat tussenpersonen aan te pas die allemaal hun deel van de koek eisten. Die vallen nu weg, waardoor meer geld rechtstreeks naar het productiebudget vloeit."

Bovendien wordt voor de attesten met realistische rendementen gewerkt, die variëren van 5,5 tot 7,5 procent. Zo komt een einde aan het opbod en hebben alle producenten evenveel kans om een investeerder te vinden. "De rendementen liggen misschien wat lager dan vroeger", reageert Bouckaert. "Maar wie uit is op snel geldgewin is in de audiovisuele sector misschien niet aan het juiste adres."

Controles

Er wordt voortaan ook strenger gecontroleerd. "Omdat het systeem transparanter is, worden die controles makkelijker", legt Bouckaert uit. "Ook investeerders zelf kunnen trouwens makkelijker nagaan wat er met hun centen gebeurt."

Wanneer de regels van kracht worden, is nog niet duidelijk. Het nieuwe systeem moet nog het fiat van het parlement en de Europese Unie krijgen. De sector hoopt ten laatste op 1 september van start te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden