Dinsdag 26/01/2021

Federale formatie

Finish in zicht voor Vivaldi: na nieuwe nacht onderhandelen is akkoord binnen handbereik

Alexander De Croo en Paul Magnette na hun bezoek aan de koning.Beeld ISOPIX

Vivaldi lijkt klaar voor vertrek. De zeven coalitiepartijen staan na een nieuwe nacht onderhandelen dicht bij een akkoord, zo vernam De Morgen. Daarna kunnen de partijcongressen volgen.

Gisterenavond laat zaten de voorzitters van PS, sp.a, MR, Open Vld, Ecolo, Groen en CD&V nog altijd samen in het Brusselse Egmontpaleis. Een akkoord over het budget lag stilaan binnen handbereik. De formateurs Alexander De Croo (Open Vld) en Paul Magnette (PS) gooiden ‘s morgens hun plannen op tafel. Na een reeks bilaterale ontmoetingen doorheen de dag werd ’s avonds laat vergaderd over een aangepaste versie. Daarin zou voor ongeveer 3 miljard euro aan nieuw beleid klaar staan. De liberalen en CD&V vinden dat het daar beter bij blijft. De socialisten en groenen willen meer.

Onder meer over de uitwerking van het verhoogd minimumpensioen (tot 1.500 euro per maand) werd tot op het laatste moment nog stevig gediscussieerd. De socialistische partijen willen dat zoveel mogelijke gepensioneerden die som netto ontvangen. “Maar dat zijn echt niet te onderschatten inspanningen voor de begroting”, oordeelt een liberale topbron.

Open Vld en MR vrezen dat de gaten die vandaag geslagen worden later deze regeerperiode moeten dichtgereden worden met nieuwe belastingen. Vivaldi zal geen meerwaardebelasting of effectentaks doorvoeren, op nadrukkelijke vraag van de liberalen. Maar “in het kader van de budgettaire oefening” kunnen er wel nieuwe belastingen komen. Een rode bron: “Altijd dus.”

Tegelijk zal Vivaldi een reeks eenmalige investeringen lanceren, onder meer in het spoor, de digitalisering en het klimaatbeleid. In de gezondheidszorg mogen de extra uitgaven jaarlijks met 2,5 procent stijgen boven de inflatie. Er komt wellicht ook een speciale ‘coronacommissaris’ om de strijd tegen het virus beter te coördineren. Hij of zij krijgt een vast team rond zich.

Over de rolverdeling – welke partij krijgt welke ministerpost? – was gisteren nog niet veel geweten. Open Vld gaat voluit voor het premierschap voor De Croo. Sp.a lonkt naar Volksgezondheid of Pensioenen. De groenen denken aan Energie of Mobiliteit. CD&V wil controle houden over de voorbereiding van een staatshervorming. Die wordt uitgewerkt door twee vicepremiers. 

Op naar congressen

Als Vivaldi vandaag officieel een akkoord bereikt, volgt meteen een nieuwe hindernis: de partijcongressen waar de leden van de zeven partijen hun fiat moeten geven. Het wordt vooral uitkijken naar de reactie van de CD&V-achterban. Zowel bij een aantal parlementsleden als bij heel wat burgemeesters is er openlijk protest tegen een federale regering zonder N-VA.

In tegenstelling tot Open Vld (volledig digitaal) en sp.a (digitaal, met aantal sprekers in een zaal in Temse) kiezen de christendemocraten vandaag voor een volledig fysiek congres in de Elisabethzaal in Antwerpen. Om de achterban beter te controleren? “Coronaproof kunnen er duizend mensen binnen, dit zal een congres zijn zoals al onze congressen”, luidt het intern. 

Na de congressen is het aan de partijvoorzitters om te bepalen welke mensen ze in de regering plaatsen. Morgen kunnen die nieuwe ministers en staatssecretarissen in principe de eed afleggen bij de koning, waarna de nieuwe premier een regeerverklaring kan brengen.

Als Vivaldi vandaag alsnog geen akkoord vindt, is de deadline van 1 oktober onhaalbaar en zal premier Sophie Wilmès (MR) haar ontslag aanbieden. Haar regering gaat dan – wellicht maar enkele dagen – in lopende zaken tot Vivaldi klaar is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234