Zaterdag 01/10/2022

Coronavirus

Finland is het enige land in Europa dat het coronavirus stevig onder controle heeft

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

Terwijl de tweede grote coronagolf in alle hevigheid over Europa rolt, is er welgeteld één land dat zich stevig staande weet te houden in de strijd tegen het virus: Finland. Het is als allerlaatste nog niet rood gekleurd. En het ziet er niet naar uit dat dit snel zal gebeuren.

Koen Van De Sype

Dieprood ziet de coronakaart van het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) er nu al enkele weken uit. Amper één land is nog niet over de symbolische grens van 120 bevestigde gevallen per 100.000 inwoners in twee weken tijd gegaan: Finland. En met een vrij constante incidentie van 53,4 besmettingen per 100.000 inwoners ziet het er niet naar uit dat daar heel gauw verandering in zal komen.

De Finse overheid rapporteerde donderdag 197 nieuwe gevallen van Covid-19, wat het totaal op 18.542 brengt. Hoewel er de afgelopen twee weken 354 besmettingen meer gemeld werden dan de twee weken daarvoor, kan je amper spreken van een grote stijging in de curve. Die was er ook nauwelijks tijdens de eerste coronagolf.

Middelbare leeftijd

Het zijn in Finland momenteel adolescenten en jongvolwassenen die goed zijn voor het hoogste aantal nieuwe gevallen, maar volgens Taneli Puumalainen - hoofd van het Finse Instituut voor Gezondheid en Welzijn - worden ook steeds meer mensen van middelbare leeftijd besmet.

null Beeld RV
Beeld RV

Er waren donderdag geen nieuwe overlijdens door toedoen van het coronavirus in Finland, wat het totaal op 365 houdt. Het gezondheidssysteem kan de influx van patiënten ook nog altijd goed aan. Woensdag lagen er in heel het land 76 mensen in het ziekenhuis met Covid-19, van wie 16 op de dienst intensieve zorg. Ter vergelijking: Finland telt 5,5 miljoen inwoners, half zoveel als België. En bij ons liggen de cijfers fors hoger.

Ziekenhuizen

Ook in de hoofdstad Helsinki is de toestand in de ziekenhuizen onder controle. Medisch directeur Markku Mäkijärvi van het Helsinki University Hospital (HUS) zei dinsdag nog aan de openbare omroep Yle dat er 700 tot 800 nieuwe besmettingen per week gemeld worden in het ziekenhuisdistrict en dat ongeveer 3 procent van de coronatests positief is. Er worden momenteel 20 coronapatiënten verzorgd in het HUS.

Finland test op grote schaal tegen het coronavirus. Testresultaten zijn er binnen de 24 uur. Er wordt ook volop ingezet op contacttracing. Verder wordt de nadruk gelegd op sociale afstand, het vermijden van grote samenkomsten en het dragen van een gezichtsmasker.

null Beeld via REUTERS
Beeld via REUTERS

De overheid speelt ook kort op de bal. Zodra de cijfers beginnen te stijgen, worden strenge maatregelen van kracht, onder meer voor de horeca. Die duren doorgaans enkele maanden. Het voorkomt een grote nationale lockdown én de economie heeft er minder onder te lijden. Op geen enkel moment was er in Finland een avondklok van kracht of gingen de winkels dicht. Ook het openbaar vervoer bleef altijd rijden.

Strenge regels

Het Noord-Europese land heeft ook strenge regels voor wie het land binnen mag en wie niet. Momenteel ben je er alleen welkom als je uit een land komt waar het aantal besmettingen even hoog of lager is dan in Finland zelf. Er is geen enkel land in Europa dat momenteel aan dat criterium voldoet.

Op de luchthaven van Helsinki worden honden ingezet om coronapatiënten op te sporen. Beeld EPA
Op de luchthaven van Helsinki worden honden ingezet om coronapatiënten op te sporen.Beeld EPA

De regering is nu aan het bekijken om de regel te versoepelen, onder meer op vraag van de toeristische industrie in Lapland, die nog amper reizigers ziet. Er wordt overwogen om de grens te leggen op een besmettingsgraad die maximaal twee keer zo hoog is als in Finland zelf, maar op dit moment zou dat geen enkel verschil maken. Want ook aan dat nieuwe criterium voldoet momenteel geen enkel Europees land. De kans is sowieso klein dat een eventuele nieuwe wet er nog voor Kerstmis zou komen, om het toeristische najaar te redden.

Premier Sanna Marin. Beeld REUTERS
Premier Sanna Marin.Beeld REUTERS

Andere factoren die vaak worden aangehaald als ingrediënten voor het succes van Finland: de geografische ligging in een uithoek van Europa, de uitgestrektheid en de lage bevolkingsdichtheid. Maar ook de discipline en volgzaamheid van de bevolking. Zo konden de centrumlinkse regering van premier Sanna Marin en de lokale autoriteiten makkelijk drastische maatregelen doorvoeren, zonder dat ze in vraag gesteld werden.

Bijna de helft van de Finnen heeft ook de app voor contacttracing gedownload. Ter vergelijking: in België hadden eind vorige maand maar 1,1 miljoen van de 11 miljoen inwoners de app op hun smartphone staan.

Volg het meest recente coronanieuws op de voet in onze liveblog!

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234