Vrijdag 07/05/2021

Financiënminister Cyprus stapt op

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris heeft zijn ontslag aangeboden aan president Nicos Anastasiades. Die laatste ligt inmiddels zelf onder vuur na berichten dat zijn schoonzoon een bedrag van 21 miljoen euro heeft weggesluisd van de noodlijdende Laikibank naar een gezonde Engelse bank.

De beschuldiging tegen de schoonzoon van de president volgde nadat een Cypriotisch televisiestation een lijst publiceerde met namen van honderd spaarders die onder het reddingsplan uit probeerden te komen door hun spaartegoeden van de risicobanken te halen. Al snel kwam een andere zender met een lijst van 132 bedrijven en individuen die al weken vóór het reddingsplan - dat voorziet in een heffing op de hoge spaartegoeden - geld hebben weggesluisd naar gezonde banken.

Op die lijst zou volgens het tv-station de naam prijken van de schoonzoon van Anastasiades. Hij zou maar liefst 21 miljoen euro van zijn bedrijf A Loutsios & Sons Ltd, dat in auto's handelt, in Londen hebben ondergebracht, om zo niet al zijn tegoeden kwijt te zijn.

Afleiding

De Cypriotische president heeft de beschuldigingen afgedaan als nonsens. "Dit is niet meer dan een poging om mensen af te leiden van de aansprakelijkheid van diegenen die dit land tot een staat van faillissement hebben gebracht", zei hij.

Hij voegde eraan toe dat niemand, ook niet hijzelf, zou ontsnappen aan de lopende onderzoeken naar de toedracht van de financiële crisis die de Cypriotische economie heeft lamgeslagen. Gisteren maakte de president bekend dat een commissie onderzoek gaat doen naar de achtergrond van de economische crisis in Cyprus, en dan vooral naar de rol van de bankensector. De commissie zal ook nagaan of er grote sommen geld uit het land werden gesluisd net voor en na de weigering van het parlement om een taks op alle bankdeposito's te heffen.

"Een reeks handelingen of nalatigheden door individuen die geautoriseerd waren om de economie en de bankensector te leiden, heeft het land op de rand van bankroet gebracht. Dat heeft geleid tot de ontmanteling van een van de grootste banken en het verlies van miljarden aan deposito's bij een andere bank", aldus Anastasiades.

De commissie staat onder leiding van drie voormalige leden van het hoogste gerechtshof in Cyprus, die gisteren door de president werden ingezworen.

De Cypriotische minister van Financiën Michalis Sarris (66), wordt mogelijk ondervraagd. Om die reden heeft Sarris gisteren zijn ontslag aangeboden aan president Nicos Anastasiades. Sarris was vorig jaar immers een tijd lang voorzitter van de Laikibank, de op een na grootste bank van het eiland. Die bank moet door de bankencrisis opgedoekt worden. Het ontslag moet het onderzoek dat loopt naar de oorzaak van de bankencrisis in Cyprus vergemakkelijken, verklaarde Sarris.

Opvolger

Zondag eiste Chrysostomos II, het machtige hoofd van de Cypriotisch-orthodoxe Kerk, nog het ontslag van Sarris en gouverneur Panicos Demetriades van de centrale bank. Volgens de geestelijke leider dragen zij de verantwoordelijkheid voor de financiële neergang van het eiland. Haris Georgiades zal Michalis Sarris nu opvolgen als Cypriotisch minister van Financiën. Georgiades is lid van de rechtste partij Disy en was minister van Werk en Sociale Zekerheid in de regering. Zeta Emilianidou, een hoge ambtenaar op het ministerie van Handel, zal op zijn beurt de post van Georgiades overnemen. De nieuwe Cypriotische minister van Financiën legt vanochtend de eed af.

Michalis Sarris hielp nog mee om het hulpplan met de trojka (EU, ECB en IMF) te beklinken. Gisteren maakte hij bekend dat Cyprus in mei het eerste deel van de vorige maand overeengekomen noodlening van 10 miljard euro zal krijgen. Ondanks het uitstel en het in het vooruitzicht gestelde geld, zei hij dat 2013 en 2014 moeilijke jaren zullen zijn. Ook zei Sarris dat de kapitaalbeperkingen geleidelijk versoepeld zullen worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234