Maandag 14/06/2021

Finse margarine smeert de cholesterol weg

Afvalproduct van naaldbomen zou elk voedingsmiddel gezonder kunnen maken

Brussel.

Van onze medewerker

Vijfentwintig gram Benecol-margarine per dag is voldoende om de cholesterolopname via voedsel met tachtig procent te laten dalen," zegt professor Tu Nguyen. De wetenschapper leidt de afdeling bloed- en vaatziekten van het Amerikaanse Mayo-ziekenhuis. Benecol-margarine is vrij te koop in de Scandinavische landen en zal vanaf 1999 wereldwijd verspreid worden. De prijs voor een pakje cholesterolverlagend broodsmeersel ligt in Finland zesmaal hoger dan voor gewone merkmargarine. Niettegenstaande de hoge prijs kan de Finse Raisio-groep, de ontdekker, licentiehouder en producent van Benecol, op dit ogenblik de vraag niet aan.

"De werkzame stof die Benecol-margarine zo aantrekkelijk maakt, is sitostanol. Het is een biologisch product dat verkregen wordt door een afvalstof van naaldbomen (stanol) te zuiveren. Sitostanol neutraliseert niet enkel de cholesterol die via het voedsel het lichaam binnendringt. Het elimineert ook het teveel aan cholesterol die in de lever wordt aangemaakt," vertelt Ingmar Wester. Wester is professor biochemie en de Finse uitvinder van Benecol-margarine. Hij publiceerde zijn ontdekking al drie jaar geleden in The New England Journal of Medicine. "De bruikbare eigenschappen van sitostanol zijn al sinds 1972 bekend. Het wetenschappelijk onderzoek naar de veiligheid en de gebruiksvriendelijkheid van de stof heeft echter tot november 1995 geduurd. Begin 1996 zijn we op een bescheiden schaal begonnen met de verkoop van Benecol-margarine in Finland. De cholesterolverlagende boter bestaat hoofdzakelijk uit koolzaadolie en negen procent sitostanolextracten die afkomstig zijn van naaldbomen. Sitostanol is in zeer kleine hoeveelheden terug te vinden in alle soorten planten. Enkel bij een massale verwerking van biologisch plantmateriaal - zoals in de papierindustrie - is het economisch rendabel om de sitostanol uit de bomen of struiken te extraheren. In Finland alleen halen we slechts een productie van drie- tot vierduizend ton sitostanol op jaarbasis. We kunnen om die reden slechts voldoen aan twee derde van de binnenlandse vraag naar Benecol-margarine."

Om aan de Europese en Amerikaanse markt te kunnen voldoen moet de produktie van sitostanol verhonderdvoudigd worden. De Finnen hebben inmiddels samenwerkingsakkoorden ondertekend met de Amerikaanse Johnson & Johnson Cooperation, het Franse Les Dérivés Résiniques et Terpéniques en het Chileense Härting S.A.

Professor Tatu Miettinen, die actief is in het universiteitsziekenhuis van Turku, en zijn Amerikaanse collega Tu Nguyen van de Mayo Clinic in New York, zijn ervan overtuigd dat sitostanol niet enkel gebruikt kan worden voor de bereiding van cholesterolverlagende margarine. "Het is goed in om het even welk voedingsproduct. Je kunt het perfect gebruiken in de aanmaak van mayonaises, maar tevens om de volledige industrie van consumptie-ijs een stuk gezonder te maken." (DB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234