Woensdag 08/07/2020

Finale migrantenstemrecht in mineur

Zonder gedruis zette de Wetstraat gisteren de slotfase in van de procedure die ook niet-Europese vreemdelingen in 2006 gemeentelijk stemrecht moet verlenen. Het lang aanslepende dossier sloeg vooral in de VLD wonden. Die partij koos dan ook voor een laag profiel in het slotdebat. VLD-fractieleider Hendrik Daems verkocht nog eens het 'onverkoopbare', de stoel van Karel De Gucht bleef leeg.

Brussel

Van onze verslaggever

Filip Rogiers

Op de VLD-banken heerste een sfeer van gelatenheid. Gevochten, verloren en alles al honderd keer gezegd. De beelden van een filibusterende Jean-Marie Dedecker leken ver weg. Voorbij ook het beeld van Karel De Gucht die in de commissie op zijn manier het verzet aantrok en vervolgens zijn Waterloo beleefde. De Gucht bleef weg uit de Kamer gisteren, maar zijn naam viel vaak. Eerst in het verslag van de commissievergaderingen, vervolgens in de tussenkomst van CD&V-fractieleider Pieter De Crem. Geen enkele liberaal voelde zich nog geroepen om de wonden nog eens open te rijten. "Citeer me niet", zei een VLD'er, "maar we hebben dit dossier niet slim aangepakt. Nu even doorbijten dus tot de stemming."

Annemie Neyts (VLD), die voor het stemrecht is en eerder in deze krant zei dat ze tijdens de stemming geen "plaspauze" zou houden - zoals Herman De Croo adviseerde -, was ook verhinderd. Althans, dat zeiden haar partijgenoten in de vooravond. De stemming werd verwacht na middernacht. Eén VLD'er werd in de vuurlinie gestuurd: Hendrik Daems. In het begin van de week verzuchtte hij: "Ik zal donderdag nog eens het onverkoopbare verkopen, zoals ik dat vorige week deed." In Terzake was dat, waar hij met De Croo de aanvankelijke 'oplossing' van het voorzittersprobleem 'mocht' verdedigen. De Crem citeerde de passage integraal.

De CD&V'er struikelde bijna over de doelkansen. Hij schoot links: "De VLD van Verhofstadt heeft haar hand overspeeld en is op de grenzen van de maakbaarheid van de publieke opinie gebotst." En rechts: "Ik daag u uit, meneer Daems, dien het amendement van Karel De Gucht opnieuw in." En nog een emmertje zout voor Patrick Dewael: "Read my lips, zei u op uw verkiezingscongres, met de VLD komt het migrantenstemrecht er niet."

En dan moest de Franstalige boeman nog worden opgevoerd. Niemand minder dan PS-voorzitter Elio Di Rupo dicteert volgens de Vlaamse oppositie wat de Vlaamse meerderheidspartijen in het algemeen en de VLD in het bijzonder doen en vooral niet mogen doen. In PS-kringen wordt de suggestie dat Verhofstadt De Gucht liquideerde op verzoek van Di Rupo weggehoond. "De MR had het moeilijker dan wij met De Gucht", zo luidde het in de wandelgangen. Louis Michel is het jubelende VLD-bericht over de overstap van enkele Brusselse MR-leden naar de VLD niet vergeten, en de openheid waarmee De Gucht zei dat vele Franstalige liberalen het in stilte met hem eens zijn.

Elio Di Rupo verdedigde gisteren het stemrecht. Door terug te keren naar de essentie - en dat is niet het communautaire verhaal. Ja, het migrantenstemrecht is ook voor hem een symbool, maar daarom niet minder van historisch belang. Daarom heeft de PS ook toegevingen gedaan: de partij wou dat allochtonen zich ook verkiesbaar kunnen stellen. En toch moest dit stemrecht er komen, "zoals het algemeen stemrecht, de afschaffing van de doodstraf en het recht op zwangerschapsonderbreking". Een kwestie van humanisme.

Elio Di Rupo (PS): 'Stemrecht is kwestie van humanisme'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234