Zaterdag 18/09/2021

Finesse uit Italië

Wat sangiovese en barbera gemeen hebben? Het zijn Italiaanse blauwe druiven, dat wel, maar voor de rest eigenlijk niet veel. En toch: beide zijn een ode aan de finesse, aan wijnen die zin geven om te blijven drinken (lees: die niet vermoeien na één glas), en die alcoholdominantie met een strenge vinger naar de hoek verwijzen. Geconcentreerde blockbusters kunnen leuk zijn voor een degustatie, maar thuis wens ik puur drinkplezier. En daarom staat er steevast lichtere barbera en sangiovese in het rek onder de keukenwerktafel.

Beide druiven prijken bovenaan de hitlijst van meest aangeplante blauwe druiven in Italië, met sangiovese op kop. Sangiovese is dé druif van Centraal-Italië. Ondanks de vaak warme omstandigheden bewaart de wijn een mooie elegantie met geprononceerd bessenfruit. Door de vele verschillende klonen van dit ras is het moeilijk één specifieke stijl te bepalen, maar elegantie is toch de alomvattende term.

Barbera staat niet alleen letterlijk op de tweede plaats, ook figuurlijk is het een druif die lange tijd in de schaduw bleef van andere druiven. Massaproductie heeft geleid tot een minderwaardige reputatie. Vandaag liggen de kaarten anders. Men heeft door dat bij correcte rendementen heerlijke wijnen uit barbera kunnen ontstaan. Wijnen met fruit, soms zelfs zwart getint, maar met ook een fijne kruidigheid. Door deze combinatie van fruit en kruiden spreekt men wel eens van de 'syrah van Italië'.

Beide domeinen vertegenwoordigen een zeer natuurlijke benadering van wijnmaken, zowel in de wijngaard als de kelder. Bij de geproefde barbera vertaalt zich dat in een 'wilde' wijn met veel aardse aroma's en smaken, gekoppeld aan een leuke fruitigheid. Het geheel blijft licht en speels. De chianti is klassieker van stijl, maar daarom niet minder interessant. Het bewijs dat bij normale prijzen ook uitstekende sangiovese bestaat.

De topper

Bera Vittorio e Figli, Barbera del Monferrato, Le Verrane 2004 (11,70 euro, Wouter De Bakker, 0498/15.67.62., www.wouterwineconsult.be)

De malolactische gisting vond niet plaats in het vat, maar in de fles zelf.

Intens rood. Aan de rand merk je een lichte pareling. Aroma met wilde toetsen van leder, bosgrond en muskus. Maar ook bosaardbei en rode bes. In de mond merk je de lichte tinteling, wat de frisheid benadrukt. Ook hier de animale toetsen die in paring gaan met het bosfruit en een zachte kruidige toets. Speelse aciditeit en een mooie lengte. Van het lichte type dat verrassend veelzijdig gastronomisch inzetbaar is.

Probeer zeker eens bij een gegrilde vis.

De prijs-kwaliteitwijn

Tenuta Villa Rosa, Chianti Classico 2005 (10,90 euro, Wouter De Bakker, 0498/15.67.62., www.wouterwineconsult.be)

Rijpte een jaar op oude Slavoonse eiken vaten.

Kersrood. Heerlijk kruidig-fruitige neus van kaneel, kruidnagel en klein bessenfruit. Doet wat denken aan kruidenkoek met gekonfijte vruchten. Mooie elegantie in de mond, nooit log. Het zachte fruit staat in evenwicht met de fijn geëvolueerde smaken van koffie en leder. De zuren geven nog voldoende punch om de wijn ook de komende twee jaar in vorm te houden.

Een pasta met huisgemaakte ragù.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234