Vrijdag 14/05/2021

AchtergrondTeststrategie

Financiële sanctie dreigt voor te trage laboratoria

null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

De overheid voert de druk op op de laboratoria die coronatests uitvoeren. Sinds kort wordt publiek gemaakt hoe snel een bevestigde besmetting wordt doorgegeven aan de contacttracers. Laboratoria die te traag gegevens doorspelen, riskeren financiële sancties.

Snelheid is een van de cruciale bouwstenen van een effectieve contacttracing. Hoe later een nieuwe besmetting gelokaliseerd wordt, hoe groter de kans dat de persoon in kwestie het virus intussen zelf heeft doorgegeven aan anderen. Niet alleen de contacttracers moeten vaart maken, maar ook de laboratoria die afgenomen teststalen analyseren. Pas wanneer zij een positief testresultaat geregistreerd hebben in de databank van Sciensano, kunnen de contacttracers aan het werk.

Het Interfederaal Comité Testing & Tracing, dat de contactopsporing in goede banen leidt, stelt vast dat de gegevensstroom vanuit de labo’s nog steeds te wensen overlaat. De voorbije weken kregen de laboratoria daarover al persoonlijke feedback. Er werd ook gedreigd dat laboratoria die het niet goed doen, geen terugbetalingen van hun werk meer zouden krijgen van het Riziv.

Om de laboratoria nog een duwtje in de rug te geven, wordt sinds kort online gepubliceerd hoe snel testresultaten worden doorgespeeld. “Zo kan iedereen zien welke labo’s het goed doen”, zegt Frank Robben, die verantwoordelijk is voor digitale architectuur van de contacttracing.

Lees: zo kan iedereen ook zien welke labo’s het slecht doen. Er wordt niet onder stoelen of banken gestoken dat de publicatie van de statistieken een manier is om de laboratoria onder druk te zetten. De analyse van coronatests brengt immers geld in het laatje. “Huisartsen zien nu ook welke service ze kunnen verwachten bij een lab”, aldus Robben. Als huisartsen kiezen om hun tests elders te laten analyseren, droogt dus een inkomstenbron van het lab op.

De overheid verwacht dat een positief testresultaat binnen het uur in de databank van Sciensano belandt. De nu gepubliceerde cijfers tonen dat het gros van de laboratoria een goed rapport kan voorleggen. Tegelijk blijkt dat sommige laboratoria niet in de buurt van die verwachtingen komen. Andere rapporteren dan weer te vaak onvolledige data. Dan wordt de positieve test wel in de databank gerapporteerd, maar weten de contacttracers niet om wie het gaat.

Een laboratorium uit Evergem, waar dagelijks zo’n 400 stalen geanalyseerd worden, slaagde er vorige week bijvoorbeeld niet in om een positief resultaat binnen de vier uur door te geven aan de contactspeurders. Enkele dagen lukte het zelfs niet om dat binnen de 24 uur te doen. Dat betekent een volle dag vertraging voor het werk van de contacttracers. Volgens Robben hebben de laboratoria wel grote stappen vooruit gezet. “Twee of drie weken geleden deden sommige er 60 uur over om een besmetting door te geven. Dat gebeurt nu niet meer.”

Joris Moonens, woordvoerder van het Vlaams Agentschap Zorg & Gezondheid, benadrukt dat ook de contacttracing zelf de voorbije weken veel sneller gebeurt. Volgens de laatste cijfers van Zorg & Gezondheid duurt het gemiddeld drieënhalf uur voor de patiënt achter een positieve coronatest gecontacteerd wordt. Na gemiddeld net geen 51 uur is een dossier - met alle contactpersonen van de positieve patiënt - volledig afgerond. “Als er nog ergens grote winst kan geboekt worden, zit het volgens mij vooral bij de doorstroom vanuit de laboratoria.”

Toch lijkt de naming and shaming van de laboratoria enigszins gratuit. Er wordt van de laboratoria bijvoorbeeld verwacht dat ze binnen het uur rapporteren aan Sciensano, maar de databank voor de contacttracing wordt slechts om de drie à vier uur geüpdatet. Zelfs als een positief testresultaat onmiddellijk doorgegeven wordt, kan het nog uren duren voor de contactopsporing kan beginnen. Ten vroegste eind deze maand zal dat euvel verholpen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234