Woensdag 16/10/2019

Opinie

Financiële sores hebben de hogescholen in een staat van prerevolutionair elan gebracht

Beeld Bas Bogaerts

Mark Coenen is opleidingshoofd journalistiek aan de Hogeschool PXL in Hasselt en communicatieadviseur.

Hogeschool PXL uit Hasselt, sinds 2015 deeltijds mijn werkgever, trekt voor het tweede jaar op rij de boer op.

Gelieve dit niet letterlijk te nemen, al zijn er in de provincie Limburg nog landbouwers genoeg om dat perfect mogelijk te maken.

De hele hogeschool, negenduizend mannen en vrouwen sterk, hoorde vorig jaar de deuren van hun aula's met een droge klik achter zich op slot vallen, toen directeur Ben Lambrechts, na een riff van Little Walter te hebben geblazen op zijn mondharmonica, de eerste editie van Breekt Uit lanceerde.

Lectoren trokken bleek weg. Er brak net geen paniek uit onder studenten. Iemand die vlak voor zijn pensioen stond, werd ijllings met de MUG afgevoerd.

Velen hadden een goede reden om het geen goed idee te vinden.
Verrast willen we immers alleen worden ná onze dood.

Frustratie maakte echter snel plaats voor enthousiasme en gemor werd net geen gejuich: die twee dagen wég van de comfortzone der klaslokalen opende op wonderbaarlijke wijze de geesten (al bleven de deuren dicht).

Dit jaar is het niet anders: gedurende twee dagen zet niemand voet op de hogeschoolterreinen, maar wordt heel Limburg ingenomen. Dat mag u redelijk letterlijk nemen, want negenduizend man verhuizen voor twee dagen heeft veel van een militair manoeuvre. Ze doen dat hier met de glimlach.

Heel de provincie collaboreert, om in de sfeer te blijven: stadsbesturen, bedrijven, scholen, radio, televisie en kranten, musea en kunsten- en vormingscentra. Van analoog naar digitaal, van bronsgroen eikenhout naar bronsgroene fiber, allemaal georganiseerd tegen de snelheid van het licht.

De improvisatie van vorig jaar maakte plaats voor een geolied geheel van 200 evenementen in twee dagen. Iedereen doet het met iedereen: journalisten doen dataprojecten met knakkers uit IT, studenten kleuteronderwijs doen rare dingen met de vroedvrouwen, die van toerisme doen een dansje met die van communicatie en die van business tellen - geheel vrijblijvend - iedereen hun geld.

Onderwijs zonder oogkleppen, maar met een brede kijk. Kruipolie tegen vastgeroeste gewoontes.

Die kijk wordt de jongste tijd serieus versomberd door financiële sores, die de hogescholen in een staat van prerevolutionair elan hebben gebracht. Een echte Fidel Castro is er nog niet, maar er ruist wat in het struikgewas. Van schoolstrijd naar hogeschoolstrijd.

In een tijd waarin de waarheid wordt ondergraven door een samenzwering van idioten is het verwerven van de juiste kennis belangrijker dan ooit. De financiering daarvan is, door onder meer ons ingewikkelde systeem, problematisch. Bij hogescholen nog het meest: veel meer studenten, veel minder werkingskosten, associatie-spelletjes en wegingscoëfficiënten die sinds 1995 niet meer aangepast zijn waardoor traditionele richtingen steeds meer bevoordeeld worden.

Technische en innovatieve richtingen zitten met de gebakken peren. Om nog te zwijgen van handelswetenschappen en IT. Terwijl zij de levenslijn zijn voor de Vlaamse KMO's, die anders aan het infuus zouden moeten.

De hogescholen zagen in de voorbije jaren het beschikbare budget per student dalen en kreunen vandaag onder de krappe financiering van 5.300 euro per hogeschoolstudent per jaar. Ter vergelijking: in het zuinige Nederland was dat in 2014 6.500 euro. Ongeveer zoveel als het bij ons was. In 2008.

Met 25 procent minder budget worden toch 40 procent meer studenten bediend: een spreidstand groter dan die waarvoor Nadia Comanecci op de Oympische Spelen van Montreal goud kreeg, 40 jaar geleden.

PXL Breekt Uit is een uitstekend voorbeeld voor iedereen die onderwijs in Vlaanderen een goed hart toedraagt: de geesten moeten open. Het paradigma doorbroken. De schellen van de ogen.

Of anders blijven binnenkort die deuren gewoon het hele jaar dicht.

Mark Coenen. Beeld Tom Verbruggen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234